Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αποπομπή του από την προεδρία της Ουκρανίας πραγματοποίησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Από την πόλη Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα όπου έχει διαφύγει, ο Γιανουκόβιτς μίλησε ενώπιον δημοσιογράφων και επέμεινε ότι «δεν ανατράπηκε» και πως πρόκειται να συνεχίσει «τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας».
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους βετεράνους, από τον ουκρανικό λαό για όσα συνέβησαν στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρώην πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν νιώθει υπεύθυνος για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.
Εξηγώντας γιατί βρίσκεται στη Ρωσία, ο Γιανουκόβιτς δήλωσε πως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ τόνισε ότι την εξουσία στη χώρα του έχουν καταλάβει «εθνικιστές, νεαροί φασίστες που αποτελούν την απόλυτη μειονότητα». Κατηγόρησε τη Δύση για την κρίση στη χώρα του, λέγοντας πως «υποστήριξε» τους διαδηλωτές που επιθυμούσαν την ανατροπή του. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής της Δύσης, η οποία υποστήριζε τους διαδηλωτές της Μαϊντάν», είπε αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους του Κιέβου τους τελευταίους τρεις μήνες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανομία και το χάος ακολούθησαν τη συμφωνία την οποία υπέγραψε την προηγούμενη Παρασκευή με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είχε στόχο να τερματίσει την κρίση. Ο αποπεμφθείς πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους Ουκρανούς «για το γεγονός ότι δεν είχα αρκετή δύναμη να διατηρήσω τη σταθερότητα και επειδή επέτρεψα αυτό το χάλι».
Ο αποπεμφθείς Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιστρέψει στη χώρα μόλις υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του. «Θα επιστρέψω στην Ουκρανία μόλις λάβω εγγυήσεις, κυρίως από την πλευρά των διεθνών μεσολαβητών, για την ασφάλειά μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου». Υποστήριξε μάλιστα ότι «δεν διέφυγε» από τη χώρα, αλλά πήγε από το Κίεβο στο Χάρκοβο όταν το αυτοκίνητό του «δέχθηκε πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα από όλες τις πλευρές».
Ως προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση στην περιοχή της Κριμαίας, ο Γιανουκόβιτς είπε πως οι δύο άνδρες έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά μετά την άφιξή του στη Ρωσία, όμως δεν έχουν συναντηθεί. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως ο Πούτιν θα έπρεπε να αναλάβει δράση, απορώντας γιατί παραμένει απαθής μπροστά σε όσα διαδραματίζονται στην Κριμαία.
«Η Ρωσία πρέπει και είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, διερωτώμαι γιατί είναι τόσο συγκρατημένος και γιατί παραμένει σιωπηλός. Η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει παρατηρητής στην ουκρανική κρίση, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να δράσει», είπε ο Γιανουκόβιτς.
«Όλα όσα συμβαίνουν στην Κριμαία είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση στο πραξικόπημα των γκάνγκστερ. Στο Κίεβο μια ομάδα εξτρεμιστών άρπαξε την εξουσία», είπε ο Γιανουκόβιτς, ενώ επεσήμανε ότι η Κριμαία θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας, αλλά να εξακολουθεί να χαίρει της αυτονομίας της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα ζητήσει τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, αλλά και ότι δεν θα πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες».
Ως προς τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο, που είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι δεν διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και απέδωσε την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Κίεβο στους διαδηλωτές.
Ερωτηθείς για την πολιτική αντίπαλό του Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή το προηγούμενο Σάββατο, απάντησε ότι δεν είχε ποτέ σκοπό να την βλάψει. Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι η συμφωνία για το φυσικό αέριο που είχε υπογράψει η Τιμοσένκο όταν ήταν πρωθυπουργός της Ουκρανίας με τη Ρωσία προκάλεσε ζημιά ύψους μεγαλύτερου από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια ώρα ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία και κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει τις προκλήσεις».
Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.
«Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού. Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.
Να θυμίσω πως χτες (28/2/22015) το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας μετά την κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας κατά τη διάρκεια της νύκτας από ενόπλους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους» απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν «αμέσως» διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης». Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ανεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε από το βήμα του κοινοβουλίου τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας για τις 11.00 τοπική ώρα με θέμα την κατάσταση στην Κριμαία. Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει και κρατούν από χθες τα κτίρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στη Συμφερούπολη είναι «τρομοκράτες που επιχειρούν υπό ρωσική σημαία».
Πηγές: Fortune, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου