Η δύναμη της Ρωσίας (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/05/2015

Η δύναμη της Ρωσίας (2)

Την άποψη του Ρώσου πρωθυπουργού Dmitry Anatolyevich Medvedev, που υποστήριξε πως οι δυτικοί παρά την μανιώδη πολεμική τους απέναντι στη Ρωσία ουσιαστικά δεν κατάφεραν τίποτε, επιβεβαιώνει σε άρθρο του στο Fortune o Chris Matthews:

«Όταν ο πρόεδρος Obama απευθύνθηκε φέτος στο Αμερικανικό Κογκρέσο μίλησε για τις θετικές επιρροές των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία των κρατών της ανατολής Ευρώπης βρισκόταν «στα Τάρταρα».

Φυσικά, ο Barack Hussein Obama είχε συγκεκριμένα κίνητρα για να ενισχύσει αυτή τη σειρά κυρώσεων. Αλλά στους συμμετέχοντες της συζήτησης για το μέλλον της Ρωσικής οικονομίας στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Milken, Ρώσοι αναλυτές κι επενδυτές διαφώνησαν με την ανάλυση του Αμερικανού προέδρου.

Όπως δήλωσαν, η ύφεση της Ρωσικής οικονομίας προήλθε περισσότερο από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και λιγότερο έως καθόλου από τις κυρώσεις της Δύσης. Την ίδια στιγμή, το ρούβλι σταθεροποιείται μετά την ραγδαία πτώση του το περασμένο έτος και το Ρωσικό χρηματιστήριο έχει ανακτήσει μέσα στο 2015 το 20% της χαμένης του αξίας.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής David Bonderman υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Δύσης, ακόμη κι αν αυτές ήταν πολύ πιο ήπιες σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις όπως το Ιράν, στην ουσία δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες στη Ρωσία.

Έμποροι λιανικής, όπως τα Ρωσικά supermarket Lenta στα οποία ο Bonderman έχει μερίδιο μετοχών, αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους ελλείψει του ανταγωνισμού από τη Δύση, με τη ζήτηση για διατροφικά προϊόντα να παραμένει υψηλή.

Ο Ρώσος τραπεζίτης Ruben Vardanyan κατέδειξε ότι η κατάρρευση του ρουβλιού άφησε το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας ανέπαφο, με το 90% του πληθυσμού να μην φέρεται διατεθειμένο να αγοράσει εισαγόμενα αγαθά· κι ότι ο πληθυσμός, λέει ο Vardanyan, ενίσχυσε τη στήριξή του προς τον Vladimir Vladimirovich Putin τους μήνες που ακολούθησαν τις πρώτες κυρώσεις.

Φυσικά, οι συμμετέχοντες καταδίκασαν ανεπίσημα την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία ως αναποτελεσματική και κοντόφθαλμη. Η Susan Eisenhower, πρόεδρος και CEO του συμβουλευτικού ομίλου The Eisenhower Group, υποστήριξε ότι η απομόνωση της Ρωσίας, ακόμη κι ως τιμωρία για την παραβίαση των διεθνών κανόνων, «δεν συμφέρει άμεσα τις ΗΠΑ». Στάθηκε, μάλιστα, στο αυξημένο ρίσκο της ενίσχυσης των πυρηνικών εξοπλισμών σε έναν κόσμο όπου ΗΠΑ και Ρωσία δεν επικοινωνούν.

Η Eisenhower υποστήριξε ότι χρειάζεται μια ολική επανέναρξη της αμερικανικής πολιτικής για τη Ρωσία, ξεκινώντας με τη σύσταση μιας ειδικής αποστολής στη Ρωσία που θα επανεκκινήσει τον διάλογο και θα βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος της Κριμαία.

Ο Bonderman είπε ότι η Αμερικανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία ωθεί τη χώρα στην αγκαλιά της Κίνας, μια σχέση η οποία, όπως δήλωσε, δεν χαίρει της στήριξης του Ρωσικού λαού αλλά και των ΗΠΑ. «Ο Ρωσικός λαός θέλει να ανήκει στη Δύση. Η εξώθηση του προς την Ανατολή είναι αφύσικη», είπε.

Οι επενδυτές της Ρωσίας, όπως κι όλοι όσοι παρευρέθησαν στο Συνέδριο Milken, θα επωφελούνταν από μια άρση των κυρώσεων. Αλλά η τάση των Ρωσικών αγορών και της αυξημένης δημοτικότητας του Putin, δείχνει ότι η Ρωσική οικονομία δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο νομίζαμε».

Παρά τον καθαρά Αμερικάνικο τρόπο με το οποίο εκθέτει το ζήτημα ο Matthews, επιβεβαιώνεται πλήρως το ότι η Δύση είναι ανίσχυρη απέναντι στη Ρωσία. Η Δύση γενικότερα είναι ανίσχυρη σε κάθε τι που είναι ειλικρινές και αληθινό. Γι' αυτό, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω το ότι και στην πατρίδα μας πρέπει να επιστρέψουμε στην πολιτική της αλήθειας, που μόνο επί Ιωάννου Α. Καποδίστρια γνώρισε ο τόπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου