Ανιστόρητη ή απλά γράφει τη δική της ιστορία η Merkel; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/07/2014

Ανιστόρητη ή απλά γράφει τη δική της ιστορία η Merkel;

Προκλητική, ανιστόρητη και υπερόπτης εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Dorothea (Kasner) Merkel στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 στο περιθώριο της διάσκεψης Brdo-Brioni των οκτώ ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Dubrovnik Σε ολόκληρη την συνέντευξη η καγκελάριος αναφερόταν στα Σκόπια ως «Μακεδονία», προς τέρψη και αγαλλίαση του Τύπου στα Σκόπια που σύσσωμος αναδημοσιεύει τις δηλώσεις της τονίζοντας το γεγονός.

«Η ανεπίλυτη διαφορά που περιλαμβάνει το όνομα και την ταυτότητα ανάμεσα στην "Μακεδονία" και την Ελλάδα είναι εμπόδιο για εμάς» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι είναι σε συζητήσεις για το θέμα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό! Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Ένας από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός, Έλληνες πολιτικούς που αποκαλεί το "Σκοπιανό", "Μακεδονικό" είναι ο πρωθυπουργός. Η καγκελάριος, λοιπόν, που ήδη αποκαλεί τα Σκόπα "Μακεδονία", συζητάει για το ζήτημα της ονομασίας με τον άνθρωπο που ανέδειξε σε μείζον ζήτημα το τίποτε (δεν υπήρξε καμία διεθνής αμφισβήτηση και κανένα θέμα περί του ονόματος των Σκοπίων μέχρι της άστοχης παρεμβάσεως της Ελληνικής κυβέρνησης που κατέληξε στην περίφημη φράση του τότε πρωθυπουργού "σε 10 χρόνια κανείς δε θα θυμάται το θέμα της ονομασίας"), κατά την θητεία του ως υπουργός των εξωτερικών της κυβέρνησης που αργότερα ο ίδιος έριξε! Περιμένουμε αυτή η συνάντηση να έχει θετική κατάληξη για την Ελλάδα;

«Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να βλέπουμε ότι για τη "Μακεδονία" θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία να υπερβεί κάποτε τη διένεξη του ονόματος και χωρίς συμβιβασμούς αυτό δεν θα είναι εφικτό» δήλωσε η Merkel σημειώνοντας ακόμη ότι τα ζητήματα των μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα θα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της προς την Ε.Ε.

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε να φανταστεί «μια δημιουργική λύση» για το ζήτημα της ονομασίας και εάν προτίθεται να εμπλακεί προσωπικά στο θέμα, η καγκελάριος τόνισε ότι ο αριθμός των πιθανών συνδυασμών είναι περιορισμένος και επισήμανε ότι δεν θα ήθελε να τους δημοσιοποιήσει. «Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να λυθεί το ζήτημα με κάποιο τρόπο. Εγώ προσωπικά ασχολούμαι με το θέμα και σκέπτομαι όλους τους δυνατούς συνδυασμούς του ονόματος, αλλά μερικές φορές νομίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο που μπορεί να εφευρεθεί».

Η Γερμανία, σημείωσε, είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία για την επίλυση του ζητήματος τονίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς συμβιβασμό. «Στη Γερμανία λέμε συμβιβασμός είναι όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι εξίσου απογοητευμένοι. Όταν επέλθει συμβιβασμός, μπορεί να αναμένει κανείς ότι πρόκειται να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη για όλους. Αλλά όταν όλοι είναι εξίσου δυσαρεστημένοι, τότε είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός. Η "Μακεδονία" πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με κάποιο τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου