EEU vs. EU - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/10/2014

EEU vs. EU

Στα χνάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαδίζει η EurAsEC που από Κοινότητα μετατρέπεται σε Ένωση παραπέμποντας συνειρμικά στον μετασχηματισμό της ΕΟΚ σε Ε.Ε. Έτσι την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, θα κηρυχθεί επίσημα ο τερματισμός των εργασιών της EurAsEC (Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα) προκειμένου να δώσει τη θέση της στην EEU (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση). Κατά τη συνεδρίαση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Minsk της Λευκορωσίας, οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Kazakhstan, του Kyrgyzstan και του Tajikistan θα υπογράψουν τη συμφωνία τερματισμού των εργασιών, όπως δήλωσε σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ο Γενικός Γραμματέας της EurAsEC Tair Mansurov.

Στο Διακυβερνητικό Συμβούλιο θα γίνει ο απολογισμός του 14ετούς έργου της EurAsEC και θα συζητηθεί η τελική μορφή ενσωμάτωσης και διεύρυνσης των εργασιών της στα πλαίσια της νεοσύστατης Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, ώστε να διατηρηθούν όλα τα επιτυχημένα έργα ανάπτυξης όσον αφορά σε πολύ σημαντικούς κοινωνικούς τομείς, όπως η ασφάλεια, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η EurAsEC θα αντικατασταθεί από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU) η οποία αποτελείται σε αρχικό στάδιο από τη Ρωσία, την Λευκορωσία και το Kazakhstan, ενώ ήδη έχουν εκφράσει επιθυμία ένταξης η Αρμενία, το Kyrgyzstan και το Tajikistan.

Η συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η οποία υπεγράφη από τους προέδρους της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Kazakhstan στις 29 Μαΐου του 2014 στην Astana, αποτελεί το βασικό έγγραφο που καθορίζει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών για την ίδρυση της EEU για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού, καθώς επίσης και για κοινή πολιτική στους τομείς-κλειδιά της οικονομίας, όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, η γεωργία και οι μεταφορές. Η EEU προβλέπει τη μετάβαση της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Kazakhstan στο επόμενο στάδιο μετά την Τελωνειακή Ένωση, ενώνοντας ουσιαστικά 170 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια κοινή αγορά, καθιστώντας την ένα νέο ισχυρό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης, προωθώντας τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς συνεργασίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής παραγωγής και την ενίσχυση του ρόλου των χωρών της Ένωσης στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Η συμφωνία καθορίζει τη δομή, τις εξουσίες και τις διαδικασίες εργασιών των οργανισμών της Ένωσης, που περιλαμβάνουν το Ανώτατο Ευρασιατικό Οικονομικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τους αρχηγούς των κρατών-μελών, το Ευρασιατικό Διακυβερνητικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή και το Ευρασιατικό Δικαστήριο της Οικονομικής Ένωσης. Σε ξεχωριστό κομμάτι της συμφωνίας διατυπώνονται οι αρχές της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού της Ένωσης, στον οποίο θα εισφέρουν τα κράτη-μέλη σε ρούβλια. Το ύψος της εισφοράς κάθε μέλους θα καθορίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων η συμφωνία ορίζει επίσημη γλώσσα της Ένωσης τα Ρωσικά. Προβλέπει επίσης ότι η Ευρασιατική Επιτροπή θα εδρεύει στη Μόσχα (Ρωσία), το Ευρασιατικό Δικαστήριο της Οικονομικής Ένωσης στο Minsk (Λευκορωσία) και η οικονομική ρυθμιστική Αρχή στο Almaty (Kazakhstan).

Η ιδέα μοιάζει να είναι ίδια με αυτή της Ε.Ε. αλλά μένει να δούμε τη διαφοροποίηση στην υλοποίηση. Ας ελπίσουμε πως και σε αυτή την Ένωση δεν θα χαθεί το όραμα κάπου στην πορεία της και κυρίως πως δεν θα καταλήξει σε ακόμα ένα σχήμα όπου ο δυνατός θα εξουθενώσει τους αδυνάτους.

Το παρόν το αφιερώνω με όλη μου την καρδιά στον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Vladimirovich Putin, με αφορμή την επέτειο των 62ων γενεθλίων του και με την ευχή να παραμείνει ο αταλάντευτος ηγέτης που θα φοβάται και θα σέβεται η Δύση, καθώς και ο άξιος συνεχιστής του Μεγάλου Πέτρου και της Μεγάλης Αικατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου