Χρεωκοπία, IOU's, GRexit και παραμύθια εκφοβισμού - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

26/04/2015

Χρεωκοπία, IOU's, GRexit και παραμύθια εκφοβισμού

Πολλά είναι τα σενάρια χρεωκοπίας της χώρας μας που ακούγονται από "ειδήμονες" προβοκάτορες οικονομολόγους, ενώ ακόμα περισσότερα είναι τα δημοσιεύματα στα presstitute μέσα ενημέρωσης τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας. Τι είναι όμως αλήθεια και τι είναι ψέμματα από όσα λέγονται και γράφονται; Τι σημαίνουν όλοι οι ακατανόητοι οικονομικοί (και μη) όροι που μπήκαν αιφνίδια και φασιστικά στη ζωή μας και απειλούν το μέλλον μας; Τι θα γίνει αν βγούμε από την ευρωζώνη; Τι θα γίνει αν δεν βγούμε από την ευρωζώνη; Τι είναι τα περιβόητα IOU's που ολοένα και περισσότερο ακούμε και διαβάζουμε;

Τα IOU's (συντομογραφία από την Αγγλική φράση I owe you "Σου χρωστάω") είναι συνήθως ανεπίσημα έγγραφα που αναγνωρίζουν το χρέος του οφειλέτη προς τον πιστωτή και διαφέρουν από ένα γραμμάτιο στο ότι, δεν είναι αξιόγραφα και δεν διευκρινίζουν τους όρους αποπληρωμής, όπως είναι ο χρόνος της αποπληρωμής. Τα IOU's συνήθως προσδιορίζουν τον οφειλέτη, το οφειλόμενο ποσό, και μερικές φορές τον πιστωτή, ενώ μπορεί να υπογραφούν ή να φέρουν διακριτικά σήματα ή σχέδια για να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι εξαγοράσιμα/ανταλλάξιμα με ένα συγκεκριμένο προϊόν ή μια υπηρεσία και όχι με την ποσότητα του νομίσματος που αναγράφεται ότι αντιστοιχούν.

Σύμφωνα με το Reuters, το σενάριο της χρήσης των IOU's στην Ελλάδα έχει επεξεργαστεί η ECB. Το σενάριο αυτό προβλέπεται στην περίπτωση που η πατρίδα μας αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας και προκειμένου να πληρώσει σε αρχικό στάδιο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης.

Η παραμονή μας στην ευρωζώνη συνεπάγεται επίσης, τη διαρκή πίεση από τους δανειστές και τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας μας από την ECB. Αρμόδια στελέχη ασφαλιστικών φορέων αναφέρουν πως τα ταμειακά τους αποθέματα περνούν άμεσα υπό κρατικό έλεγχο. Οι καταθέσεις των ταμείων και όλη η ακίνητη περιουσία τους θα "κρατικοποιηθούν" άμεσα, έτσι ώστε από τα χρήματα αυτά να πληρώνονται οι εσωτερικές και μόνον υποχρεώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση μισθοί και συντάξεις θα μειωθούν κατά 50%, γιατί διαφορετικά αυτή η μείωση θα γίνει στα αποθεματικά.

Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί υπολογίζεται πως σήμερα διαθέτουν αποθεματικά αξίας 11.87 δις ευρώ. Αν συμβεί πιστωτικό γεγονός, η αξία τους ενδέχεται να μειωθεί με δεδομένο ότι τα αποθεματικά αυτά είναι τίτλοι που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά και ανάλογα με τις προοπτικές της χώρας μας, οι τιμές ανεβαίνουν ή πέφτουν. Στην περίπτωση, λοιπόν, της χρεωκοπίας είναι ζήτημα αν αυτά τα αποθεματικά θα μπορούν να καλύψουν μισθούς και συντάξεις για τις πρώτες 15 μέρες.

Είναι επιτακτική ανάγκη αυτή τη στιγμή να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες πως η λύση είναι απλή, αρκεί όλοι να δούμε τα πράγματα όπως έχουν και όχι όπως τα παρουσιάζουν οι εντεταλμένοι της συμφοράς και του τρόμου. Η Ελλάδα πρέπει να οδηγήσει τις καταστάσεις και να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ όπου την εισήγαγε με ψευδή στοιχεία και δόλο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω πρέπει να λογοδοτήσει κάποια στιγμή ενώπιον του Ελληνικού λαού και της δικαιοσύνης.

Η έξοδος αυτή, όμως, δεν μπορεί να είναι μονομερής ενέργεια της χώρας μας, αλλά κοινή απόφαση με την Ε.Ε. και την ECB. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε συμφωνία μείωσης ή/και παράτασης της εξόφλησης του χρέους και ταυτόχρονα μια συνθήκη εφάμιλλη με αυτήν που πέτυχαν οι Γερμανοί στις 27/2/1953 στο Λονδίνο. Μη ξεχνάμε πως οι Γερμανοί ήσαν εγκληματίες πολέμου, ενώ εμείς είμαστε θύματα της δυτικής αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής.

Όλα είναι δυνατά, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και κυρίως Έλληνας πολιτικός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου