Ο Ebola στην Ευρώπη! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/10/2014

Ο Ebola στην Ευρώπη!

Η ανησυχία σχετικά με τον ιό Ebola έχει απλωθεί πλέον και πάνω από την Ευρώπη. Μετά από το κρούσμα στην Ισπανία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) χαρακτήρισε αναπόφευκτη την εξάπλωση του ιού στην ήπειρο. «Ανάλογα περιστατικά με αυτό της Ισπανίας, αναμένεται να παρουσιαστούν πιθανότατα και στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του οργανισμού στην Ευρώπη, Dr. Zsuzsanna Jakab. Η εκτίμησή της διατυπώθηκε μία ημέρα μετά από την επιβεβαίωση της πρώτης περίπτωσης μετάδοσης του ιού σε Ευρωπαϊκό έδαφος: Μία νοσοκόμα, μέλος της ομάδας που φρόντιζε του ιερέα που είχε προσβληθεί από τον ιό και επέστρεψε στην Ισπανία από την Αφρική για να υποβληθεί σε θεραπείες, εμφάνισε συμπτώματα του Ebola. Μετά από αυτό, ήδη τέσσερα άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί της τέθηκαν σε παρακολούθηση στο νοσοκομείο. «Τα συνεχόμενα ταξίδια από την Ευρώπη στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποτελούν τον βασικό λόγο για την εξάπλωση του ιού που θεωρείται αναπόφευκτη», επεσήμανε η Jakab. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις υπάρχει 75% πιθανότητα ο ιός να έχει φτάσει στη Γαλλία και 50% στη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι τα τέλη ΟκτωβρίουΚαθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση του Ebola θεωρείται ο τρόπος δράσης του ιού μιας και τα συμπτώματα χρειάζονται συνήθως 21 ημέρες για να εκδηλωθούν, περίοδος κατά την οποία δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί. Για την ώρα ο WHO δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις από και προς τις χώρες της Αφρικής, αν και αρκετές εταιρείες έχουν αποκλείσει κάποιους προορισμούς.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ιού, οι Ρώσοι έχουν κάνει σημαντικά βήματα και προς το παρόν γίνονται δοκιμές του πειραματικού εμβολίου σε ζώα, αλλά σύντομα θα είναι έτοιμο και για δοκιμές σε ανθρώπους, δήλωσε η επικεφαλής της Rospotrebnadzor, Anna Popova και αναδημοσιεύει ο Gleb Fedorov στη "Russia Beyond the Headlines".
Μία εξειδικευμένη ομάδα Ρώσων επιδημιολόγων και ιολόγων (στη διάθεση των οποίων βρίσκεται κινητό εργαστήριο ιολογίας σε βάση του KAMAZ) εργάζεται στο νοσοκομείο Donka στο Conakry (το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο στη Γουινέα) σε στενή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους "Γιατρούς χωρίς σύνορα".
Σύμφωνα με τον WHO, στη Δυτική Αφρική, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, έχουν προσβληθεί 5.347 άνθρωποι εκ των οποίων 2.618 έχουν χάσει τη ζωή τους. Το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 60%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο απ’ ότι στη διάρκεια των παλαιότερων επιδημιών, όταν ο συγκεκριμένος συντελεστής έφτανε το 90%.

Ο Mikhail Shchelkanov, μέλος του Ινστιτούτου Ιολογίας «Ivanovsky», ο οποίος μετέβη στη Γουινέα από τις αρχές Αυγούστου για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας, μιλώντας στην "Russia Beyond the Headlines", δήλωσε ότι το εμβόλιο, ακόμα και το πειραματικό, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού αλλά το σημαντικότερο είναι ο καθορισμός μιας σωστής θεραπευτικής στρατηγικής. «Αν προσφέρεις στον ασθενή μια σωστή συμπτωματική θεραπεία, αυτό θα προσθέσει ένα 10% στη επιβίωσή του. Επίσης, με τη σωστή απολυμαντική θεραπεία ακόμα ένα 10%. Εάν προσθέσεις παράλληλα την αναπνευστική υποστήριξη, θα κερδίσεις ακόμα 20%, και με την αιμοστατική θεραπεία, έχεις άλλο ένα 10%. Αν δώσεις αντι-ορό, τότε κερδίζεις 25-30%», υποστηρίζει ο κ. Shchelkanov. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλος κίνδυνος με τους αιμορραγικούς πυρετούς (στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Ebola) είναι η ταχύτητα εξάπλωσης τους και το γεγονός ότι εμφανίζονται σε δυσπρόσιτα μέρη, όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία κι ο ασθενής δεν μπορεί να έχει άμεση βοήθεια. Δηλώνει βέβαιος, όμως, πως με την κατάλληλη θεραπεία η θνησιμότητα μπορεί να μειωθεί στο 5-10%. Το μεγάλο πρόβλημα προέκυψε στη Δυτική Αφρική, όταν δεν αντιμετωπίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις που εμφανίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2013, ώστε να τερματιστεί η επιδημία και τώρα, όπως εκτιμά ο κ. Shchelkanov, η εξάπλωση μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βοήθεια στρατευμάτων που θα απομονώσουν τα χωριά, ωστόσο, ούτε κι αυτό μπορεί πλέον να βοηθήσει στην εξάλειψη της επιδημίας.

Η ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού Ebola είναι δύσκολη για δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος είναι ότι η θανατηφόρος νόσος έχει φυσικό-εστιακό χαρακτήρα και επομένως είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί η κυκλοφορία των ιών στη δασώδη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Ο δεύτερος βασικός λόγος έχει σχέση με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των χωρών που μαστίζονται από την επιδημία. «Η Δυτική Αφρική είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, όπου δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου υγειονομικές και επιδημιολογικές υπηρεσίες, όπως τις αντιλαμβανόμαστε εμείς», υπογραμμίζει ο Ρώσος ιολόγος, παραθέτοντας στη συνέχεια μια σειρά λόγους που καθιστούν πολύ δύσκολο τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας. «Προσθέστε σε όλα αυτά τη διοικητική αφερεγγυότητα πολλών χωρών της Δυτικής Αφρικής καθώς και το υψηλό επίπεδο διαφθοράς το οποίο δεν επιτρέπει να εφαρμοστούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο ακόμη και οι ενέργειες κατά της επιδημίας. Με ενάμιση δολάριο ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να βγει από την επιδημιολογική ζώνη. Επίσης είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και οι τοπικές θρησκευτικές συνήθειες. Συγκεκριμένα κατά την κηδεία, πριν ο νεκρός αποτεθεί στον τάφο τον αγκαλιάζει όλο το χωριό. Όλα αυτά δεν συμβάλλουν στην ταχεία παύση της επιδημίας».

Οι φυσικές εστίες που πυροδότησαν την μεγαλύτερη επιδημία του ιού Ebola εντοπίστηκαν σε δασική περιοχή της Βόρειας Γουινέας και είναι οι νυχτερίδες φρούτων. Ζουν συνήθως στα ανώτερα επίπεδα του τροπικού δάσους, δεν αρρωσταίνουν οι ίδιες αλλά εκλύουν τον ιό μέσω των κοπράνων και του σάλιου. Μολύνουν τα ζώα και αυτά με τη σειρά τους κυνηγούς. Επίσης οι νυχτερίδες μολύνουν άμεσα τους ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος καταπολέμησης του ιού είναι η δημιουργία εμβολίων και η τακτική παρακολούθηση των φυσικών εστιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου