Κατάσκοπος της NSA η Γερμανία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/05/2015

Κατάσκοπος της NSA η Γερμανία

Οι Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Γαλλίας όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό της Αμερικανικής NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας), σύμφωνα με το προχτεσινό (29/4/2015) φύλλο της Γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

«Η BND (Bundesnachrichtendienst - Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών) βοήθησε την NSA να διενεργήσει πολιτική κατασκοπεία», επισημαίνει η μεγάλη εφημερίδα του Μονάχου, διευκρινίζοντας ότι υποκλοπές συνομιλιών «υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, του προεδρικού μεγάρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» έγιναν από τον σταθμό υποκλοπών στο Bad Aibling, στην Βαυαρία (νοτιοανατολική Γερμανία).

Οι αποκαλύψεις για φερόμενη κατασκοπεία από το 2008 Ευρωπαϊκών εταιρειών από την Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της NSA έχουν φέρει σε δύσκολη θέση από την Δευτέρα (27/4/2015) την κυβέρνηση της καγκελαρίου Angela Dorothea (Kasner) Merkel, η οποία εμφανιζόταν ανέκαθεν ως θύμα των Αμερικανών συμμάχων της.

Βιομηχανική κατασκοπεία και παρακολούθηση εταιρειών διενεργήθηκε «σε μεμονωμένες περιπτώσεις» υπογραμμίζει η Γερμανική εφημερίδα, η οποία διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ αναζητούσαν εκείνη την εποχή «πληροφορίες για παράνομες εξαγωγές». Αντίθετα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πηγή την οποία περιγράφει ως αξιόπιστη και με γνώση των διαδικασιών στους κόλπους της BND, «η καρδιά του προβλήματος είναι η πολιτική κατασκοπεία σε βάρος των Ευρωπαίων γειτόνων μας και των θεσμών της Ε.Ε.».

Ο υπουργός των Εσωτερικών της Γερμανίας Karl Ernst Thomas de Maizière, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή προσωπάρχης της καγκελαρίας, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να αγνοούσε τις ενέργειες της BND σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται πολλά Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, πρότεινε να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής του Γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία έχει επιφορτιστεί να ρίξει φως στις πρακτικές της Αμερικανικής υπηρεσίας.

Εξάλλου η αντιπολίτευση κατηγορεί την Γερμανική κυβέρνηση ότι δήλωνε ψέματα πως δεν γνωρίζει τίποτε για οποιαδήποτε οικονομική κατασκοπεία από την NSA, σε γραπτή απάντηση που έδωσε στις 14 Απριλίου 2015 στην κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού κόμματος «Die Linke». «Απορρίπτω κατηγορηματικά την δήλωση ότι η κυβέρνηση δεν είπε την αλήθεια», δήλωσε στις 28/4/2015 ο Steffen Seibert, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Angela Dorothea (Kasner) Merkel, σε τακτική συνέντευξη Τύπου, αλλά νομίζω πως δεν έπεισε ούτε τους ψηφοφόρους της καγκελαρίου.

Αντιδρώντας στις πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε χτες (30/4/2015) ότι αναμένει από τις Γερμανικές αρχές να ξεδιαλύνουν την υπόθεση αυτή. «Δεν ξέρω τι συνέβη. Αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί από τις Γερμανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών, και θα δούμε», δήλωσε ο Juncker σε δημοσιογράφους. Αυτό που θα με παραξένευε ιδιαίτερα, θα ήταν το να έχει άποψη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα πολύ κατώτερος των περιστάσεων ακόμα και σε όλους όσοι γνωρίζαμε εκ των προτέρων την ανικανότητά του να διαχειριστεί τις αρμοδιότητες της θέσης που κατέχει.

«Εναπόκειται στις Γερμανικές αρχές να ασχοληθούν με το θέμα αυτό και φαντάζομαι ότι θα το κάνουν» συμπλήρωσε θεωρώντας ότι απαλλάσσεται του βάρους να ασχοληθεί με μια τόσο σημαντική υπόθεση, όπως είναι η κατασκοπεία στελεχών της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ με την συνέργεια των Γερμανών. «Μια μέρα, σε μια σύνοδο του σώματος των Επιτρόπων, είπα ότι μας χρειάζεται μια μυστική υπηρεσία καθώς οι πράκτορες είναι παντού», σημείωσε εξάλλου αστειευόμενος (;) ο Juncker, σπεύδοντας αμέσως να προσθέσει: «Δεν ξέρω αν δραστηριοποιούνται εδώ Γερμανοί πράκτορες, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο να κάνω».

«Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι είναι πολύ δύσκολο να τους κρατήσεις υπό έλεγχο. Αυτό δεν είναι μόνον ένα φαινόμενο του Λουξεμβούργου», δήλωσε και πάλι αστειευόμενος (;) ο πρώην πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου, ο οποίος έχασε τις εκλογές το 2013 έπειτα από ένα σκάνδαλο για την υπηρεσία πληροφοριών του Λουξεμβούργου, η οποία είχε διαπράξει σοβαρές παρατυπίες, κατασκοπεύοντας σε μεγάλη κλίμακα τον πληθυσμό και ένα μέρος της πολιτικής τάξης. Έχασε τις εκλογές στο Λουξεμβούργο για να αναρριχηθεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμπτωση; Τύχη; Απλή συγκυρία; Προσωπικά δεν πιστεύω καθόλου στον παράγοντα τύχη και πολύ περισσότερο στις συμπτώσεις, ειδικά στην πολιτική.

Στο Παρίσι εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών περιορίστηκε μόνον στην δήλωση ότι το υπουργείο «βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Γερμανούς εταίρους του για το ζήτημα αυτό», ενώ η Γερμανική καγκελαρία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Γερμανία είχε συγκλονισθεί το καλοκαίρι του 2013 από τις αποκαλύψεις του Edward Joseph "Ed" Snowden, πρώην συμβούλου της NSA, σύμφωνα με τις οποίες η Αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε θέσει σε λειτουργία επί πολλά χρόνια ένα ευρύ σύστημα παρακολούθησης, μέσω του internet, των τηλεφωνικών συνομιλιών και των επικοινωνιών Γερμανών, ακόμη και του τηλεφώνου της καγκελαρίου.

Σε αυτή την μαριονέτα-Ευρώπη θέλουν οι πολιτικάντηδες και οι δημοσιογραφίσκοι του τόπου να ανήκει η Ελλάδα μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου