Μελετά (;) την GRexit η κυβέρνηση - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

04/04/2015

Μελετά (;) την GRexit η κυβέρνηση

«Δραστικά σχέδια» για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την εμφάνιση ενός παράλληλου νομίσματος για να καλύψει τις πληρωμές καταστρώνει η Ελλάδα, εκτός και αν η ευρωζώνη λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και μειώσει τις απαιτήσεις της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής Telegraph.

Η Βρετανική εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει «ζωντανές» τις δημόσιες υπηρεσίες και να πληρώσει τις συντάξεις, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσει στην άνευ προηγουμένου ενέργεια του να χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.

«Είμαστε αριστερή κυβέρνηση. Αν πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ αδυναμίας πληρωμών στο ΔΝΤ και αδυναμίας πληρωμών στους πολίτες μας, δεν τίθεται θέμα επιλογής» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε μια σιωπηλή διαδικασία καθυστέρησης πληρωμών με το ΔΝΤ. Αυτό θα προκαλέσει παραλήρημα στις αγορές και σημαίνει ότι το ρολόι θα αρχίσει να χτυπάει πολύ γρηγορότερα» ανέφερε η Telegraph επικαλούμενη της πληροφορίες της.

«Θέλουν να μας περάσουν από μια τελετή ταπείνωσης και να μας εξαναγκάσουν σε κατασχέσεις. Προσπαθούν να μας φέρουν σε θέση όπου είτε θα πρέπει να μην πληρώσουμε τους ίδιους μας τους πολίτες ή θα υπογράψουμε μια συμφωνία που είναι πολιτικά τοξική για εμάς. Εάν αυτός είναι ο στόχος τους, θα πρέπει να το κάνουν χωρίς εμάς».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η καθυστέρηση πληρωμών στο ΔΝΤ είναι μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη στρατηγική, καθώς θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου. Ωστόσο, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως η τήρηση σκληρής γραμμής απέναντι στους πιστωτές συνεπάγεται τον κίνδυνο μιας αλυσιδωτής αντίδρασης και επιμένουν ότι στην κυβέρνηση είναι πρόθυμοι να εξετάσουν το χειρότερο ενδεχόμενο αντί να αθετήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις στον Ελληνικό λαό.

Ένα εκτάκτου ανάγκης «σχέδιο Β» καταρτίζεται ήδη, σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις εθνικοποιήσουμε, και μετά θα εκδώσουμε IOUs [σημ. ΜΒΒ: Τα αρχικά βγαίνουν από την Αγγλική έκφραση I Owe yoU (σου χρωστώ) και είναι ο τρόπος να αναγνωρίζεται από το κράτος το ποσό που οφείλεται σε περίπτωση χρεοκοπίας εντός ευρώ. Αναφέρεται εκτός από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και στους προμηθευτές, στα νοσοκομεία και στις επιχειρήσεις] εάν χρειαστεί, και ξέρουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της Ε.Ε.» δήλωσε στην Telegraph κυβερνητική πηγή.

«Είναι εύκολα κατανοητό στην Αθήνα ότι μια τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί με επιστροφή στη δραχμή» αναφέρεται στο δημοσίευμα που προσθέτει την αναφορά αξιωματούχου της κυβέρνησης: «Θέλουν να μας κάνουν να εφαρμόσουμε ελέγχους ροής κεφαλαίων και να προκαλέσουν πιστωτική κρίση, μέχρι η κυβέρνηση να γίνει τόσο μη δημοφιλής ώστε να πέσει. Θέλουν να μας κάνουν παράδειγμα, και να επιδείξουν ότι καμιά κυβέρνηση στην ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της. Δεν πιστεύουν ότι θα φύγουμε, ή ότι ο Ελληνικός λαός θα μας στηρίξει, και κάνουν λάθος και στα δυο».

Προσωπικά έχω δηλώσει και το επαναλαμβάνω πως την συντεταγμένη και οργανωμένη έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη την υποστηρίζω και θα τη στηρίξω. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει έτσι ώστε η αναμενόμενη υποτίμηση να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένη στην απολύτως απαραίτητη, καθώς επίσης να εφαρμόσει από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του εθνικού νομίσματος τις ρυθμίσεις και την πρακτική που θα το καθιερώσουν ως "σκληρό" νόμισμα.

Λύση υπάρχει! Αυτό που ζητείται, είναι η πολιτική βούληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου