TTIP: Ο οικονομικός ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ (3) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

13/05/2016

TTIP: Ο οικονομικός ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ (3)

Όπως το αντιλαμβάνομαι, η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι περιγράφει το άρθρο. Οι ΤΤΙΡ έχουν ισχύ και για τους νόμους, που είναι ήδη στα βιβλία, όπως οι νόμοι της Γαλλίας ενάντια στους GMO-γενετικά τροποποιημένους σπόρους και τρόφιμα.

Το άρθρο του "Independent" συνεχίζει:

«Η σημερινή αναπάντεχη διαρροή του κειμένου της Διατλαντικής εμπορικής και επενδυτικής σύμπραξης (TTIP) σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του μίσους για την εμπορική συνεργασία Ε.Ε.-ΗΠΑ, και μια καθοριστική στιγμή στην διαμάχη για την BRexit. Οι μη εκλεγμένοι διαπραγματευτές κράτησαν τις μέχρι τώρα συνομιλίες σε ένα φανατικό επίπεδο μυστικότητας, με απειλές ποινικής δίωξης για όποιον αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνθήκης.

Τώρα, για πρώτη φορά, οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να δουν από μόνοι τους αυτό που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την κάλυψη του σκότους –και δεν είναι ωραίο. Τα έγγραφα της TTIP, που διέρρευσαν, που δημοσιεύθηκαν από την Greenpeace σήμερα το πρωί, φτάνουν τις 248 σελίδες και καλύπτουν 13 από τα 17 κεφάλαια όπου έχει αρχίσει να παίρνει μορφή η τελική συμφωνία. Τα κείμενα περιλαμβάνουν εξαιρετικά αμφιλεγόμενα θέματα: όπως τα πρότυπα ασφαλείας τροφίμων της Ε.Ε., είναι ήδη γνωστό έχουν τεθεί σε κίνδυνο από την TTIP, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες απειλές: όπως το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό της απαγόρευσης της Ευρώπης για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.

Τα κείμενα που διέρρευσαν επίσης αποκαλύπτουν το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ανοίξει την Ευρωπαϊκή οικονομία σε αθέμιτο ανταγωνισμό με μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, παρότι γνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες, που αυτό θα φέρει στους Ευρωπαίους παραγωγούς, που πρέπει να πληρούν πολύ υψηλότερες προδιαγραφές από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας θα χαθούν ως άμεσο αποτέλεσμα της TTIP –και διπλάσιο από αυτό αν εφαρμοστεί ολόκληρη η συμφωνία. Ωστόσο, μπορούμε τώρα να δούμε ότι οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν στην TTIP ολόκληρους τομείς της οικονομίας μας, χωρίς καμία μέριμνα για τις ανθρώπινες συνέπειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε μια απαγόρευση 30 ετών στην πρόσβαση του κοινού στα διαπραγματευτικά κείμενα της TTIP κατά την έναρξη των συνομιλιών το 2013, με πλήρη επίγνωση ότι δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσει από την κατακραυγή, που θα ξεσπούσε όταν οι άνθρωποι αποκτούσαν γνώση της συμφωνίας. Σε απάντηση, οι ακτιβιστές απαιτούν μια "στρατηγική Δράκουλα" κατά της συμφωνίας: να εκθέσουν το vampire στο φως του ήλιου και να πεθάνει. Σήμερα η πόρτα άνοιξε διάπλατα και οι πρώτες ακτίνες του ήλιου έπεσαν πάνω στην TTIP. Οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. δεν θα καταφέρουν να κρυφτούν πάλι πίσω στις σκιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου