Η δύση της Δύσης

Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου, δηλαδή η διαφορά των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών μείον τις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, της Γερμανίας συνεχίζει να καταγράφει νέα record και αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ σε σχέση με την Ελλάδα, τονίζει το άρθρο του Ambrose Evans–Pritchard στη Βρετανική εφημερίδα Telegraph με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Το record του Γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου είναι μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ από ότι η Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν χθες (5/5/2015), το πλεόνασμα του Γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να σπάσει όλα τα προηγούμενα record φέτος, ανερχόμενο στο 7,9% του ΑΕΠ, ενώ θα διαμορφωθεί στο 7,7% του ΑΕΠ και το 2016. Οι αόριστες διαβεβαιώσεις ότι το Γερμανικό πλεόνασμα θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκαν για μία ακόμη φορά χωρίς καμία αξία, σημειώνει ο Evans-Pritchard, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι σήμερα η χώρα που παραβιάζει περισσότερο τους κανόνες σταθερότητας της ευρωζώνης.

«Αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία της συνθήκης της Ε.Ε., η Γερμανία θα αντιμετώπιζε κυρώσεις. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τη Γερμανία να «συμμαζέψει τα του οίκου της» πριν από ένα χρόνο, αλλά απέφυγαν να λάβουν μέτρα εναντίον της. Θα δούμε, εάν η Επιτροπή υπό τον Jean-Claude Juncker θα χειριστεί καλύτερα το θέμα αυτή τη φορά. Εάν όχι, οι κυνικοί μπορεί δικαιολογημένα να συμπεράνουν ότι οι μεγάλες χώρες παίζουν με τους δικούς τους κανόνες στην Ευρώπη και ότι η Γερμανία μπορεί να αγνοεί όλους τους κανόνες. Η μηχανή κυρώσεων της ΟΝΕ είναι ιδιαίτερα πολιτική, σε κάθε περίπτωση», επισημαίνει o αρθρογράφος.

Φέτος θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, που το Γερμανικό πλεόνασμα διαμορφώνεται πάνω από το 6% του ΑΕΠ. Η διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας της Ε.Ε. προβλέπει την έναρξη νομικών κυρώσεων, εφόσον αυτό συμβαίνει για τρία συνεχόμενα χρόνια, εκτός εάν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος λόγος να μη γίνει αυτό. «Υπάρχουν λίγοι ελαφρυντικοί παράγοντες στην περίπτωση αυτή. Το Γερμανικό πλεόνασμα δεν προέκυψε από ένα μεμονωμένο σοκ. Το πλεόνασμα παραμένει τεράστιο, ακόμη και αν προσαρμοσθεί για τις χαμηλότερες τιμές εισαγόμενης ενέργειας. Πρόκειται για μία χρόνια διαρθρωτική κατάχρηση, που καθιστά τη νομισματική ένωση μη λειτουργική διαχρονικά, και είναι ασφαλώς πιο επικίνδυνη για την ενότητα της ευρωζώνης από οτιδήποτε γίνεται στην Ελλάδα», σημειώνει ο Evans-Pritchard.

«Η Γερμανία πρέπει να τιμωρηθεί», δήλωσε ο Simon Tilford από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας: «Το πλεόνασμα της πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως αντιμετωπίσθηκαν προηγουμένως τα ελλείμματα των χωρών του Νότου, ως μία συγκρίσιμη απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό είναι ότι το πλεόνασμα της Γερμανίας θα έπρεπε να μειωνόταν φυσιολογικά με ταχύ ρυθμό σε αυτή τη φάση του οικονομικού κύκλου». Το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας κινείται στο 4,7% που είναι το χαμηλότερο μετά την επανένωσή της. Θα έπρεπε, επομένως, να υπάρξει μία μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης. Αυτό δεν συμβαίνει, επειδή εμποδίζεται ο μηχανισμός εξισορρόπησης».

«Αυτό που προκύπτει είναι ότι η ΟΝΕ είναι καταδικασμένη να παραπαίει από κρίση σε κρίση, ακόμη και όταν υπάρχει ανάκαμψη της οικονομίας. Κάθε ανάκαμψη στη Νότια Ευρώπη θα οδηγήσει στην ίδια συσσώρευση εμπορικών ανισορροπιών μέσα στην ΟΝΕ και επομένως σε ανάλογες αντισταθμιστικές ροές κεφαλαίων, σε χρηματοδότηση του χρέους από τους πωλητές και σε φούσκες περιουσιακών στοιχείων: όλων αυτών που οδήγησαν αρχικά στην κρίση της ΟΝΕ», συμπεραίνει ο αρθρογράφος.

Τόσο η ευρωζώνη, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, είναι ένα κατασκεύασμα που έχει ξεφύγει κατά πολύ του αρχικού οράματος του Charles De Gaulle και έχει καταντήσει ο σύγχρονος Frankenstein της μάταιης επιδίωξης της αθανασίας από την πλευρά των δυτικών. Η Δύση "σκότωσε" τον Θεό και προσπαθεί να ζήσει αιωνίως χωρίς Αυτόν. Αυτός είναι κι ο λόγος που η Δύση έδυσε... οριστικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.