Η Ελλάδα δεν αποφασίζει το μέλλον της (4)

Αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο αίτημα που υπέβαλε το Γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας. Σε αυτό περιγράφονται σαφώς οι όροι για την έγκριση της δίμηνης επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος στήριξης και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια ως και 12 μήνες.

Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε, η έγκριση επί της αρχής, σε ότι αφορά την προληπτική πιστωτική γραμμή, ζητείται υπό τους όρους: της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τις απαραίτητες προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος, πέμπτου, ελέγχου του προγράμματος, της διατήρησης του δανειακού προγράμματος με το ΔΝΤ, εν ανάγκη σε προληπτική βάση, και της επιβεβαίωσης της προσωρινής εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπλήρωση των κριτηρίων πρόσβασης σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή με διευρυμένους όρους.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου των Οικονομικών, η έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής στο πρώτο αίτημα εξουσιοδοτεί τον εκπρόσωπο της Γερμανικής κυβέρνησης στον EFSF να συμφωνήσει στην παράταση του τρέχοντος Ελληνικού προγράμματος ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, με στόχο να ολοκληρωθεί κανονικά το τρέχον πρόγραμμα.
Η τελική απόφαση, σημειώνεται στο έγγραφο, έχει προγραμματιστεί να ληφθεί από τα Ευρωπαϊκά όργανα στις 19 Δεκεμβρίου.

Με την έγκριση του δεύτερου αιτήματος, θα εξουσιοδοτηθεί ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Κυβερνητών του ESM να συμφωνήσει σε μια πρόταση απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 13, παράγραφος 2 της Συνθήκης του ESM, να μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα επί της αρχής βοήθεια σταθεροποίησης υπό τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους (ECCL).

Από το Γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η Γερμανική νομοθεσία για τον ESM προβλέπει διαδικασία απόφασης σε δύο στάδια- πριν από την τελική απόφαση των οργάνων του ESM για τη χορήγηση αυτής της βοήθειας η Βουλή θα πρέπει να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συμφωνίας και να ψηφίσει εκ νέου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών Dr. Nadine Kalwey επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει δύο αιτήματα, τα οποία έχουν διαβιβαστεί στο Γερμανικό Κοινοβούλιο από τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών.

«Ο υπουργός ζητάει την έγκριση της επιμήκυνσης. Σχετικά με το δεύτερο αίτημα, ζητάει να εγκριθεί επί της αρχής η έναρξη διαπραγματεύσεων για προληπτική πιστωτική γραμμή. Σχετικά με το πρώτο αίτημα, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, χρειάζεται, όμως, ακόμη λίγος χρόνος ώστε να μπορούν να ολοκληρωθούν οι όροι του τρέχοντος προγράμματος. Εμείς πάντα λέγαμε ότι θεωρούμε υψίστης σημασίας αυτό το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τώρα. Για αυτό ζητάμε την έγκριση της Bundestag», επισήμανε η Kalwey.

Εξάλλου, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα ως κίνδυνο για την ευρωζώνη, τόνισε ότι είναι αρχή της Γερμανικής κυβέρνησης να μην βλέπει τις δημοκρατικές εκλογές ως κίνδυνο.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις τού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker περί «ακραίων δυνάμεων», ο Seibert δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιος για τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτά γι' αυτούς που ακόμα αφελώς πιστεύουν πως η Ελλάδα κρατά την τύχη της στα χέρια της και πως ορίζει μόνη το μέλλον της, κάτι που όπως έχω ξαναγράψει δεν ισχύει. Για να συμβεί αυτό πρέπει να αλλάξει πλήρως το πολιτικό σύστημα. Όλοι όσοι είναι σήμερα πρωταγωνιστές και κομπάρσοι σε αυτό πρέπει να απομακρυνθούν και να αναδειχθούν αληθινοί ΕΛΛΗΝΕΣ πολιτικοί, έτοιμοι ακόμα και να μαρτυρήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, λύση δεν υπάρχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.