Οι σύγχρονες τάσεις της Ευρώπης - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

23/02/2015

Οι σύγχρονες τάσεις της Ευρώπης

Η Βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ποινική δίωξη των τραπεζών και των οργανισμών που θα ενθαρρύνουν ή θα διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή, δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της λεγόμενης υπόθεσης SwissLeaks, ανακοίνωσε χτες (22/2/2015) ο υφυπουργός των Οικονομικών Daniel Grian Alexander. «Οι οργανισμοί που διευκολύνουν ή ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τις ίδιες ποινές με τους φοροδιαφεύγοντες», δήλωσε στο BBC ο Alexander που προέρχεται από το Φιλελεύθερο Κόμμα, τον εταίρο των Συντηρητικών στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βρετανίας.

Ο υφυπουργός πρότεινε να περιληφθούν τα νέα μέτρα στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις 18 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαΐου. «Εάν τα νέα μέτρα δεν μπορέσουν να περάσουν από αυτό το κοινοβούλιο, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των Φιλελευθέρων-Δημοκρατών για την επόμενη κυβέρνηση» ανέφερε ο Alexander στο BBC.

Οι προβοκατόρικες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις βουλευτικές εκλογές το πιθανότερο είναι κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ούτε οι Συντηρητικοί ούτε οι Εργατικοί. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συμμαχήσουν με ένα από τα μικρότερα κόμματα, όπως τους Φιλελεύθερους του Nicholas William Peter "Nick" Clegg το ποσοστό των οποίων έχει μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται γύρω στο 8%.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η συντονισμένη προσπάθεια όλων των μέσων ενημέρωσης να αποσιωπήσουν την διαρκώς αυξανόμενη δυναμική του UKIP του Nigel Farage, με αποτέλεσμα την δημιουργία λανθασμένης εντύπωσης σε ότι αφορά στο ποσοστό που συγκεντρώνει.

Διαβάζοντας και σχολιάζοντας την παραπάνω είδηση και χωρίς να θέλω να εξετάσω το αν είναι δίκαιο ή όχι αυτό που γίνεται, κάνω την εξής διαπίστωση: Στη Βρετανία διώκεται το τραπεζιτικό σύστημα γιατί διευκολύνει την φοροδιαφυγή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο σε βάρος μιας κατάστασης που η ίδια δημιούργησε στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες, πάλι με πρόσχημα την φοροδιαφυγή. Ακόμα και στην πατρίδα μας, αυτό που διαρκώς διακηρύσσει η κυβέρνηση είναι πως στις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητά της είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Βλέπουμε, λοιπόν, πως αυτό είναι τάση στην σύγχρονη Ευρώπη και προφανώς όχι σύμπτωση.

Μια ακόμα τάση που υπάρχει στην σύγχρονη Ευρώπη, είναι αυτή που επιτάσσει να μην υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση: Στην Γερμανία οι CDU/CSU και οι FDP συγκυβερνούν, στην Βρετανία μοιράζονται την κυβέρνηση οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι, στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά τι συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, όπως επίσης και στην Ιταλία των ευρύτερων πολιτικών συνασπισμών, καθώς επίσης και στην Σκανδιναβία όπου οι συνεργασίες αποτελούν μακρόχρονη πολιτική πρακτική.

Βλέπουμε, λοιπόν, δύο Ευρωπαϊκές τάσεις που μάλλον θα πρέπει να μας απασχολήσουν: Η μία αφορά στην προσπάθεια αποδυνάμωσης των εξουσιών σε κρατικό επίπεδο, όπου κανείς δεν είναι αυτοδύναμος -και άρα πλήρως ανεξάρτητος- εντός των συνόρων του, ενώ η δεύτερη τάση είναι η προσπάθεια πλήρους ελέγχου του χρήματος, όπου κι αν βρίσκεται, φυσικά με το πρόσχημα της φοροδιαφυγής. Το επόμενο βήμα, προφανώς, είναι η συγκέντρωση των εξουσιών σε ένα κέντρο εξουσίας και ο έλεγχος του χρήματος από ένα κεντρικό σημείο. Αυτό διευκολύνει πλήρως αυτούς που επιδιώκουν την παγκόσμια κυριαρχία ή την Ευρωπαϊκή αν προτιμάτε.

Μπορεί να είναι ένα ευφάνταστο σενάριο μιας λανθασμένης πολιτικής σκέψης του γράφοντος, αλλά μπορεί να είναι και μία πραγματικότητα. Προσωπικά δεν πιστεύω στις συμπτώσεις, ούτε στα τυχαία συμβάντα. Το τι ισχύει, θα φανεί στο μέλλον και θα αποτυπωθεί από την ιστορία. Μέχρι τότε όμως, πρέπει να έχουμε τα μάτια και τον νου ανοιχτά και, κυρίως, να μη μας διαφεύγουν οι λεπτομέρειες.

1 σχόλιο:

  1. Αδελφε,ρεαλιστικοτατα εκφραζεσαι...Οι στοχοι του οικονομικου επεκτατισμου και οι ορκοι στις στωες σε αυτα συνηγορουν.Ειναι ευθυνη της μαζας να αναλαβει την ατομικη της ευθυνη κι οχι να βολευεται στην αγελοποιηση της απο τα κεντρα Μαζικης Εξαθλιωσης.Ευχαριστουμε απο καρδιας για τον αγωνα αφυπνισης και ψυχικης ανατασης που μας χαριζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή