Το ΔΝΤ θα διώξει την Τρόικα; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/06/2016

Το ΔΝΤ θα διώξει την Τρόικα;

Ο Jack Rasmus είναι Καθηγητής των Οικονομικών στο St. Marys College και στο Santa Clara University, που βρίσκονται και τα δύο στην California των ΗΠΑ. Η παρακάτω μετάφρασή μου στο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στο τέλος Μαΐου, αφιερώνεται στους προδότες Έλληνες πολιτικάντηδες, που είτε εντός, είτε εκτός του κοινοβουλίου, επιμένουν στην ... Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος, δηλαδή στην εξαχρείωση και στην εξαθλίωση του Ελληνικού λαού.

Την τελευταία εβδομάδα [σημ. ΜΒΒ: την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου] η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε με ένα στενό περιθώριο των 153-145 για να επιβάλει ακόμη περισσότερη λιτότητα στον λαό της, εφαρμόζοντας έτσι τις τελευταίες απαιτήσεις λιτότητας από την τρόικα της ευρωζώνης, που απαιτούνται για την απελευθέρωση των νέων δανείων της τρόικα όπως δρομολογήθηκαν για την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο του 2015.

Νωρίτερα φέτος, η τρόικα προειδοποίησε την Ελλάδα πως αν ήθελε να λάβει την επόμενη δόση των δανείων, που απαιτούνται για να κάνει μια προγραμματισμένη πληρωμή των 3.500.000.000€ στην ECB τον Ιούλιο, θα πρέπει να σκληρύνει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα λιτότητας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμμορφώθηκε και μείωσε τις συντάξεις, ενώ αύξησε τους φόρους εισοδήματος περισσότερο και από αυτό που είχε αρχικά συμφωνήσει τον περασμένο Αύγουστο.

Τελευταία μέτρα λιτότητας της Ελληνικής κυβέρνησης
Στην απόφασή της, την 22α Μαΐου του 2016, η Ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε ακόμα περισσότερη λιτότητα. Αυτή η ψήφος αύξησε τον ΦΠΑ επί των πωλήσεων στο 24%, επέβαλε υψηλότερους φόρους στον καφέ, στο αλκοόλ και στο φυσικό αέριο, αναθεώρησε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για να επιταχύνει την πώληση των δημόσιων συστημάτων μεταφορών, του ηλεκτρικού ρεύματος, των συστημάτων ύδρευσης και των λιμανιών, πρόσθεσε χρηματοδότηση για την κάλυψη του αυξανόμενου ανεκτέλεστου υπολοίπου των Ελληνικών τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων, και πρόσθεσε μέτρα έκτακτης ανάγκης για την περικοπή των κρατικών δαπανών ακόμη περισσότερο στα επόμενα τρία χρόνια· όλα αυτά για το ενδεχόμενο μήπως χάσει η Ελλάδα τους στόχους λιτότητας, που επιβλήθηκαν από την τρόικα τον περασμένο Αύγουστο 2015.

Η δημόσια απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο άκουσμα της περαιτέρω λιτότητας ήταν πως «Η Ελλάδα κρατά τις υποσχέσεις της, τώρα ήρθε η σειρά τους (τρόικα) να κάνουν το ίδιο». Αλλά ποιες υποσχέσεις; Και σε ποιον;

Τα τελευταία έξι χρόνια των διαπραγματεύσεων του χρέους και των απαιτήσεων λιτότητας της τρόικα δείχνουν σαφώς ότι κάθε φορά που η τρόικα έχει συμφωνήσει με τους όρους του δανεισμού προς την Ελλάδα σε αντάλλαγμα με ακόμη περισσότερη λιτότητα, η συμφωνία δεν έχει ποτέ κλείσει πραγματικά. Η τρόικα συνεχίζει να ζητάει ακόμη περισσότερη λιτότητα, σχεδόν σε κάθε τριμηνιαίο έλεγχο της συμμόρφωσης της Ελλάδος, πριν από την αποδέσμευση νέων δανείων προκειμένου να ξεπληρώσει η Ελλάδα τα προηγούμενα δάνεια. Η τρόικα επαναπωλεί τα δάνεια και στην συνέχεια πιέζει την Ελλάδα για ακόμα περισσότερη λιτότητα. Αυτή ήταν η πρακτική της τρόικα και στις τρεις μεγάλες συμφωνίες της για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, τον Μάιο του 2010, τον Μάρτιο του 2012 και τον Αύγουστο του 2015.

Το αβάστακτο φορτίο του χρέους της Ελλάδος
Με τις τελευταίες εκτιμήσεις το συνολικό Ελληνικό χρέος είναι 384 δις €, ή 440 δις δολάρια των ΗΠΑ. Αυτό πλησιάζει σχεδόν στο διπλάσιο το μέγεθος του ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδος. Πριν από μια δεκαετία, κατά την περίοδο 2007-08 πριν από την παγκόσμια κατάρρευση, το Ελληνικό χρέος ήταν χοντρικά περίπου το μισό από αυτό που είναι σήμερα, όσον αφορά τόσο στο συνολικό χρέος, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το Ελληνικό χρέος δεν ήταν στην πραγματικότητα παρά ένας αριθμός των οικονομιών της ευρωζώνης. Έτσι το χρέος της Ελλάδος προκλήθηκε κυρίως από την κρίση του 2008-09, ακολούθησαν έξι χρόνια μεγάλης οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, τα ακραία μέτρα λιτότητας που της επιβλήθηκαν από την τρόικα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν η κύρια αιτία της μεγάλης ύφεσης, και την συσσώρευση νέων δανείων από την τρόικα προκειμένου να ξεπληρώσει η χώρα το προηγούμενο οφειλόμενο χρέος.


[ συνεχίζεται... ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου