Ποιος φοβάται την GRexit; (3) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

24/04/2015

Ποιος φοβάται την GRexit; (3)

Οι Γερμανικές τράπεζες είχαν τη μεγαλύτερη έκθεση διασυνοριακών δανείων στην Ελλάδα, ακολουθούμενες από τις Αμερικανικές και τις Βρετανικές τράπεζες. Αυτά είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Bank for International Settlements (BIS, Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) και αφορούν στις καταγραφές μέχρι το τέλος του 2014. Την επισήμανση σε ότι αφορά στην χώρα μας όπως προκύπτει μέσα από τα γενικά στατιστικά της BIS, έκανε το πρακτορείο Reuters.

Από τα σχεδόν 46,8 δις δολάρια που όφειλαν στο εξωτερικό οι Έλληνες δανειολήπτες, στις Γερμανικές τράπεζες αντιστοιχούσαν τα 13,3 δις δολάρια (ποσοστό 28,42%), στις Αμερικανικές τα 12,7 δις δολάρια (ποσοστό 27,14%) και στις Βρετανικές τα 12,2 δις δολάρια (ποσοστό 26,07%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι Ολλανδικές τράπεζες έχουν έκθεση 1,7 δις δολάρια (ποσοστό 3,63%), οι Γαλλικές 1,6 δις δολάρια (ποσοστό 3,42%) και οι Ιταλικές 1,4 δις δολάρια (ποσοστό 2,99%). Τα δεδομένα αυτά έχουν συλλεχθεί από συνολικά 31 χώρες και αντανακλούν τον "απόλυτο κίνδυνο", που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις και ενέχυρα.

Οι περισσότερες ξένες τράπεζες περιόρισαν μαζικά την έκθεσή τους στην Ελλάδα μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας το 2012, με πρώτες τις Γαλλικές και τις Γερμανικές τράπεζες.

Ο αρθρογράφος του Reuters, Michael Shields, επισημαίνει πως «εξαντλούνται τα αποθέματα μετρητών της Ελλάδος που προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερα κεφάλαια διάσωσης από τους εταίρους της ευρωζώνης. Αν δεν καταφέρει να τους πείσει για τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια και τα ταμεία της αδειάσουν, μπορεί να χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και, ενδεχομένως, ακόμη και να αφήσει τη ζώνη του ευρώ. Οι ξένες τράπεζες με Ελληνικά δάνεια θα μπορούσαν να χάσουν χρήματα σε ένα τέτοιο σενάριο».

Αλήθεια, ποιος πιστεύει ακόμα πως η χώρα μας θα ήταν ο χαμένος σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ; Όπως έχω γράψει πολλές φορές στο παρελθόν και επιβεβαιώνεται από την κρίση και την εκτίμηση ειδικών και έμπειρων επί του θέματος, για την Ελλάδα η GRexit είναι μονόδρομος και συμβουλεύσιμη, ενώ για την ευρωζώνη καταστροφική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου