Η δίγλωσση κυβέρνηση (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

06/11/2014

Η δίγλωσση κυβέρνηση (2)

Οι Έλληνες πολιτικοί, ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους τοποθέτηση, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Άλλα λένε στο εσωτερικό της χώρας και άλλα συμφωνούν έξω από αυτή. Από τον κανόνα δεν ξεφεύγει και πάλι η κυβέρνηση και ο υπουργός των Οικονομικών. Έτσι, λοιπόν, ενώ στην πατρίδα μας δεν λένε να κοπάσουν οι χαρές και τα πανηγύρια για την επικείμενη αποχώρηση από το πρόγραμμα στήριξης, στο εξωτερικό φανερώνεται το ποια είναι η πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένει ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας μέχρι και ενός έτους περιορισμένης εποπτείας από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αφότου βγει από το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του χρόνου, χωρίς τη σημερινή «μικρο-διαχείριση» εκ μέρους των πιστωτών της χώρας, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε χτες (5/11) στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι σχεδιασμοί της Ελληνικής κυβέρνησης για τον τερματισμό του προγράμματος στήριξης πριν από την τυπική λήξη του, προκάλεσαν σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες και αναστάτωση στις αγορές που αντέδρασαν αρνητικά, με τα επιτόκια των Ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων να ανεβαίνουν σε ένα επίπεδο υψηλότερο από το 8%. Αυτό, όμως, δεν μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός στο Reuters. Η κυβέρνηση της Ελλάδας διαπραγματεύεται τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφαλείας υπό τη μορφή μιας γραμμής πιστώσεων, την οποία θα μπορεί να αξιοποιεί τη μεταβατική περίοδο, θα διαρκέσει από έξι έως δώδεκα μήνες και θα συμπεριλαμβάνει πολύ πιο ελαφριά επιτήρηση από ότι στο παρελθόν, όπως προέβλεψε στηριζόμενος, προφανώς, στο πουθενά.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί, αλλά ασφαλείς στο πίσω κάθισμα. Θα υπάρχει ένα μέσο απορρόφησης των οικονομικών σοκ σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό, το οποίο θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί σήμερα, Πέμπτη 6/11, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Αυτό το μέσο απορρόφησης των ενδεχόμενων οικονομικών σοκ θα μοιάζει με «μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους» (enhanced conditions credit line, ECCL) που μπορούν να εξασφαλίσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, αλλά χωρίς τους όρους των δανειστών όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα, συνέχισε ο υπουργός.

Ακόμη, σημείωσε ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τα 11 δις ευρώ που έχουν απομείνει διαθέσιμα στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η κυβέρνηση, ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο υπουργός των Οικονομικών, αναμένει ότι θα αξιολογηθεί επί ενός πολύ μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -10 ως 15, όπως εκτίμησε- κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συνέβαινε έως τώρα, είπε, καθώς η Αθήνα εκαλείτο να εφαρμόσει περίπου 800 χωριστά μέτρα μόνον από τον Απρίλιο. «Επομένως η μικρο-διαχείριση θα τελειώσει, με την έννοια ότι θα υπάρχουν απλώς μερικά θέματα στα οποία θα επικεντρώνεται η προσοχή. Αναμένουμε ότι οι αξιολογήσεις δεν θα είναι εξίσου επίσημες και δεν θα δημιουργούν την αναστάτωση που προκαλούσαν κατά την διάρκεια αυτών των τελευταίων τεσσάρων ετών». Κατά το κοινώς λεγόμενο "Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς" θα προσθέσω εγώ, αφού επί τοις ουσίας δεν αλλάζει τίποτε. Προσέξτε επίσης πόσες φορές ο υπουργός χρησιμοποίησε το "θα", θυμίζοντάς μας παλιές "καλές" εποχές παροχολογίας.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένει εξάλλου ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο στη μεταβατική περίοδο, ανέφερε ο υπουργός. «Θα επιθυμούσαμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει, με την έννοια ότι αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, οι οποίες μας παρακολουθούν. Η ακριβής φύση της σχέσης με το ΔΝΤ είναι κάτι το οποίο τελεί υπό συζήτηση. Από τη δική μας σκοπιά, θα θέλαμε η Ε.Ε. να έχει το πάνω χέρι σε αυτό». Δεν λέει να έχει η Ελλάδα το πάνω χέρι, αλλά η Ε.Ε.! Η τρανή απόδειξη του ότι βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση από επιλογή των πολιτικών μας και όχι γιατί δεν γινόταν αλλιώς όπως ψευδώς ισχυρίζονται όταν απευθύνονται στον Ελληνικό λαό

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι αναμένει οι αποδόσεις των Ελληνικών κρατικών ομολόγων να μειωθούν μόλις η Αθήνα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους της. Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων φέτος έπειτα από ουσιαστικά τέσσερα χρόνια, αλλά τα σχέδιά της να αποκαταστήσει την αναχρηματοδότησή της δυσκόλεψαν τον περασμένο μήνα εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων, εν μέσω μιας ευρύτερης μαζικής ρευστοποίησης Ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων. «Αυτό που θα κάνει τη διαφορά θα είναι ότι επιτέλους θα καταλήξουμε σε συμφωνία, θα ορίσουμε την επόμενη μέρα [...] θα δώσουμε στις αγορές μια αίσθηση για το πού πάει η Ελλάδα. Πιθανόν θα θέλουμε να πάμε στις αγορές αφού κλείσουμε τη συμφωνία, διότι αφού κλείσει η συμφωνία αναμένουμε ότι τα spreads θα πέσουν. Επομένως θα έχει νόημα για εμάς να πάμε στις αγορές κατόπιν» πρόσθεσε φανερώνοντας την επιπολαιότητα με την οποία κινείται η κυβέρνηση. Στηρίζει βήματα σε εικασίες που έχουν σοβαρές πιθανότητες να μην επαληθευτούν! Κι όλα... "ΘΑ πάνε καλά"!

Απέφυγε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015, προβλέποντας ότι «δεν θα είναι πολύ μεγάλες» και είναι διαχειρίσιμες. Τι εννοεί άραγε ο υπουργός; Θα μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις έτσι ώστε να είναι ταμειακά διαχειρίσιμες οι ανάγκες τις χώρας μας; Γιατί με τα όσα ξέρω, δεν έχουμε ανάπτυξη και συνεπώς δεν έχουμε εισροή χρήματος. Εκτός εάν ο υπουργός σχεδιάζει νέα καταιγίδα μέτρων φοροεισπρακτικού χαρακτήρα! Ο υπουργός, πάντως, απέρριψε το ενδεχόμενο του να παραταθεί το υπάρχον πρόγραμμα στήριξης.

Η τρόικα δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην Αθήνα από τότε που διέκοψε την αξιολόγησή της τον Σεπτέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι απομένουν πια εβδομάδες για να επισφραγιστεί μια συμφωνία πριν από την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου, όπου θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup. «Αυτή η αξιολόγηση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες διότι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα. Δεν υπήρξε προθεσμία στις προηγούμενες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ενδεχόμενη περαιτέρω απομείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Όπως σωστά καταλάβατε, στην καθημερινότητά μας δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε. Το μόνο που αλλάζει είναι το πεδίο της υποκριτικής αντιπαράθεσης των κομμάτων που γίνεται για λαϊκή κατανάλωση, αφού όλοι έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο που θα ακολουθηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου