Νέα βάσανα για τη Γαλλία

Ακόμα μια παράμετρος που δυσκολεύει το μέλλον και την οικονομία στην ευρωζώνη είναι το πλήγμα που δέχτηκε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., δηλαδή αυτή της Γαλλίας. Την Παρασκευή (12/12) ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας από AA+ σε AA, αναθεωρώντας επίσης την προοπτική του σε σταθερή από αρνητική, επικαλούμενος την έλλειψη προόδου όσον αφορά στο δημοσιονομικό της έλλειμμα. Ο Fitch εξάλλου χαρακτήρισε «αδύναμες» τις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας και σημείωσε ότι αυτές επιβαρύνονται από τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθεροποίησης του λόγου του Γαλλικού κρατικού χρέους.

«Η Γαλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί λιγότερο από τον μέσο όρο των χωρών στην ευρωζώνη για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια», εξηγεί ο Fitch στην ανακοίνωσή του. Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 η Γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από το 98% του ΑΕΠ και θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό και το 2016 πριν μειωθεί το 2017 στο 93,7%, σημειώνει ο οίκος. Οι αναλυτές του Fitch αναμένουν πως ο λόγος του χρέους της Γαλλίας προς το ΑΕΠ της, θα φθάσει πολύ κοντά στο 100% πριν μειωθεί με βραδύ ρυθμό στο 94,9% προς τα τέλη της δεκαετίας.

Η Γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως διαβεβαιώνοντας ότι «η πολιτική που ακολουθείται αρχίζει να αποφέρει καρπούς». Σύμφωνα με το υπουργείο των Οικονομικών «οι εταιρείες επωφελούνται από τις πρώτες θετικές συνέπειες της μείωσης των κρατήσεων, που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια». Ο υπουργός των Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin εκτίμησε επίσης ότι «οι τελευταίοι δείκτες ενδυναμώνουν την προοπτική ανάπτυξης» της χώρας.

Αυτά τα επιχειρήματα όμως δεν κατάφεραν να πείσουν τον οίκο αξιολόγησης, σύμφωνα με τον οποίο το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών της Γαλλίας «δεν φαίνεται επαρκές για να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις που βαρύνουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και την ανταγωνιστικότητα». Στις 10 Οκτωβρίου ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s είχε επίσης προειδοποιήσει τη Γαλλία υποβαθμίζοντας σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική του για την εξέλιξη του αξιόχρεου της, παρότι διατήρησε τη βαθμολογία του στο ΑΑ.

Ο Fitch από την πλευρά του υπολογίζει ότι η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώρου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Γαλλίας θα είναι 0,4% το 2014 και 0,8% το 2015, μια χρονιά κατά την οποία «η υποτίμηση του ευρώ και οι πιο χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα υποστηρίξουν κάπως την ανάπτυξη». Ο οίκος υπενθυμίζει στη Γαλλική κυβέρνηση ότι «πρόσφατα αναθεώρησε προς τα κάτω το προβλεπόμενο δημόσιο χρέος για το 2015 (από το 4,3% στο 4,1% του ΑΕΠ) και για τις επόμενες χρονιές» και σχολιάζει λέγοντας ότι «αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει την προοπτική του για τη δυναμική του δημόσιου χρέους της Γαλλίας».

Εκτιμά επίσης ότι στο 4,1% του ΑΕΠ το χρέος για το 2015 «δεν παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με αυτό του 2013». Η Γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το χρέος για το 2014 θα είναι 4,4%, αντί του 3,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο. «Οι τελευταίες αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους [...] αποδυναμώνουν τη δημοσιονομική αξιοπιστία» της Γαλλίας, υπογραμμίζει ο Fitch, ενώ προσθέτει ότι «είναι η δεύτερη φορά από το τέλος του 2012 που η Γαλλική κυβέρνηση καθυστερεί τον στόχο του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ», κάτι που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπερασπιζόμενο την πολιτική του το Παρίσι απαντά ότι «το οικονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη είναι δύσκολο», όμως διαβεβαιώνει ότι θα διατηρήσει «την πορεία του, με την εφαρμογή των περικοπών που προβλέπονται, με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις».

Νομίζω πως δεν αμφισβητεί κανείς το γεγονός πως στην Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθείται μια αδιέξοδη πολιτική που κάνει τους λαούς να υποφέρουν. Η προσπάθεια των ελαχίστων για επιβολή και επικράτηση σε όλα τα έθνη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της ανοχής ακόμα και του πλέον υπομονετικού λαού, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή όλα να κρέμονται σε μία κλωστή. Δεν πιστεύω πως μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα αυτός ο παραλογισμός, η αδικία και η αέναη προσπάθεια να εξαθλιωθούν όλοι οι λαοί. Η ιστορία μας διδάσκει πως κάποια στιγμή η δικαιοσύνη αποκαθίσταται, έστω προσωρινά, έως ότου και πάλι οι άνθρωποι να οδηγήσουμε τα πράγματα εκ νέου στο αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.