Παραμένουμε δεμένοι στο άρμα των δανειστών - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

27/11/2014

Παραμένουμε δεμένοι στο άρμα των δανειστών

Την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με δέλεαρ ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους της προτείνει σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», ο καθηγητής Hans-Werner Sinn, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου.

Ο Γερμανός καθηγητής σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «μια προσωρινή έξοδος από το ευρώ, θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για την Ελλάδα προκειμένου να βγει από αυτό το χάος», υπενθυμίζεται δε ότι είναι ο ίδιος που επιμένει σταθερά εδώ και χρόνια να ζητεί την έξοδο από την ευρωζώνη των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών-μελών της, κάτι που καταγράφει και στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Η παγίδα του ευρώ».

Όπως λέει στη συνέντευξή του στα «Επίκαιρα», «δυστυχώς, το ευρώ έχει θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κι αν δεν βρούμε μεθόδους να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της Νότιας Ευρώπης με τρόπο που να επιτρέπει την προσωρινή έξοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο να «σκοτώσουμε» αυτό το σχέδιο».

Ο Sinn, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια επικεφαλής των «πέντε σοφών»–συμβούλων της Γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Angela Dorothea (Kasner) Merkel, δηλώνει, επίσης ότι αντιτάσσεται στην επιδίωξη χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χαλάρωση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλλει το Βερολίνο στην ευρωζώνη και υπεραμύνεται της πολιτικής σκληρής λιτότητας.

Σε ότι αφορά, μάλιστα, στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ifo θεωρεί ότι «είναι παράλογο να κατηγορείται η Γερμανία, η μεγαλύτερη δύναμη ανακούφισης της λιτότητας στην Ελλάδα, ότι επιβάλλει τη λιτότητα, επειδή δεν προτίθεται να δώσει απεριόριστες εγγυήσεις και να αποδεχτεί απεριόριστη συσσώρευση πρόσθετου χρέους».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως είναι πλήρως "δεμένη" με τις δανειακές υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ και στην Ε.Ε. Τα σενάρια του πρωθυπουργού περί αυτονόμησης της Ελλάδας και εξόδου από τον μηχανισμό στήριξης αποδείχθηκαν ψευδή και ανεδαφικά, δικαιώνοντας όλα όσα είχα γράψει σχετικά με το εάν αποφασίζει η Ελλάδα για το μέλλον της (πρώτο μέρος, δεύτερο μέρος) αλλά και το πόσο ανακριβείς και αναληθείς ήσαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης (εδώ και εδώ).

«Η Ελλάδα θα διατηρήσει σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ και θα προσφύγει σε αυτό σε περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν θα δεχθεί νέο δάνειο. [...] Όσοι νομίζουν ότι τα πράγματα είναι εύκολα κάνουν λάθος. Ίσως υπάρξει μια μικρή άτυπη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, αλλά δεν θα συνοδευθεί από νέο δάνειο [...] δεν θα χρειαστούμε νέο δάνειο, καθώς υπάρχουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει το 2016 το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε ανάγκη». Τάδε έφη ο εκφραστής ποσοστού λιγότερου του 3% του Ελληνικού λαού, αλλά αντιπρόεδρος(!) της κυβέρνησης χάρη στο καθεστώς που θρασύτατα ονομάζουν "δημοκρατία" οι πολιτικοί του τόπου.

Η παραπάνω δήλωση είναι σίγουρα μνημειώδης γιατί αποτελεί το απαύγασμα του πισωγυρίσματος, την πολιτικής ανευθυνότητας και της ακατάσχετης φλυαρίας που στερείται παντελώς περιεχομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου