Το ΔΝΤ θα διώξει την Τρόικα; (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/06/2016

Το ΔΝΤ θα διώξει την Τρόικα; (2)

Αντίθετα με τα παραμύθια των Ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, δεν ήταν οι αυξανόμενοι Ελληνικοί μισθοί ή οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες που έχουν προκαλέσει το Ελληνικό χρέος των 440 δις $ σε δολάρια των ΗΠΑ. Από το 2009 οι Ελληνικές ετήσιες αποδοχές έχουν μειωθεί από 23.580 σε λιγότερο από 18.000 ευρώ. Οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν από € 118 δις σε 82 δις ευρώ.

Οι τραπεζίτες και οι επενδυτές παίρνουν το 95 %του συνόλου των πληρωμών του χρέους

Ποιος λοιπόν έχει επωφεληθεί από την κλιμάκωση του Ελληνικού χρέους; Σε ποιον πηγαίνουν τελικά οι πληρωμές για το χρέος; Στους τραπεζίτες του ευρώ και στην τρόικα, που εν συνεχεία τις διοχετεύει στους τραπεζίτες και στους επενδυτές, τους τελικούς δικαιούχους.

Όπως αποκάλυψε μια πρόσφατη και ενδελεχής μελέτη, με εξονυχιστικές λεπτομέρειες, από την European School of Management and Technology (Ευρωπαϊκή Σχολή Διοίκησης και Τεχνολογίας), "Where Did the Greek Bailout Money Go?" (Πού πήγαν τα χρήματα της Ελληνικής οικονομικής ενίσχυσης;), τα χρήματα της Ελληνικής οικονομικής ενίσχυσης, τελικά, πάνε στους τραπεζίτες του ευρώ. Για παράδειγμα, από τα 216 δις ευρώ, ή τα 248 δις$ σε δολάρια των ΗΠΑ, σε δάνεια που παρέχονται στην Ελλάδα από την τρόικα μόλις στις πρώτες δύο συμφωνίες για το χρέος του Μαΐου του 2010 και του Μάρτιου του 2012, το 64 %(€ 139 δις) ήταν τόκοι που καταβλήθηκαν στις τράπεζες για το υφιστάμενο χρέος, 17% (37 δις ευρώ) στις Ελληνικές τράπεζες (για να αντικαταστήσουν τα χρήματα που λαμβάνονται από πλούσιους Έλληνες και επιχειρήσεις και καταλήγουν στις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης), και 14%(€ 29 δις) για την αποπληρωμή των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου και των ιδιωτικών τραπεζών της συμφωνίας του 2012. Σύμφωνα με την μελέτη, λιγότερο από το 5% των 216 δισεκατομμυρίων € πήγαν στην Ελλάδα για να δαπανηθούν στην δική της οικονομία. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 95%) πήγαν στο υφιστάμενους πιστωτές με τη μορφή αποπληρωμών του χρέους και τόκων». Και αυτό είναι μόνο για τις συμφωνίες με την τρόικα του 2010 και του 2012. Η τρίτη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου αναμφίβολα προσθέτει περισσότερο στα σύνολα.

Το ΔΝΤ: Προ-Ελλάδος ή Προ-ΔΝΤ;
Αναγνωρίζοντας την αδυναμία της Ελλάδος να φτάσει ποτέ σε θέση να εξοφλήσει το χρέος, το ΔΝΤ –μέλος της Τρόικα– πρόσφατα έχει έρθει σε ρήξη με τους εταίρους του στην τρόικα και συνέστησε να προσφέρει ανακούφιση του χρέους στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αμφιβολία στοιχηματίζει ότι το ΔΝΤ είναι σε θέση να πείσει το υπόλοιπο της τρόικα να συμφωνήσει για την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά με τον τρόπο αυτό, θα κάνει το ίδιο λάθος που έκανε το 2015 στις διαπραγματεύσεις για το χρέος του προηγούμενου έτους: εξαρτάται από την βοήθεια ενός μέλους της τρόικα να πείσει τους άλλους για να δώσουν στην Ελλάδα μια ανάσα. Πέρυσι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αξιοποιήσει ορισμένα φιλελεύθερα στελέχη της Ε.Ε. και μία ομάδα υπουργών των οικονομικών της ευρωζώνης για λογαριασμό του. Αυτό απέτυχε. Οι υπουργοί της Γερμανίας και οι τραπεζίτες που απαιτούσαν περισσότερη λιτότητα επικράτησαν τον περασμένο Αύγουστο 2015, πάνω από τα "ήπια-επιεική" ή φιλελεύθερα στοιχεία της Ε.Ε. και την ομάδα των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ποντάρει στο ΔΝΤ και αποδεικνύει την προθυμία του να συνεχίσει με αυστηρότητα στο ενδιάμεσο, για να δείξει ότι "κρατάει τις υποσχέσεις του" για την επιβολή λιτότητας. Αλλά αυτή η παρόμοια στρατηγική θα αποτύχει επίσης.

Η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδος, στην "Έκθεση της Χώρας 16/130" που μόλις κυκλοφόρησε, προτείνει την επέκταση των σημερινών Ελληνικών δανείων κατά 14-30 χρόνια πιο πέρα από τις σημερινές ημερομηνίες λήξης του 2040, να εισαγάγει "περιόδους χάριτος" κατά τη διάρκεια των οποίων να μπορούν να ανασταλούν οι πληρωμές, και την μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια σε ένα σταθερό 1,5 % αντί για τα πολύ υψηλότερα κυμαινόμενα επιτόκια. Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις των στοιχείων, αυτή η πρόταση δεν καταλήγει καθόλου σε καμία ελάφρυνση του χρέους με πραγματικούς όρους.


[ προηγούμενη σελίδα ] [ επόμενη σελίδα ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου