Ο Ebola εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976 σε 2 ταυτόχρονες εστίες, στην Nzara του Σουδάν και στο χωριό Yambuku, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ). Το Yambuku είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ebola από τον οποίο πήρε το όνομά της η ασθένεια.
Προσωπικά δεν μου φαίνεται καθόλου τυχαία η έξαρση του ιού την στιγμή που ήδη υπάρχει αναβρασμός στον πλανήτη και ειδικά τώρα που οι ΗΠΑ μελετούν τρόπους να πλήξουν καίρια τη Ρωσία. Δεν μου φαίνεται επίσης καθόλου τυχαία η πρωτοβουλία των Ρώσων επιστημόνων, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της "Russia Beyond the Headlines", να στείλουν δύο κορυφαίους ιολόγους στην Γουινέα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας αλλά και του ιού. Επίσης ποτέ δεν πείστηκα 100% πως πρόκειται απλά για έναν ιό και όχι για κάποιο χημικό όπλο. Τα συμπτώματά του δεν θυμίζουν την κλασική μορφή των ιών από τους οποίους νοσεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Οι εικόνες των ασθενών του ιού θυμίζουν ανθρώπους μετά από τρομοκρατικό χτύπημα ή βομβιστική επίθεση, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει βάλει το χέρι του. Μπορεί όντως ο ιός να υπήρχε, αλλά η σημερινή του μορφή έχω κάθε λόγο να πιστεύω πως είναι μια ελεγχόμενη(;) μορφή βιο-χημικού όπλου.
Μια άλλη απόδειξη των ισχυρισμών μου είναι (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) πως το γένος Ebolavirus είναι 1 από 3 μέλη της οικογένειας Filoviridae (Filovirus), μαζί με το γένος Marburgvirus και το γένος Cuevavirus. Το γένος Ebolavirus περιλαμβάνει 5 διακριτά είδη:
(1) Bundibugyo ebolavirus (BDBV)
(2) Zaire ebolavirus (EBOV)
(3) Reston ebolavirus (RESTV)
(4) Sudan ebolavirus (SUDV)
(5) Tai Forest ebolavirus (TAFV)
Τα BDBV, EBOV και SUDV έχουν συσχετιστεί με μεγάλες εστίες Ebola στην Αφρική, ενώ τα RESTV και TAFV δεν έχουν. Το είδος RESTV βρέθηκε στις Φιλιππίνες και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους, αλλά δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα ούτε ασθένεια ούτε θάνατος σε ανθρώπους από αυτό το είδος. Συνεπώς είναι θεωρία συνωμοσίας η σκέψη πως το γένος που προξενεί τόσο φρικτό και επώδυνο θάνατο στους ανθρώπους έχει προέλθει τουλάχιστον από ανθρώπινο πειραματισμό;
Ο ιός Ebola έχει ένα σωμάτιο σε σχήμα ράβδου (λοιμογόνος παράγοντας) που περιβάλλεται από μία μεμβράνη η οποία λαμβάνεται από το κύτταρο-ξενιστή. Περιέχει πρωτεΐνες επιφανείας που κάνουν τον ιό ικανό να μολύνει νέα κύτταρα και το σπιράλ γενετικό υλικό. Το γενετικό υλικό βρίσκεται εντός του σωματιδίου του ιού μαζί με τις πρωτεΐνες που το αναπαράγουν. Σε αυτό το μοντέλο οι ιϊκές πρωτεΐνες φαίνονται στις καφέ αποχρώσεις και τα μόρια που λαμβάνονται από τον ιό από το κύτταρο-ξενιστή φαίνονται σε γκρι χρώμα.
Στις αρχές Αυγούστου η Ρωσία έστειλε δύο κορυφαίους ιολόγους στη Γουινέα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας Ebola. Ο Ρώσος ειδικός ιολόγος και επικεφαλής της ομάδας καταπολέμησης μολυσματικών ασθενειών Viktor Maleev, και ο βοηθός του Ρωσικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Ιολογίας Mikhail Shchelkanov βρίσκονται ήδη στο Conakry, την πρωτεύουσα της Γουινέας, όπου εργάζονται σε στενή επαφή με τους τοπικούς εμπειρογνώμονες. Η εστία της επιδημίας φαίνεται να είναι η ζούγκλα της Δυτικής Αφρικής. Τρεις χώρες έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής: η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε.
Μέχρι τις 4 Αυγούστου, ο αριθμός των νεκρών είχε ανέλθει στους 889 Το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 50%, πολύ χαμηλότερο από ότι σε προηγούμενες επιδημίες, όπου είχε φτάσει το 90%.
Εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες, περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στη Νιγηρία και το Hong Kong. Λόγω του αριθμού των περιπτώσεων (περίπου 1800 κατά την τελευταία καταμέτρηση), το ξέσπασμα θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο αφότου ανακαλύφθηκε ο ιός το 1976. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο εναντίον του ιού Ebola, γεγονός που έχει οδηγήσει ορισμένους ερευνητές στην υπόθεση ότι, ο ιός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο.
Στη Ρωσία υπήρξαν μόνο δύο θάνατοι που έχουν καταγραφεί σε σχέση με τον ιό: το 1996 και το 2004. Και οι δύο ήταν αποτέλεσμα απρόσεκτου χειρισμού στο εργαστήριο.
Για το παρόν ευχαριστώ τον Μοριακό Βιολόγο και επιστήθιο φίλο μου Dr. K.B. που επιβεβαίωσε τα γραφόμενα της πηγής μου πριν την δημοσίευσή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου