Ποιον κοροϊδεύουν κυβέρνηση και Ε.Ε.; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

24/04/2014

Ποιον κοροϊδεύουν κυβέρνηση και Ε.Ε.;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μία και η Ελληνική κυβέρνηση από την άλλη, παίζουν ένα πολύ άσχημο παιχνίδι στην πλάτη του Ελληνικού λαού και αυτό θα φανεί ακόμα περισσότερο μετά τις ευρωεκλογές! Κι όλα αυτά επικαλούμενοι την έκθεση της Eurostat σχετικά με τα μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας.

Η Wall Street Journal σε άρθρο της αμφισβητεί το πλεόνασμα, αλλά και τους χειρισμούς της τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ελληνικής κυβέρνησης. «Πολλοί θα πουν ζήτω» αναφέρει η Wall Street Journal και συνεχίζει «Η Αθήνα έπιασε τους δημοσιονομικούς στόχους της, έπειτα από χρόνια στα οποία αδυνατούσε να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της λιτότητας». Αν όμως κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά τα νούμερα θα δούμε ότι η Eurostat «ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δις Ευρώ το 2013 και ξόδεψε 7,2 δις ευρώ για τις πληρωμές τόκων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο, με βάση τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η στατιστική υπηρεσία, εμφανίζει έλλειμμα 16 δις ευρώ ή 8,7% του Α.Ε.Π. την Ελλάδας».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι εκπρόσωπος της Eurostat ανέλυσε πως όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, τα μεγέθη της Ε.Ε. περιλαμβάνουν  προσαρμογές στον ορισμό, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ο ίδιος ποιες ακριβώς είναι αυτές οι αλλαγές. Παρέπεμψε, ωστόσο, τους δημοσιογράφους στον εκπρόσωπο της Ε.Ε., Simon O'Connor", ο οποίος με τη σειρά του έδωσε τις εξής διευκρινήσεις:

«Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων της τάξης του 4% του Α.Ε.Π.» Αυτό, όπως εξηγεί η Wall Street Journal, ευθυγραμμίζεται με το γενικό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Άσχετα με το τι λέει η εφημερίδα, η αλήθεια είναι μία και πικρή: Μπορεί αυτό το τρικ να ευθυγραμμίζεται με όποιον ορισμό θέλει! Δεν ευθυγραμμίζεται όμως ούτε με τη λογική, ούτε με την αποτύπωση της πραγματικότητας στις τσέπες των πολιτών.

«Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά μεγέθη, κυρίως για να αποτυπώσουμε καλύτερα τη βαθύτερη δομική δημοσιονομική θέση. Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν στο 9,5% του ΑΕΠ και αποτελούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών που έβγαλαν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης από τα Ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ. Έτσι, καταλήγουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ», προσθέτει ο O'Connor.

Όταν ρωτήθηκε εάν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε., ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. απάντησε στη Wall Street Journal: «Όχι, ο ορισμός αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά». Φυσικά! Αφού έτσι βολεύει τώρα προεκλογικά, συμπληρώνω εγώ! Καμία ντροπή, κανένα πρόσχημα πια! Όλα στο βωμό του αποτελέσματος. Είναι προφανές πως όχι απλά δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, όχι απλά δεν άλλαξε κάτι παρά τα ασφυκτικά μέτρα, αλλά μας περιμένουν τρισχειρότερα την επομένη των ευρωεκλογών. Κι ο δυστυχής ο Έλληνας πανηγυρίζει ένα πλεόνασμα που δεν είδε και δεν κατάλαβε ποτέ!

Είναι γνωστό πως οι Ευρωπαίοι είναι στο σύνολό τους θιασώτες του απαράδεκτου ρητού του Machiavelli "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"! Ο σκοπός που λέγεται "υποταγή στην Ε.Ε." δεν θα "αγίαζε" ένα report για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου