Ελλάδα που πας; (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

04/04/2015

Ελλάδα που πας; (2)

To Γερμανικό περιοδικό Spiegel σε νέο δημοσίευμα του επικαλείται «πηγή Ευρωπαϊκού υπουργείου των Οικονομικών» και κατά πάσα πιθανότητα εννοεί το Γερμανικό, σύμφωνα με την οποία η νέα λίστα που απέστειλε η Αθήνα χαρακτηρίζεται βελτιωμένη.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαφορά στην κοστολόγηση, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται είναι πιο συγκεκριμένες και έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. «Υπάρχει πρόοδος, αν και ακόμα υπάρχει δρόμος να διανυθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως στο ίδιο δημοσίευμα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtveldt αναφέρει ότι «η λίστα δεν είναι αρκετή πλέον» και ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα παραβιάσει τις δεσμεύσεις της τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας GRexit. «Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στη χρεοκοπία, αλλά δεν πρόκειται να λάβει στήριξη από τους εταίρους της ή από το ΔΝΤ εάν δεν ικανοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις γιατί και στο παρελθόν υπήρξαν υποσχέσεις, που τελικά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ».

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη γραμμή στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, να παρέχουν βοήθεια μόνο με αντάλλαγμα την ψήφιση νόμων. Οι δαπάνες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πράγματι μειωθεί, αλλά οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και η συγκέντρωση φορολογικών εσόδων είχαν ανακοινωθεί από χρόνια και τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Ο Τσίπρας δεν είναι υπεύθυνος γι' αυτό, αλλά πλησιάζει σε αυτό το σημείο όλο και περισσότερο» εξήγησε ο Johan Van Overtveldt.

Στο μεταξύ αλλαγή τακτικής φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η Ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στο eurogroup. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σχεδιάζει να μην ζητήσει σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης, αλλά να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή του θέματος της ρευστότητας, σε πολιτικό πλέον επίπεδο, περιμένοντας την τακτική σύγκλιση του eurogroup στη Λετονία.

Οι οριστικές αποφάσεις φαίνεται ότι ελήφθησαν κατά την τρίωρη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε ως «διαχειρίσιμη» την έλλειψη της ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας διέψευσε δημοσιεύματα ότι υπάρχει ζήτημα για τον Απρίλιο, ενόψει της καταβολής της δόσης, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένη για τις 9 του μηνός. Επίσης νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά τη δόση στο ΔΝΤ.

Παρά την πληρωμή και αυτής της δόσης στο ΔΝΤ και την ενδεχόμενη αποφυγή, για ακόμα μια φορά, ενός πιστωτικού γεγονότος, η Ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα αυτή την απραξία και την λανθασμένη μεθόδευση των πραγμάτων. Λαμβανομένης υπόψη και της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα, η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει σοβαρά το ζήτημα και να καταλήξει στον χειρισμό τον οποίο πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος για τη χώρα.

Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι πως δεν έχει πολιτικό στρατηγικό σχέδιο βάσει του οποίου να βαδίσει και γι' αυτό οι όποιες κινήσεις της μέχρι σήμερα μπορούν να χαρακτηριστούν είτε ως πυροσβεστικές ή/και ως αντανακλαστικές. Προσωπικά εκτιμώ πως ο πρωθυπουργός πρέπει να μελετήσει προσεκτικά το τι θα συζητήσει και ποιο θα είναι το διακύβευμα της συνάντησης που θα έχει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Vladimirovich Putin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου