Ψήφο με λογική και όχι με θυμό! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

21/01/2015

Ψήφο με λογική και όχι με θυμό!

Ανεξάρτητα ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα υπάρξει μια παράταση του προγράμματος βοήθειας που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, εκτιμά ο μεγάλος αυστριακός τραπεζιτικός όμιλος «Raiffeisen», σε ανάλυσή του που δημοσιοποιήθηκε χτες (20/1/2015) και στην οποία σημειώνεται ότι η αντίδραση των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αυτή τη φορά ηπιότερη από ότι κατά τη διαγραφή χρέους το 2012. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μια νέα κυβέρνηση και στην τρόικα θα χρειαστούν αρκετό χρόνο, «πόσο μάλλον καθώς θα πρόκειται πιθανότατα για μια κυβέρνηση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτό θα ίσχυε και στην απίθανη περίπτωση ανάδειξης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Αλήθεια πως προδικάζει το αποτέλεσμα των εκλογών η Αυστριακή τράπεζα;

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ούτως ή άλλως μια περαιτέρω παράταση της προγράμματος βοήθειας θεωρείται αναγκαία», διότι μια λήξη του προγράμματος, χωρίς ολοκλήρωση της τρέχουσας αποστολής ελέγχου από την τρόικα, θα ισοδυναμούσε με παραίτηση από την εκκρεμούσα εκταμίευση της δόσης ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημαντικότερο βέβαια είναι το γεγονός πως από τον Μάιο του 2010 οι τράπεζες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν Ελληνικά κρατικά ομόλογα ή ομόλογα για τα οποία εγγυάται το Ελληνικό κράτος ως εγγυήσεις κατά τις χρηματοπολιτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανεξάρτητα από τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, κάτι που πρακτικά αφήνει ανοικτή στις ελληνικές τράπεζες την πρόσβαση σε ρευστότητα από την ECB. Η ECB έχει θέσει ως προϋπόθεση για την αναστολή της ελάχιστης αξιολόγησης για τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα, την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου, όπως επίσης την επίτευξη συμφωνίας για ένα διάδοχο πρόγραμμα για τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αναλυτές του ομίλου Raiffeisen θεωρούν επιβεβλημένη μια περαιτέρω παράταση του προγράμματος βοήθειας.

Οι ίδιοι δεν αναμένουν ιδιαίτερα μεγάλες αναταράξεις στις χρηματαγορές μετά τις Ελληνικές εκλογές, σημειώνοντας πως σε σύγκριση με το 2012, όταν η διαγραφή Ελληνικού χρέους είχε οδηγήσει σε σοβαρές και αυξανόμενες αναταράξεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, τώρα η αντίδραση των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων εβδομάδων ήταν αμελητέα ή περιοριζόταν στην Ελλάδα. Ως λόγος γι’ αυτό αναφέρεται κατά πρώτο, το γεγονός πως έχει υπάρξει πρόοδος σε θεσμικό επίπεδο με τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του ESM των χωρών που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, ενώ το ίδιο σημαντικό είναι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ECB για την αποτροπή διάλυσης της ευρωζώνης. Κατά δεύτερο, ο ιδιωτικός τομέας έχει στην κατοχή του σήμερα πολύ λιγότερα, μόλις 39 δισεκατομμύρια ευρώ, Ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε σχέση με το 2011, ούτως ώστε μια στάση πληρωμών του Ελληνικού κράτους που θα περιλάμβανε και ιδιώτες πιστωτές θα είχε λιγότερες συνέπειες απ’ ό, τι παλιότερα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση του ομίλου Raiffeisen, οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας βρίσκονται τώρα σε ασύγκριτα καλύτερη κατάσταση, τόσο διαρθρωτικά όσο και από άποψη οικονομικής ανάκαμψης, με την Πορτογαλία και την Ισπανία να έχουν ξεπεράσει την ύφεση και να έχουν παρουσιάσει το 2014 την ίδια ή ακόμη και μεγαλύτερη ανάπτυξη από ολόκληρη την ευρωζώνη, ενώ επιπλέον τα ελλείμματα των προϋπολογισμών έχουν μειωθεί και εμφανίζουν ισοσκελισμένα ή θετικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.

Είναι εμφανές από όλα τα δημοσιεύματα και τις οικονομοτεχνικές μελέτες που δημοσιεύονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, πως οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα αλλάξουν κάτι σε ότι αφορά στην οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί. Όποιος και να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου θα βαδίσει σύμφωνα με τα διατεταγμένα της ECB, του EFSF, του ΔΝΤ και κυρίως της Γερμανίας, Αυτό που ενδιαφέρει, όμως, την Ευρώπη είναι να έρθει στην εξουσία ένα ασκέρι αριστεριζόντων μόνο στο λόγο, το οποίο θα διαλύσει κάθε χαρακτηριστικό του Ελληνικού έθνους που σχετίζεται με την Ορθόδοξη πίστη και τις Ελληνικές παραδόσεις. Σε αυτό έχουν βοηθούς τον, δικαιολογημένο εν μέρει, θυμό των Ελλήνων που προτίθενται να τον εκφράσουν με πολύ λάθος τρόπο! Εάν έρθει ως κυβέρνηση η σημερινή αντιπολίτευση, υπογράφω πως περιμένει την Ελλάδα και τους Έλληνες ακόμα μια τετραετία με χειρότερα μέτρα λιτότητας και διάλυσης της ταυτότητας του Έθνους. Η απόφαση για το μέλλον μας επαφίεται στη λογική μας και όχι στο θυμό μας!

8 σχόλια:

  1. Κάποτε ρώτησαν την καμήλα άν προτιμάει τον κατήφορο ή τον ανήφορο, κι εκείνη απήντησε: "γιατί βρε παιδιά, χάθηκε το ίσιωμα;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά δεν μου αρέσει να με φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων και κυρίως χωρίς να έχω εναλλακτική λύση. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργεί τον ρεαλισμό που πρέπει να χαρακτηρίζει τον κάθε σκεπτόμενο και συνειδητό πολίτη και πολύ περισσότερο όλους όσοι ασχολούμαστε ενεργά με τα κοινά.

    Η τακτική του "πετώ την μπάλα στην εξέδρα" χαρακτηρίζει τις ερασιτεχνικές και συνοικιακές ομάδες ποδοσφαίρου και όχι τους πρωταθλητές. Ο καθένας επιλέγει ελεύθερα σε ποιους θέλει να ανήκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι αλήθεια ότι μας έκαναν να σκεπτόμαστε με τον τρόπο που θέλουν εκείνοι του συστήματος, είναι όμως μεγάλη μας χαρά και ελπίδα να βλέπουμε και να διαβάζουμε απόψεις οι οποίες μυρίζουν έστω και λίγο λιβάνι και έχουν μια ορθόδοξη βάση , έναντι άλλων που μας θέλουν να πατάμε off στο μυαλό μας και να λειτουργούμε όπως εκείνοι θέλουν, φίλε αρθογράφε θα ψηφίσουμε λογικά εις πείσμα των δαιμόνων κι ας μας πονέσει!
    Πλειν του ότι το ίσιωμα έχει δυστυχώς χαθεί, κάπου αχνά φαίνεται αλλά μέχρι να φτάσουμε έχουμε δύσκολο δρόμο με κατηφόρες ανώμαλες και με ανηφόρες δύσβατες , εύχομαι να μην παρεξηγηθώ από τον πρώτο σχολιαστή γιατί πραγματικά και εγώ ενστερνίζομαι την ανησυχία του που είναι εύλογη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλλην Ορθόδοξος Πολίτης24 Ιανουαρίου, 2015 12:30

    Άν κατάλαβα καλά, κ. Βολουδάκη εσυ συνιστάς να στηρίξουμε με την ψήφο μας την ΝΔ μόνον και μόνον για να μήν έχουν να λένε "δεν μας άφησαν να ολοκληρώσουμε"; Αυτό φαίνεται να κατάλαβε ο SYLKO-LIAKOS και προφανώς θέλει να πή ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε κάποιο άλλο κόμμα εκτός από το δίλημμα "ΝΔ" ή "ΣΥΡΙΖΑ". Από την απάντηση που θα λάβω θα εξαρτηθή η συνέχεια της σκέψης μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με πολλές ευχαριστίες για την τοποθέτηση, η απάντησή μου είναι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπέρα και από μενα επειδή τα τελευταια χρονια βλεπω πολλες ανατροπες από πλευρας πατριδας θρησκειας και οικογενειας ως προς το χειροτερο επιλεγω το λιγοτερο κακο {δεν παυει να είναι κακο} να ψηφισω χρυση αυγη εγω και οι δικοι μου τουλάχιστον να μην εχουμε τυψεις ότι στηρίξαμε αθεους και προδωτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η επιλογή στο φασιστικό κόμμα που αναφέρατε μπορεί να σας καθησυχάζει σε ότι αφορά στο ότι δεν είναι προδότες (τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει κάποια ενέργεια αυτού του είδους), αλλά όχι και ως προς το ότι δεν θα ψηφίσετε αθέους! Θα δώσετε ψήφο σε δωδεκαθεϊστές και Ελληνιστές που είναι εξίσου άθεοι με τους ... αθέους!

    Μην ωραιοποιούμε τα πράγματα! Ας έχει ο καθένας τις επιλογές του, αρκεί να είναι συνειδητές και λογικές! Να μην είναι αποτέλεσμα θυμού ή εκδίκησης.

    Στην πλειοψηφία του ο Ελληνικός λαός -δεν αναφέρομαι πλέον στον αναγνώστη του σχολίου- δεν ενδιαφέρεται για το αν είναι άθεος ή θρησκευόμενος ο πολιτικός! Αρκεί να μη του έχει θίξει την τσέπη! Αυτή, όμως, η τακτική απειλεί σήμερα την Ελλάδα μας με αφανισμό!

    Ο καθένας μας κρατάει στα χέρια του την Ελλάδα που του αναλογεί! Ας την διαχειριστεί όπως νομίζει καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Manuel V. Voloudakis
    Την δεύτερη παράγραφο της απαντήσεώς σου στο σχόλιό μου, συμπάθα με αλλά δέν την κατανοώ. Είμαι οκλίγον..."σκράπας" περί τα ποδοσφαιρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή