CIA: Ελέγχοντας την ενημέρωση - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

04/10/2014

CIA: Ελέγχοντας την ενημέρωση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Russia Insider, που δεν πρόκειται να διαβάσετε στα Ελληνικά μέσα ενημερώσεως, μέλη των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης πληρώνονται από την CIA ως ανταμοιβή για την διάδοση των ειδήσεων με τρόπο τέτοιο ώστε να υποστηρίζονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Μάλιστα, κάποια από τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι τίποτε άλλο, παρά παραρτήματα του τομέα δημοσίων σχέσεων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το νέο βιβλίο του Udo Ulfkotte, πρώην συντάκτη της Frankfurter Allgemeine Zeitung, μίας εκ των μεγαλυτέρων Γερμανικών εφημερίδων.

Ο Ulfkotte είναι ένας πολύ σοβαρός επαγγελματίας δημοσιογράφος. Το βιβλίο του έκανε αίσθηση στη Γερμανία και ανέβηκε στο νούμερο 7 της λίστας των bestsellers. Είναι ένας πολιτικός δυναμίτης που πηγάζει από την οργή της Γερμανίας, επειδή η NSA παγίδευσε τα τηλέφωνά της, όπως τονίζει ο Russia Insider.

Στον Russia Insider ήταν προφανές εδώ και καιρό ότι υπήρχε κάτι περίεργο στα Γερμανικά μέσα σε ότι αφορούσε στη Ρωσία. Παρακολούθησαν και παρατήρησαν πως ήταν πιο έντονη η προπαγάνδα και το ψέμα σε βάρος της Ρωσίας από ότι ήταν στα Αγγλο-σαξωνικά μέσα κι αυτό γιατί η κοινή γνώμη στην Γερμανία είναι πολύ πιο θετική για τη Ρωσία από ότι σε άλλες χώρες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι το ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Γερμανία εμφανίζουν μεγάλες διαφορές. Κάποιες από τις μεγάλες και σημαντικές δημοσιογραφικές φωνές είναι πολύ λογικές σε ότι αφορά στη Ρωσία, αλλά οι περισσότερες είναι αρνητικές, ενώ κάποιες είναι τραγικά απροκάλυπτα εναντίον της Ρωσίας. Αυτό βέβαια το περιμένει κανείς όταν υπάρχει οικονομικός επηρεασμός του δημοσιογραφικού συστήματος.

Ο Dr. Paul Craig Roberts, ο Russia insider και πολλοί άλλοι (κι εγώ προσωπικά) έχουμε αναφερθεί από καιρό σε αυτό το θέμα. Όπως αναφέρει ο Russia Insider, η Γερμανική κοινή γνώμη σήμερα έχει απηυδήσει βλέποντας την αυξανόμενη διαπλοκή των μέσων ενημερώσεως και αρχίζει να ψάχνει απεγνωσμένα για άλλες πηγές ενημέρωσης.
Οι ισχυρισμοί αυτοί, παρότι σοκάρουν, είναι σύμφωνοι με την μακρά ιστορία της διαπλοκής της CIA με τα μέσα ενημερώσεως.
Η επιχείρηση Mockingbird, που ξεκίνησε στην δεκαετία του 1950, ήταν μια μυστική επιχείρηση της CIA μέσω της οποίας στρατολογούσαν δημοσιογράφους για να υπηρετούν ως φερέφωνα την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η επιχείρηση επισήμως τερματίστηκε όταν αποκαλύφθηκε από τις έρευνες της περίφημης Church Committee, αλλά οι ενδείξεις και τα στοιχεία ότι η CIA εξακολουθεί να επηρεάζει τα μέσα ενημερώσεως, ολοένα και αυξάνουν.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η νέα πρωτοποριακή σελίδα έρευνας του Glenn Greenwald (δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας που έγινε γνωστός λόγω της συνεργασίας του με τον Edward Snowden), The Intercept, κατηγορεί την CIA ότι άσκησε την αυξημένη επιρροή της στα μέσα ενημερώσεως έτσι ώστε να δυσφημιστεί ο Gary Webb, ο Αμερικανός δημοσιογράφος που δεν δίστασε να φέρει στη δημοσιότητα το θέμα της διακίνησης κοκαΐνης από τη CIA στη δεκαετία του 1980, ως μέρος του περίφημου σκανδάλου Iran-Contra.

Αλήθεια, ακόμα έχετε την ψευδαίσθηση πως υπάρχει ελευθερία και αντικειμενικότητα στην ενημέρωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου