Η Ελλάδα δεν αποφασίζει το μέλλον της (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/11/2014

Η Ελλάδα δεν αποφασίζει το μέλλον της (2)

Σε όσους δεν πείστηκαν ακόμα από τα όσα έγραφα σχετικά με το ότι η Ελλάδα δεν αποφασίζει τα επόμενα βήματα της πολιτικής της, έρχεται να απαντήσει η σημερινή (9/11) συνέντευξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM), Klaus P. Regling, στην εφημερίδα «Πολίτης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τo χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία μεταξύ της τρόικα και της Ελλάδας τίθεται κατά τον Regling: «αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση 1,8 δις ευρώ από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF), εκβιάζοντας τη συνέχεια της Ελληνικής πραγματικότητας. Σχολιάζοντας το θετικό σενάριο της επίτευξης συμφωνίας αναφέρει ότι «θα βελτιώσει σημαντικά τη ψυχολογία της αγοράς προς την Ελλάδα και θα ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη».

Η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup με την παροχή από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας ενός προληπτικού πιστωτικού πλέγματος προστασίας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015, περνά μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος, δηλώνει επίσης ο Klaus P. Regling.

Για την περίπτωση της Κύπρου, ο Regling τάσσεται εμμέσως υπέρ της συνέχισης του Κυπριακού προγράμματος ως το τέλος, δηλαδή μέχρι το Μάρτιο του 2016. Ο Regling είπε επίσης ότι τόσο ο ESM, όσο και η τρόικα, δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την πρόθεση της Κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρο τερματισμό του προγράμματος στήριξης.

Ο Klaus P. Regling δηλώνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο πρόγραμμα και την προσαρμογή της Κυπριακής οικονομίας προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο, αλλά, όπως επισημαίνει, υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Χαρακτηρίζει τη δανειακή διευκόλυνση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης «ως ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας» και ενθαρρύνει την Λευκωσία να προχωρήσει στην ταχεία συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο και διαρκεί μέχρι το Μάρτιο του 2016.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ενημερώνονται για τις εξελίξεις και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ή είναι κλεισμένοι στη γυάλα του "θαυματοποιού" μικρόκοσμου τους μαζί με την Αλίκη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου