Η Ρωσία δημοσιοποίησε μία μοναδική έκθεση την οποία έλαβε από την πρεσβεία της στην Ιαπωνία μετά τις πυρηνικές επιθέσεις στην Hiroshima και στο Nagasaki το 1945. Η έκθεση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Ιστορικής Εταιρείας σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου του συλλόγου και προέδρου της Κρατικής Δούμα, Sergey Naryshkin.
Μετά τον βομβαρδισμό της Hiroshima από την ατομική βόμβα η πόλη ήταν καμμένη με τα ερείπια των 15-20 τσιμεντένιων κτιρίων να στέκουν ακόμη, αναφέρει στην έκθεση που συντάχθηκε από το προσωπικό της Σοβιετικής πρεσβείας και τον ανταποκριτή του TASS, Anatoly Varshavsky, ο οποίος ανέλαβε τον κίνδυνο να επισκεφθεί την περιοχή του βομβαρδισμού το Σεπτέμβριο του 1945.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου του 1945 η Ιαπωνική αεράμυνα παρατήρησε μια μικρή ομάδα των πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ να πλησιάζουν στην Hiroshima. Δόθηκε εντολή να μην αναχαιτιστούν τα αεροσκάφη. Το Αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay, με τον συνταγματάρχη Paul Tibbets στο τιμόνι, πέταξε πάνω από το κέντρο της πόλης χωρίς κανένα πρόβλημα για να ρίξει τελικά την τεσσάρων τόνων βόμβα ουρανίου με την ονομασία «Μικρό Αγόρι». Η έκρηξη της σκότωσε ακαριαία από 70.000 έως 100.000 ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς που επέζησαν της επίθεσης τελικά πέθαναν πρόωρα από ασθένειες εξαιτίας της ραδιενέργειας. Μέχρι τις 6 Αυγούστου του 2014 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τη βομβιστική επίθεση με την ατομική βόμβα έφτασε τους 292.325 ανθρώπους.
Σύμφωνα με έναν ιατρό ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που παρείχαν πρώτες βοήθειες στα θύματα, η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των λευκοκυττάρων στο αίμα. «Η μύτη, ο λαιμός και τα μάτια αιμορραγούν έντονα. Εκείνοι που επηρεάζονται έχουν θερμοκρασία έως 39, 40, 41 βαθμούς Κελσίου. Κατά κανόνα αυτά τα άτομα πεθαίνουν σε τρεις έως τέσσερις ημέρες», δήλωσε ο μάρτυρας.
«Η έκρηξη της ατομικής βόμβας χτύπησε μια περιοχή με ακτίνα 6-8 χιλιομέτρων. Σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Hiroshima προς τον σταθμό Koi, δεν είδαμε ούτε ένα κτίριο που να μην επηρεάστηκε στον έναν ή στον άλλο βαθμό», αναφέρει η έκθεση.
«Εκείνοι που τόλμησαν να πιούν νερό ή να πλυθούν στην περιοχή που έπεσε η βόμβα την ημέρα της έκρηξης πέθαναν ακαριαία», είπαν οι γιατροί.
Ως επικεφαλής του Ιαπωνικού τμήματος στον Ασιατικό τομέα του Ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, ο Aleksandr Ilyshev-Vvedensky υπογράμμισε ότι η έκθεση αποτελεί την πρώτη περιγραφή των αυτοπτών μαρτύρων σχετικά με τις φρικαλεότητες των βομβαρδισμών και των όσων δικαίως αποκαλούνται ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητος.
«Δεν είχε ποτέ δημοσιευθεί πριν, τμηματικά ή ολόκληρη. Κατά την γνώμη μας αξίζει να δημοσιευθεί με την ευκαιρία της 70ης επετείου των επιθέσεις με ατομικές βόμβες στις Ιαπωνικές πόλεις», είπε ο διπλωμάτης.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πυρηνικός βομβαρδισμός της Hiroshima και του Nagasaki, ο οποίος ακολούθησε τρεις ημέρες αργότερα, ήταν αναπόσπαστο μέρος μιας συστηματικής πολιτικής τρομοκρατίας κατά του άμαχου πληθυσμού που βρίσκεται πέρα από τα όρια της ηθικής και του διεθνούς δικαίου.
Δόθηκε εντολή να μην αναχαιτιστούν τα αεροσκάφη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δεν τα αναχαίτισαν,υπάρχει απάντηση;
Στην μεν Hiroshima οι Ιάπωνες έκαμαν λάθος εκτίμηση λόγω του μικρού αριθμού των αεροσκαφών που εντόπισαν στα ραντάρ τους, στο δε Nagasaki βλέποντας μόνο δύο αεροσκάφη Β-29 πίστεψαν πως πρόκειται για αναγνωριστική πτήση.
ΑπάντησηΔιαγραφή