Schäuble: Το ανελέητο αντιπαθητικό πρόσωπο της Δύσης!

«Δεν μου αρέσουν οι εικασίες για Grexit. Η Γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ένα ή το άλλο. Όπως ήταν μάλλον λάθος να το νομίζουν αυτό κάποιοι στην Αθήνα», δήλωσε ο Wolfgang Schäuble στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές, για να προσθέσει ότι «η Ευρώπη πρέπει, για να προχωρά μπροστά, να λειτουργεί», δείχνοντας το πάθος και την προσκόλλησή του στις διαδικασίες τις οποίες τοποθετεί πάνω από τους ανθρώπους!

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητεί νέο «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών τόνισε ότι ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Poul Mathias Thomsen, είχε μεν προειδοποιήσει, απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στην Riga, ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, αλλά δεν είχε κάνει λόγο για την ανάγκη «κουρέματος». «Το ΔΝΤ δεν έκανε βεβαίως τέτοιο σχόλιο», δήλωσε ψευδώς ο Wolfgang Schäuble και προχώρησε το σκεπτικό του λέγοντας πως από το Ταμείο είχε γίνει γνωστό ότι τα Ελληνικά δημοσιονομικά χειροτερεύουν καθώς η πορεία των μεταρρυθμίσεων διεκόπη λόγω των εκλογών και των αλλαγών που σημειώθηκαν κατόπιν. Προφανώς ή δεν έχει ενημερωθεί επί του θέματος ή παραμένει εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμό του.

Σε ό,τι αφορά πάντως στο αν το Ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο, ο Schäuble παρέπεμψε στην τρόικα και υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτό θα συμβεί το 2022. Αυτό που δεν είπε είναι το τι θα κάνει η Ελλάδα αυτήν την επταετία και κυρίως αν θα μπορέσει να επιβιώσει το Ελληνικό κράτος. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο θέμα αυτό, θα συνιστούσε σημαντική αλλαγή του προγράμματος και, ως εκ τούτου, θα χρειαζόταν την έγκριση του Γερμανικού Κοινοβουλίου, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά την προσήλωσή του στις διαδικασίες που τις θεωρεί σημαντικότερες από τους ανθρώπους.

Ο ίδιος, πάντως, επισήμανε ότι ισχύει η συμφωνία για ενδεχόμενη μείωση του χρέους, ωστόσο, όπως είπε, αυτή την στιγμή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. «Το αν είναι εξυπηρετήσιμο το χρέος είναι το βασικό στοιχείο κάθε προγράμματος, διότι στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές. Το 2012 είχαμε πει ότι αν η Ελλάδα το 2015 και μετά το τέλος του προγράμματος -το οποίο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί- έχει πρωτογενές πλεόνασμα, έχει εκπληρώσει τις περισσότερες υποχρεώσεις της και υπήρχε ακόμη περαιτέρω ανάγκη χρηματοδότησης, τότε θα συζητούσαμε την ελάφρυνση χρέους. Αυτές οι προϋποθέσεις τώρα λείπουν. Ο Thomsen μας επισήμανε και ποιες συνέπειες έχει στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα από τα δύσκολα θέματα στις τρέχουσες συνομιλίες μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα. Αλλά δεν αλλάζει κάτι. Έτσι είναι το πρόγραμμα», ανέφερε με χαρακτηριστική σκληροκαρδία.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει στην Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε ότι οι αριθμοί έχουν χειροτερέψει, για να προσθέσει ότι «αυτό δεν αποτελεί έκπληξη». Δεν θέλησε ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, διότι, όπως είπε, αφορούν εμπιστευτικές συζητήσεις στο πλαίσιο του eurogroup, ενώ πάνω κάτω αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, ο Wolfgang Schäuble απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και προσέθεσε ότι κανείς δεν σπρώχνει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που συζητούμε, είναι το τρέχον πρόγραμμα και η ολοκλήρωσή του, τόνισε.

Σχετικά με το εάν θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη επιείκεια προς την Ελλάδα, ο Schäuble δήλωσε ότι ήδη η Ευρώπη δείχνει αλληλεγγύη(!), αλλά «η δημοκρατία δεν είναι μόνο ένας, στην ευρωζώνη είμαστε 19», και προσέθεσε ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα έχουν εξηγήσει στον Ελληνικό λαό. «Ο κάθε πολιτικά υπεύθυνος πρέπει να εξηγεί στον λαό του τι και γιατί είναι σωστό. Αυτός δεν είναι πάντα ένας εύκολος δρόμος, όπως νομίζουν στην Αθήνα», είπε.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού προέδρου Joachim Gauck για την Ελληνική διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων, ο Wolfgang Schäuble έκανε ακόμα μια αυθαίρετη δήλωση, κάνοντας λόγο για «παρεξήγηση». Εντελώς ατεκμηρίωτα και προσβλητικά για τον Γερμανό πρόεδρο, σημείωσε ότι ο Gauck δεν μίλησε για αποζημιώσεις, αλλά για το ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν πολύ από αυτά που έγιναν στο όνομα της Γερμανίας κατά το παρελθόν.

«Έχουν περάσει 70 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αυτή η ευθύνη βεβαίως παραμένει. Μπορεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και για άλλες χώρες, να μην είδαμε τόσο καθαρά το πόσο υπέφερε ο κόσμος. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με αποζημιώσεις. Νομίζω πως το γεγονός ότι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν για αποζημιώσεις -και αυτό είναι ένα νομικό ζήτημα το όποιο έχει προ πολλού κριθεί- και το ότι έφεραν τον αριθμό "300 δισεκατομμύρια" στη συζήτηση, δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να συγχέουμε δύο τελείως διαφορετικά θέματα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Νομικά όλα έχουν διευθετηθεί», δήλωσε εντελώς ανυπόστατα και σε αυτό το θέμα ο Schäuble.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.