Μεγαλώνει το χάσμα Ανατολής - Δύσης - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

13/12/2014

Μεγαλώνει το χάσμα Ανατολής - Δύσης

Η Ρωσία δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση νέων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον εξαιτίας της Ουκρανικής κρίσης. Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα (13/12) ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν θα μπορέσουμε να το αφήσουμε χωρίς απάντηση», είπε ο Ryabkov.

Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ενέκριναν χθες Παρασκευή (12/12) νόμο ο οποίος προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου και θανατηφόρου εξοπλισμού. Όμως η παράδοση των όπλων, την οποία ζητάει έντονα το Κίεβο, παραμένει μια απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Hussein Obama, ο οποίος προς το παρόν την απορρίπτει.

Ο νόμος πάντως εγκρίνει τη χορήγηση στην Ουκρανία από την Washington ειδών όπως είναι τα αντιαρματικά βλήματα, τα μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και οι ασύρματοι. Το κείμενο ενέκρινε χθες (12/12) ομόφωνα η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων και παραπέμφθηκε στη Γερουσία όπου αναμένεται να εγκριθεί εκ νέου και κατόπιν να σταλεί στον Obama για επικύρωση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συναντώνται ο John Forbes Kerry και ο Sergey Viktorovich Lavrov. Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του τη Δευτέρα (15/12) στη Ρώμη για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και στη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή (12/12) η αναπληρωτής εκπρόσωπος του States Department, Marie Elizabeth Harf.

Οι συζητήσεις των δυο ανδρών θα συμπεριλάβουν τις «πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ και στην περιοχή, καθώς και τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε στη δήλωσή της η Harf, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Θα συζητήσουν επίσης την κρίση στην Ουκρανία και τη Συρία», πρόσθεσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του States Department.

Η κατάσταση παγκοσμίως είναι έκρυθμη και στηρίζεται σε μία κλωστή. Η παραμικρή ένταση κορυφώνεται αμέσως καθώς κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω και κυρίως κανέναν δεν ενδιαφέρει η ειρήνη. Αυτή τη στιγμή όλα τα έθνη προσπαθούν να υπερασπιστούν το κατά τη γνώμη τους δίκαιο, αδιαφορώντας για τον υπόλοιπο πλανήτη. Ένα απλό διάβασμα και όχι μελέτη της ιστορίας μαρτυρά πως έτσι είναι οι συνθήκες και η παγκόσμια κατάσταση λίγο πριν από μία παγκόσμια σύρραξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου