TTIP: Ο οικονομικός ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ (4) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

13/05/2016

TTIP: Ο οικονομικός ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ (4)

Για όλους όσοι από εμάς ασχολούμαστε με το δημοψήφισμα για την Ε.Ε., η περιφρόνηση που επέδειξαν οι διαπραγματευτές της TTIP προς τον λαό της Ευρώπης είναι η πιο ισχυρή υπενθύμιση του δημοκρατικού ελλείμματος στην καρδιά των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.»

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του Independent εδώ.

Οι αποκαλύψεις είναι ανησυχητικές για τους Βρετανούς και τους Ευρωπαϊκούς λαούς. Για παράδειγμα, ο "Independent" αναφέρει ότι η TTIP θα μπορούσε να προκαλέσει την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας και το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν ανίκανο να την σταματήσει.
Δείτε επίσης εδώ.

Στη συζήτησή μας, ο Sean O'Grady ενήργησε ως δούλος, ως προπαγανδιστής των εταιρικών συμφερόντων, που κρύβονται πίσω από την TTIP. Είπε ότι ήταν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που ωφελούσε όλους ακριβώς όπως η NAFTA και άλλες παρόμοιες. Αυτό πες το σε όλους τους απολυμένους Αμερικανούς εργάτες.

Είπε ότι ήταν ατυχές το γεγονός ότι η μυστικότητα ενδεχομένως να έβλαψε τις προοπτικές της συμφωνίας και ότι θα ήταν καλύτερα αν οι διατάξεις του συμφώνου ήταν γνωστές καθώς διαπραγματεύονταν. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, η συμφωνία δεν θα μπορούσε να απειληθεί από την ξαφνική σοκαριστική επίδραση των εγγράφων, που διέρρευσαν.

Ο O'Grady επίσης ισχυρίστηκε ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει συμφωνήσει με την συμφωνία, παρά το γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι έχουν ήδη συμφωνήσει. Ίσως αυτό που εννοεί είναι ότι τα νομοθετικά σώματα δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους.

Ο τίτλος στο άρθρο του "Independent" προτείνει η διαρροή να εμποδίσει την έγκριση: «Αφότου οι διαρροές δείχνουν περί τίνος πρόκειται, αυτό θα μπορούσε πραγματικά να είναι το τέλος για την TTIP». Αν ναι, ο O'Grady το θεωρεί ως μια μεγάλη απώλεια. Για τις παγκόσμιες εταιρείες, φυσικά, όχι για τους λαούς, που θα εκμεταλλεύονταν.

Οι αποκαλύψεις της Greenpeace θα έπρεπε να καταποντίσουν το σύμφωνο, αλλά δεν είμαι βέβαιος. Ο Γάλλος πρόεδρος Hollande λέει, προσωρινά, ότι η Γαλλία δεν θα υπογράψει το σύμφωνο όπως είναι. Με άλλα λόγια, δώσε μας κάποιες ασαφείς έννοιες για να το κάνουμε να φανεί πως το διορθώσαμε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., ο Ignacio Garcia Bercero, ένας πιθανός αποδέκτης μιας μεγάλης δωροδοκίας, έσπευσε προς υπεράσπιση της TTIP δηλώνοντας ότι η Greenpeace κάνει «κατηγορηματικά λάθος». Η δήλωση του Bercero δεν έχει κανένα νόημα. Η Greenpeace δημοσίευσε τα επίσημα έγγραφα. Κανείς δεν αρνείται ότι τα έγγραφα, που διέρρευσαν είναι νόμιμα. Έτσι, προφανώς η θέση του Bercero είναι ότι τα επίσημα έγγραφα είναι λάθος. Μοιάζει με κάποιον, που εργάζεται σκληρά για τα χρήματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου