O πόλεμος της Γερμανίας στην ECB - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

04/10/2014

O πόλεμος της Γερμανίας στην ECB

Πιο έντονη από ποτέ φαίνεται να είναι η κριτική στον επικεφαλής της ECB, Mario Draghi, από τα Γερμανικά μέσα για τις τελευταίες αποφάσεις του. Τα Γερμανικά δημοσιεύματα της Παρασκευής 3/10 είναι στο σύνολό τους επικριτικά για τις αποφάσεις της ECB, ενώ διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους.

Σφοδρή επίθεση στον Draghi κάνει ο επικεφαλής της ΚΟ του συνασπισμού που ηγείται η Merkel (Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών CDU/CSU), Hans Michelbach που δηλώνει στην Handelsblatt ότι «ο Draghi ήταν και είναι λάθος επιλογή για την θέση. Μετατρέπει την ECB όλο και περισσότερο σε τράπεζα σκουπιδιών» και προσθέτει: «Ο κ. Draghi και οι ακόλουθοί του υπονομεύουν έτσι την εμπιστοσύνη στο ευρώ και την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Αυτό θα σπρώξει ακόμη περισσότερο από ό,τι ως τώρα τους ψηφοφόρους προς τα αντιευρωπαϊκά κόμματα».
Σημειώνει επίσης ότι ο επικεφαλής της ECB με την πορεία του θέτει σε κίνδυνο και την σταθερότητα των αγορών, «διότι η ECB στηρίζει τώρα αυτά τα αδιαφανή χαρτιά τα οποία ήταν το 2007-2008 οι βασικοί υπαίτιοι για την οικονομική κρίση —ο πρώην τραπεζίτης Draghi δεν διδάχθηκε τίποτα ούτε ως επικεφαλής της ECB» και υποστηρίζει ότι με την νομισματική της πολιτική, η ECB στηρίζει τους απρόθυμους για μεταρρυθμίσεις και επιτίθεται πισώπλατα στις κυβερνήσεις οι οποίες προσπάθησαν εντατικά για μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουν να προσπαθούν. «Ο κ. Draghi χλευάζει με την πορεία του τους ανθρώπους στην Ευρώπη υπέμειναν βάρη προκειμένου να εγγυηθούν με μεταρρυθμίσεις το μέλλον των χωρών τους», καταλήγει ο κ. Michelbach.
Ο συντάκτης της Handelsblatt αναφέρει ακόμη ότι οι αναλυτές δεν συμφωνούν με την πολιτική της ECB και παραθέτει μια δήλωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Hans-Werner Sinn, ο οποίος πρόσφατα κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει την ECB.

«Η ECB δεν μπορεί κάτι περισσότερο», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι «οι ιδέες γίνονται όλο και πιο αντισυμβατικές και οι επιπτώσεις όλο και πιο σοβαρές —μόνο με νομισματική πολιτική δεν μπορεί πια να σωθεί η Ευρώπη», ενώ τονίζεται: «Η ECB δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της την παρούσα κρίση, το πολύ-πολύ να ρίχνει τον σπόρο για την επόμενη κρίση. Το πρόβλημα είναι τελείως διαφορετικό. Στην Ευρώπη λείπουν οι επενδύσεις στις οποίες ιδιώτες και επιχειρήσεις παίρνουν στο χέρι χρήματα για να χτίσουν ένα σπίτι, να χτίσουν ένα νέο εργοστάσιο ή να επενδύσουν σε μισθούς για νέο προσωπικό».
Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Draghi της ζητά να αυξήσει το χρέος της. «Αυτός ο δρόμος θα ήταν ο λανθασμένος. Αυτό το λέει πλέον ακόμη και ο νέος Επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici. Τα δημόσια ταμεία στην Ευρωζώνη είναι ακόμη χρεωμένα στο 90% του ΑΕΠ τους. Δεν θα έπρεπε, άρα, να προστεθούν σε καμία χώρα νέα χρέη. Αντ’ αυτού θα έπρεπε η Ευρώπη να προβληματιστεί γιατί επιχειρήσεις και ιδιώτες δεν επενδύουν οικειοθελώς ακόμη και σε ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία. Τους φαίνονται πολύ αδύναμες οι μακροπρόθεσμες προοπτικές σε ένα σημείο της γης στο οποίο γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά; Λείπουν καινοτόμες ιδέες στις οποίες θα μπορούσε κανείς να επενδύσει τα πολλά χρήματα ή μήπως υπάρχει και κάποιος τελείως διαφορετικός λόγος; Μόνο όταν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα μπορέσει να βρεθεί ένας βιώσιμος δρόμος για την έξοδο από την κρίση της Ευρώπης», συνεχίζει ο συντάκτης.

Για «πράξη απόγνωσης» της ECB κάνει λόγο το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση και σημειώνει ότι με το σχέδιό του ο Draghi αντιδρά στην αδύναμη οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης. «Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα βγαίνουν – αν βγαίνουν καν – πολύ αργά από την κρίση. Οι τράπεζες εκεί δίνουν εδώ και χρόνια όλο και λιγότερα δάνεια και ακόμη και σε μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία τελευταία η οικονομική ανάπτυξη μένει στάσιμη», αναφέρει ο συντάκτης και τονίζει ότι ακόμη και ο Draghi φαίνεται να γνωρίζει ότι «δεν γίνεται χωρίς την πολιτική» και έτσι ακούγεται σχεδόν απεγνωσμένος όταν καλεί ξανά και ξανά τις κυβερνήσεις «να αντιμετωπίσουν επιτέλους τα προβλήματα» της ευρωζώνης.

«Η μεγαλύτερη "bad bank" του κόσμου», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche, στο οποίο αναφέρεται ότι «ο μοναδικός σκοπός των αντισυμβατικών μέτρων της ECB ήταν και είναι να απλώσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τις Κυπριακές, τις Ελληνικές και άλλες de facto δανειακές απαιτήσεις οι οποίες δεν μπορούν να πωληθούν και δεν έχουν αξία» και ότι αυτό το δίχτυ έχει βάρος μερικών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Απώτερος σκοπός είναι, εάν κάποια στιγμή είναι αυτό εφικτό, η ECB να θάψει τις απαιτήσεις στον ισολογισμό της και να γίνει έτσι η μεγαλύτερη ‘bad bank’ στον κόσμο. «Με αυτό το πρόγραμμά της η ECB νοιάζεται για μία ακόμη φορά μόνο για την διάσωση χρεοκοπημένων τραπεζών. Δεν έχει καμία σχέση με νομισματική πολιτική», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Μα, εδώ που τα λέμε, ολόκληρη η ευρωζώνη τι είναι εκτός από ένα αποτυχημένο οικονομικό πείραμα; Ας μην επεκτείνω το ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί θα θίξω πολλούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου