Ουκρανία: Το τελευταίο (;) θύμα της Δϋσης - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

23/02/2015

Ουκρανία: Το τελευταίο (;) θύμα της Δϋσης

Την ελπίδα ότι θα επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του και θα «κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να κάνει ευκολότερη τη ζωή των Ουκρανών» εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Viktor Fedorovych Yanukovych. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που θα μεταδοθεί σήμερα (23/2/2015) και δόθηκε στον Ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Channel One και την δημοσιογράφο Ира́да Автандиловна Зейна́лова (Irada Zeynalova), ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πως θέλει να επιστρέψει στη χώρα του αμέσως μόλις αυτό είναι δυνατόν.

Ο Viktor Fedorovych Yanukovych εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας στις 25 Φεβρουαρίου του 2010. Οι δυτικά κατευθυνόμενες μαζικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στα τέλη του 2013, μετά την απόφασή του να μην υπογράψει τη συμφωνία διασύνδεσης με την Ε.Ε., κατέληξε σε ένα Ευρωπαϊκά υποκινούμενο πραξικόπημα στις 22 Φεβρουαρίου 2014. Μετά την εκδίωξη του από την εξουσία ο Yanukovych κατέφυγε στην Ρωσία και η Ουκρανία εξέλεξε τον Μάιο του 2014 νέο Πρόεδρο τον Petro Oleksiyovych Poroshenko.

«Ιδέες της επιστροφής στην Ουκρανία καθώς και η ηγεσία ενός κινήματος διαμαρτυρίας βρίσκονται συνεχώς στο μυαλό μου, αλλά όλοι είχαν μια σαφή γνώμη ότι αν είχα επιστρέψει, οι εχθροί θα κάνει τα πάντα για να με καταστρέψουν. Οι συνεργάτες μου ήταν κατά της επιστροφής μου στην Ουκρανία. Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ραγδαία και λυπάμαι που δεν μπορούσα να το κάνω», είπε ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος.

Μετά το πραξικόπημα, οι φιλοδυτικές αρχές στο Κίεβο ξεκίνησαν μία σειρά ψευδών ποινικών υποθέσεων εναντίον του Yanukovych με τις γενικές και αόριστες κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της διαφθοράς. Τον Ιανουάριο, το Κίεβο εξέδωσε ένα ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο, την οποία η Ρωσία δήλωσε ότι δεν είχε λάβει. «Από τη στιγμή που θα καταστεί δυνατόν, θα επιστρέψω και θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να κάνω τη ζωή των Ουκρανών ευκολότερη», σημείωσε ο Yanukovych.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2014, το Ουκρανικό κοινοβούλιο αφαίρεσε τον προεδρικό τίτλο από τον Viktor Fedorovych Yanukovych. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Ουκρανίας, ο τίτλος του προέδρου διατηρείται σε όλη την διάρκεια της ζωής του σε περίπτωση που δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του κατά τη διάρκεια της θητείας του. Πράγματι, ο Yanukovych δεν είχε κατηγορηθεί αλλά θεωρήθηκε ότι είχε παραιτηθεί και δεν ασκούσε πλέον τις αρμοδιότητες του σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας και τις υποχρεώσεις του ως προέδρου.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας πολεμική σύγκρουση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών της Ουκρανίας, Vadym Volodomirovich Prystaiko, ο οποίος ζήτησε από τον Καναδά να στείλει πολεμική βοήθεια στη χώρα. «Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τους πάντες, αλλά προετοιμαζόμαστε για μεγάλης κλίμακας πόλεμο», είπε σε συνέντευξη στο Καναδικό ραδιόφωνο ο Vadym Volodomirovich Prystaiko. Επιπλέον, κάλεσε τον Καναδά να στείλει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια εκπαιδεύει τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου.

Στις 12 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέληξαν σε μία συμφωνία με την Ουκρανική συμφιλίωση. Η προμήθεια πολεμικής βοήθειας αντιβαίνει στη συμφωνία για την Ουκρανική συμφιλίωση, η οποία υπεγράφη στο Minsk, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στις 12 Φεβρουαρίου Οι συμφωνία προβλέπει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, η οποία αγόραζε το 1/3 των εξαγωγών της Ουκρανίας. «Μη ξεχνάτε ότι η υποδομή στο Donetsk έχει ήδη καταστραφεί. Έχουμε χάσει τουλάχιστον το 20% των βιομηχανικών εξαγωγών της Ουκρανίας. Υποχρεωθήκαμε να κλείσουμε την αγορά με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί το 1/3 των εξαγωγών και των εισαγωγών μας», τόνισε ο Prystaiko. Σχολίασε μάλιστα και την κατάσταση στο Debaltseve και εξήγησε ότι «ο μεγαλύτερος κόμβος που είχαμε ποτέ στον σιδηρόδρομο έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Το Debaltseve, βασικός συγκοινωνιακός κόμβος που βρίσκεται μεταξύ των δύο αυτόνομων περιοχών του Donetsk και του Luhansk, έγινε μήλον της έριδος ανάμεσα στις πολιτοφυλακές υπέρ της ανεξαρτησίας και τα κυβερνητικά στρατεύματα, ακόμη και μετά την ενεργοποίηση της κατάπαυσης πυρός με βάση την συμφωνία του Μινσκ την περασμένη εβδομάδα.

Ποια άλλη απόδειξη να προσκομίσει κανείς για να αποδείξει πως η σημερινή κατάσταση της Ουκρανίας είναι απόρροια της δυτικής πολιτικής στην περιοχή που έχει ως μοναδικό στόχο το να πλήξει την Ρωσία;

3 σχόλια:

  1. Γνωρίζετε αν αληθεύει πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αγνοήσουν τα ελλείμματα κι αύξησαν τον προϋπολογισμό εξοπλιστικό δαπανών για το 2015 στο 65 % δηλαδή στο υψηλότερο σημείο μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο? Μήπως αν ισχύει αυτό μάλλον έχουν σκοπό να δημιουργήσουν πολλά άλλα θύματα? Αυτεξούσιος





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειλικρινά δεν μπορώ να διαβάσω αυτήν την είδηση, παρά το αξιόπιστο της πηγής. Μου διαφεύγει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν σας διαφεύγει τίποτα, όπως πάντα. Ευχαριστώ ειλικρινά και συγγώμη για το χρόνο που σπαταλήσατε προκειμένου να διασταυρώσετε μια παραπληροφόρηση, ενέργεια την οποία θα μπορούσε να πράξει ο καθένας, αν ήξερε βέβαια που να ψάξει. Ο γνωστός τοις πάσι πλην όμως όχι γνώστης απ’ ότι αποδεικνύεται γι’ ακόμα μια φορά κ. Καζάκης μέχρι προσφάτως διέδιδε τη συγκεκριμένη είδηση επαληθεύοντας το ατεκμηρίωτο των τοποθετήσεων του και της εν γένει παρουσίας του. Αυτεξούσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή