Ο θάνατος της Ελλάδας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/12/2014

Ο θάνατος της Ελλάδας

Διαψεύδουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) τα σενάρια περί διακοπής χρηματοδότησης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά». «Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και ανέφεραν ότι ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε κάτι τέτοιο σαν διαπραγματευτικό όπλο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όμως επισημαίνουν επίσης ότι το χρήμα για τις Ελληνικές τράπεζες και την οικονομία θα γίνει πιο ακριβό αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αν δεν βρεθεί λύση για την «επόμενη ημέρα» με την προληπτική πιστωτική γραμμή.

«Εάν η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, τότε πράγματι μέρος του ενεχύρου που χρησιμοποιούν οι Ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι αυτομάτως επιλέξιμο προκειμένου να λαμβάνουν χρηματοδότηση. Τότε, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο ενέχυρο ή να ζητήσουν έκτακτη ρευστότητα (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος»,τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Η χρήση της «γραμμής» του ELA, που είχε «ανοίξει» το 2012 με χορήγηση έκτακτης ρευστότητας έως 100 δις ευρώ, θεωρείται «ακριβή», καθώς το επιτόκιο ανέρχεται σε 4%. Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι η ECB κινείται προς την κατεύθυνση του περιορισμού της για τα κράτη-μέλη στην ευρωζώνη.

Την τρέχουσα περίοδο, οι Ελληνικές τράπεζες δανείζονται αρκετά φθηνά από την ECB, δίνοντας ως ενέχυρο ομόλογα και έντοκα του Δημοσίου, καθώς και «τιτλοποιήσεις». Τα ενέχυρα «κουρεύονται» από την ECB κατά 70%, αλλά ήδη η Κεντρική Τράπεζα περιορίζει σταδιακά το «κούρεμα» στο 40%, χορηγώντας έτσι επιπλέον σημαντική ρευστότητα.

Όπως εξηγούν στην «Αγορά» οι κύκλοι της ECB, στην Ελλάδα γίνεται μια εξαίρεση. Πρόκειται για την «εξαίρεση που έχει δοθεί για τις Ελληνικές τράπεζες (waiver) και είναι μια διαδικασία που ισχύει για τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα και τα ομόλογα των οποίων δεν είναι επιλέξιμα ώστε να μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ECB».

Οι πιέσεις προς την Ελληνική πλευρά αυξάνουν και τίποτε δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση προσπαθεί με απειλές και εκφοβισμό να επιβληθεί και στην αντίπερα όχθη η "αριστερή" αντιπολίτευση με το ανύπαρκτο πολιτικό πρόγραμμα και τον λαϊκίστικο λόγο προβάλλεται και διαφημίζεται ως η εναλλακτική. Η Ελλάδα καταρρέει, το πολιτικό κατεστημένο προσπαθεί να απομυζήσει ότι απέμεινε από τον τόπο και να τον παραδώσει ερειπωμένο και διαλυμένο στους ξένους εταίρους που περιμένουν με ανυπομονησία.

Η Ελλάδα πέθανε στα χέρια μας, γιατί την σκότωσαν ... τα χέρια μας. Η Ελλάδα πέθανε γιατί τη θεωρούσαμε αθάνατη και γι' αυτό δεν μας προβλημάτιζε το ότι τόσα χρόνια την πυροβολούσαμε διαρκώς και ανελέητα. Η Ελλάδα λύγισε, όχι κάτω από την πίεση των εχθρών ή των ξένων δυνάμεων, αλλά από την αδιαφορία και την προδοτική στάση των παιδιών της. Η Ελλάδα χτυπήθηκε πισώπλατα από τα παιδιά της στα οποία είχε πλήρη εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα πέθανε εξαιτίας των Ελλήνων που ντρέπονταν για τον πολιτισμό τους. Η Ελλάδα πέθανε γιατί οι Έλληνες ήθελαν να είναι ... Ευρωπαίοι! Τι ειρωνεία... οι Ευρωπαίοι θέλησαν, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να γίνουν Έλληνες ... ούτε θα μπορέσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου