Αργεντινή: Ακόμα ένα τρομοκρατικό χτύπημα των Η.Π.Α. - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

31/07/2014

Αργεντινή: Ακόμα ένα τρομοκρατικό χτύπημα των Η.Π.Α.

Οι Η.Π.Α. έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό κυριαρχίας ανά την υφήλιο. Στην πολύκροτη ανάμιξή τους στο θέμα που οι ίδιοι δημιούργησαν στην Ουκρανία, στην ανάμιξή τους και στις αναταραχές που προκάλεσαν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην υποστήριξη και στην υπόθαλψη του Ισραήλ στην γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, στον εκβιασμό της Γαλλίας σε ότι αφορά την προμήθεια των Mistral στη Ρωσία και στα τόσα άλλα που θέλω δύο μέρες μόνο για να τα απαριθμήσω, ήρθε να προστεθεί η σημερινή τρίτη χρεοκοπία της Αργεντινής σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 30 ετών και τη δεύτερη σε διάστημα 13 ετών!

Οι Η.Π.Α. με τη συνδρομή των δικών τους κερδοσκοπικών hedge funds διέλυσαν για ακόμα μία φορά την ανακάμπτουσα οικονομία της Αργεντινής, βυθίζοντάς την στη δίνη της χρεοκοπίας και του οικονομικού μαρασμού. Ο λόγος είναι αυτός που έχω περιγράψει προ καιρού: Η αδιανόητη, για τους Αμερικανούς, συνδρομή της Ρωσίας στην ανάπτυξη της Αργεντινής. Οι Η.Π.Α. έχουν εξαπολύσει έναν ακήρυχτο, για την ώρα, πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και των χωρών που έχουν την παραμικρή εμπορική ή αμυντική συμφωνία μαζί της.

Ένα κατάπτυστο και πολιτικά καθοδηγούμενο δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε να βουλιάξει μια χώρα γιατί έτσι πρόσταξαν τα αφεντικά της αχυρένιας κυβέρνησης των Η.Π.Α. Για να καταλάβετε πόσο στημένη είναι η νέα χρεοκοπία της Αργεντινής, αρκεί να σας υπενθυμίσω πως το 2008, σχεδόν επτά χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2001, το NML Capital είχε εξαγοράσει χρέος της Αργεντινής καταβάλλοντας 48 εκατομμύρια δολάρια και το 2014 ζητεί 832 εκατομμύρια, δηλαδή 1.600% παραπάνω σε σχέση με την αρχική του επένδυση. Η απόφαση του Αμερικανού δικαστή Thomas Griesa δεν επιτρέπει στην Αργεντινή να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων που έχουν αναδιαρθρωθεί, μέχρι να αποζημιωθούν οι κερδοσκόποι Αμερικανοί.

Ακόμη κι αν η Αργεντινή έλθει σε συμφωνία με τα hedge funds, πιθανώς δεν θα είναι αρκετό από την πλευρά της να διορθώσει τα οικονομικά της χώρας, τονίζει ο Roberto Sinof-Arevalo, επικεφαλής της S&P στη Λατινική Αμερική. «Μια συμφωνία, ασφαλώς θα είναι καλό πράγμα. Δε νομίζω ότι θα αποτελέσει αυτομάτως μια λύση, ή ένα δραματικό game-changer. Το μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Είναι ασθενές και αποδυναμώνεται συνεχώς. Αυτή η κατάσταση ασφαλώς δεν βοηθάει». Η δήλωση αυτή, νομίζω, καθιστά σαφές σε όλους μας πως η Αμερικανική απόφαση είναι ειλημμένη οριστικά και τελεσίδικα για την Αργεντινή: Εξαθλίωση με σκοπό είτε να προκαλέσουν την Ρωσία να επέμβει ως οικονομικός σύμμαχος ή να διαλυθεί η συμφωνία Αργεντινής-Ρωσίας. Ο στόχος τους και πάλι είναι η Ρωσία.

Οι Αμερικανοί προσθέτουν κάθε στιγμή ένα κρίκο στην αλυσίδα που στο τέλος θα τους πνίξει αποδίδοντας δικαιοσύνη στον πλανήτη. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου