29 Μαΐου: Η ιστορία επαναλαμβάνεται; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

22/05/2015

29 Μαΐου: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

«Πότε θα ξεμείνει τελικά η Ελλάδα από χρήματα;» αναρωτιέται ο Mark Gilbert σε άρθρο του στη στήλη του Bloomberg View (η άποψη του Bloomberg). Το άρθρο έχει τίτλο: «Η πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα είναι μάλλον η 29η Μαΐου» και εκεί ο Mark Gilbert συνεχίζει να αναρωτιέται λέγοντας: «Σε ποιο σημείο οι καταθέτες θα έχουν τραβήξει τόσα χρήματα από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα ώστε οι τράπεζες να βρίσκονται ουσιαστικά υπό πτώχευση; Επίσης πόσο καιρό πριν εξαντλήσει η Ελλάδα τα κόλπα της, όπως η χρησιμοποίηση της συμμετοχής στο ΔΝΤ για αποπληρωμή δόσης στο Ταμείο, θα συμβεί αυτό;»

«Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν από τον Φεβρουάριο ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη επείγουσας παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επειδή οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν επαρκείς εγγυήσεις για την κάλυψη μόνο των 95 δισεκατομμυρίων ευρώ του ELA, προκύπτει πως η ημερομηνία κατά την οποία τελειώνουν τα χρήματα της Ελλάδας είναι η 29η Μαΐου», γράφει το Bloomberg που παραθέτει το σχετικό διάγραμμα που βλέπετε στην αρχή του παρόντος άρθρου.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές της πατρίδας μας φέρονται να απαιτούν δύο συντελεστές ΦΠΑ, πολύ υψηλότερους από αυτούς που προτείνει η κυβέρνηση. Η αντιπρόταση των δανειστών στην Ελληνική πλευρά είναι ένας χαμηλός συντελεστής 11% κι ένας υψηλός 23%. Οι δικές μου πληροφορίες κάνουν λόγο για μία πρόταση με πολύ μεγαλύτερο συντελεστή, με σκοπό να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις το λιγότερο σε ένα συντελεστή 20%.

Μια από τις απαιτήσεις των δανειστών είναι η μετάβαση των λογαριασμών ΔΕΚΟ από τον μεσαίο συντελεστή που βρίσκονται σήμερα, στο 23%. Πρόταση η οποία αναμένεται να μην γίνει δεκτή από την Ελληνική κυβέρνηση, που με τα έως τώρα δεδομένα προτείνει τρεις συντελεστές στο 7%, 14% και 21% ή 22%.

Όσον αφορά στις απαιτήσεις των δανειστών, για να επαναφέρουν τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα ζητούν (α) να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, (β) να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα το πολύ στο 1% του ΑΕΠ, (γ) να επέλθει συμφωνία στο ασφαλιστικό, όπου σημειωτέον η μόνη πρόταση της Ελληνικής πλευράς αφορά στην παύση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, και (δ) να παγώσουν τα μέτρα στα εργασιακά που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το να μην αποδέχεται και να μην προχωρεί σε μια σειρά από λύσεις που θα έβγαζαν την Ελλάδα από το αδιέξοδο και κυρίως θα σταματούσε την πίεση των δανειστών προς την χώρα μας, με αποτέλεσμα η σημαδιακή ημερομηνία που προβλέπει ο Gilbert να διαφαίνεται ως η ημέρα που θα αλωθεί εκ νέου ο Ελληνισμός.

Πριν από 562 χρόνια, η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με αποτέλεσμα να χαθεί από το παγκόσμιο στερέωμα το μόνο πετυχημένο μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης, αυτό της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Σήμερα, κινδυνεύει να χαθεί η Ελλάδα μας που μπορεί να μην διασώζει πολιτικά τίποτε από την πολύτιμη παρακαταθήκη της, πλην όμως κρατά ακόμα ανέπαφη και ανόθευτη την Ορθόδοξη πίστη κάτι που είναι ικανό και απαραίτητο για να ανοικοδομηθεί και να επανέλθει το πετυχημένο πολιτικό σύστημα που θεμελίωσε ο μόνος ηγέτης και αυτοκράτορας, ο Μέγας και ανεπανάληπτος, άγιος Κωνσταντίνος. Αυτός είναι ο φόβος της Δύσης και γι' αυτό θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για να "αλώσει" και πάλι την Ορθόδοξη Ελλάδα.

Όποιος δεν είναι σε θέση να δει πως αυτό είναι το σημερινό πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας, είτε έχει σκοπιμότητα, είτε είναι ανίκανος για να ασχοληθεί με την διακυβέρνηση του τόπου. Οτιδήποτε και να ισχύει, καθιστά αυτού του είδους τους πολιτικούς, επικίνδυνους για το έθνος και ως εκ τούτου πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου