Στην Ευρώπη μόλις 5000, οι υπόλοιποι στην Ελλάδα

Μόνον 5.000 θέσεις μετεγκατάστασης θα προβλεφθούν στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης που θα συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια της έκτακτης Ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με το εμπιστευτικό σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύπτει ο προβοκάτορας Guardian.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα επιζήσουν από την επικίνδυνη διέλευση της Μεσογείου, πέρυσι ανήλθαν σε 150.000, «θα στέλνονται πίσω», σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα ταχείας επανόδου που θα συντονίζεται από την Frontex.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, δεν προβλέπεται σημαντική επέκταση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις πιέσεις που ασκούνται έπειτα από τις αλυσιδωτές τραγωδίες στη θάλασσα.

Το κείμενο της απόφασης φθάνει μόνο μέχρι την επικύρωση της απόφασης της κοινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των μέσων των επιχειρήσεων Triton και Poseidon για την εποπτεία των θαλασσίων συνόρων. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, η προσπάθεια αυτή θα ενισχύσει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, στο πλαίσιο της υπάρχουσας εντολής της Frontex.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. αναμένεται αντιθέτως να συμφωνήσουν για άμεση έναρξη των προετοιμασιών για τον συστηματικό εντοπισμό, κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών πριν από τη χρησιμοποίησή τους από τους διακινητές ανθρώπων. Η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτόν τον στόχο θα γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, η παρούσα κρίση περιγράφεται ως "τραγωδία" και αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θα κινητοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να εμποδίσει και άλλους θανάτους. «Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη θάλασσα, να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές, να προλάβουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να ενισχύσουμε την εσωτερική αλληλεγγύη», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης το οποίο αναφέρεται και στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυβερνητικής εξουσίας στη Λιβύη και στην αντιμετώπιση των παραγόντων που εξωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν στη Συρία. Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας, τα προτεινόμενα μέτρα υπολείπονται κατά πολύ αυτών των στόχων.

Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται επίσης στην κοινή ανακοίνωση για την παροχή αυξημένης επείγουσας βοήθειας προς τις χώρες μέλη της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ιταλία, τη Μάλτα και φυσικά την Ελλάδα, κάτι που όμως δεν έχει ούτε υλοποιηθεί, ούτε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στη χώρα μας.

Η Ευρώπη φρόντισε να αποτραβηχτεί από το πολύ σοβαρό ζήτημα των προσφύγων και το μετέθεσε στην ήδη πολύπαθη Ελλάδα. Δεν πιστεύω να ισχυριστεί κανείς πως έχουν πρόβλημα οι Ιταλοί που δεν διστάζουν να βυθίσουν τα καράβια των μεταναστών, ή οι κατοικούντες την Μάλτα την οποία περιχαρακώνει η Frontex μιας και αποτελεί την κορωνίδα της Ε.Ε.

Πως μπορεί η Ελλάδα που έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους Έλληνες να δώσει μια ελπίδα δεύτερης ευκαιρίας σε πρόσφυγες πολέμου; Μια χώρα που μαστίζεται πέραν της πενταετίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, πως μπορεί να αποτελεί την καταφυγή των μεταναστών; Θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω για το αν και κατά πόσο πρόκειται απλά για πρόσφυγες και όχι για μια ακόμα οργανωμένη κίνηση ενάντια στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.