Έξυπνα τηλέφωνα, ανόητοι άνθρωποι - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/10/2014

Έξυπνα τηλέφωνα, ανόητοι άνθρωποι

Πόσο συχνά κοιτάζετε το τηλέφωνό σας; Μία έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 2.000 χρήστες smartphone κατέγραψε πως ο μέσος χρήστης (κυριολεκτικά και μεταφορικά) κοιτάζει για πρώτη φορά το κινητό του στις 7:31 κάθε πρωί για να τσεκάρει το email του και τον λογαριασμό του στο Facebook. Επίσης η πλειοψηφία των χρηστών πριν σηκωθούν από το κρεβάτι κοιτούν την πρόβλεψη για τον καιρό, διαβάζουν ειδήσεις και στέλνουν ένα με δύο μηνύματα. Τέλος, οι περισσότεροι ελέγχουν τα δρομολόγια των τρένων, τις τραπεζικές τους συναλλαγές και ενημερώνουν το Instagram νωρίς μέσα στην ημέρα.

Μετά από όλα αυτά τα δεδομένα, είναι φυσική συνέπεια η παραδοχή των 4 από τους 10 που ερωτήθηκαν πως αισθάνονται «χαμένοι» χωρίς το smartphone τους. Σε εβδομαδιαία βάση ο μέσος χρήστης ασχολείται με το κινητό του για περισσότερες από 1.500 φορές, κάνοντας την ημέρα περίπου 221 εργασίες με αυτό. Επίσης, χρησιμοποιεί τη συσκευή για 3 ώρες και 16 λεπτά ημερησίως ή αλλιώς για σχεδόν μία ολόκληρη ημέρα από τις επτά της εβδομάδας.

Η έρευνα διεξήχθη από το πρακτορείο marketing Tecmark και τα ευρήματά της αποτέλεσαν δημοσίευμα της σημερινής (8/10) Daily Mail. Πολλοί από τους μετέχοντες στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν το κινητό χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι το κάνουν, ενώ τα δύο τρίτα εξομολογήθηκαν ότι μπαίνουν στο Facebook δίχως καν να το σκεφτούν. Επίσης, 4 στους 10 ελέγχουν τα mail τους αυτόματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tecmark, Richard Heyes, δήλωσε σχολιάζοντας την έρευνα: «Τα smartphones είναι ένας ευκολότερος τρόπος για να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες και στους φίλους μας μέσω του Διαδικτύου. Για τους περισσότερους από εμάς, είναι πλέον δεύτερη φύση και σίγουρα δεν μας προξενεί έκπληξη βλέποντας αυτήν την τεράστια εξάρτηση που έχουμε στις φορητές συσκευές μας. Όμως πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το πόσο πολλές φορές την ημέρα ελέγχουν το τηλέφωνό τους ή κάνουν μια απλή εργασία με αυτό. Είμαστε όλοι ένοχοι στο ότι οι ειδήσεις ή τα emails μας είναι η πρώτη μας ασχολία μόλις ξυπνήσουμε το πρωί, ενώ για πολλούς από εμάς από αυτό εξαρτάται το πως θα είναι η διάθεσή μας όλη τη μέρα. Είναι πολύ πιο εύκολο να ενημερώσεις το Facebook μέσα από το τηλέφωνό σου το πρωί, αντί να περιμένεις έναν επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή για να φορτώσει. Δεν έχουμε τόσο πολύ χρόνο το πρωί». Αλήθεια βλέπετε πόσα προβλήματα βάζουμε μόνοι μας στον εαυτό μας; Γιατί πρέπει το πρωί να ενημερώσει κανείς το Facebook ή το Instagram;

Για τους λάτρεις της στατιστικής, όλα τα στοιχεία της έρευνας είναι συγκεντρωμένα εδώ. Στους σκεπτόμενους απευθύνω τον προβληματισμό: Πρόκειται για μια πολύ άσχημη μορφή εξάρτησης την οποία δεν συνειδητοποιεί ο άνθρωπος. Είναι δεδομένο πως η πλειοψηφία των ενεργειών μας μέσα στην ημέρα είναι αυτοματοποιημένες διαδικασίες, αλλά αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι για τις όποιες εξαρτήσεις αποκτάμε.

Θα επανέλθω στο θέμα με στατιστικά που αφορούν στην οδήγηση και την παράλληλη χρήση του κινητού. Θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και μάλιστα εκ προμελέτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου