Η Κύπρος σε κίνδυνο

«Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου, ιδιαίτερα εάν η ISIS και οι άλλες δυνάμεις και οργανώσεις των τζιχαντιστών, καταφέρουν να επιβληθούν έναντι του Λιβάνου», επισημαίνει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Για τον λόγο αυτό, υποδεικνύει, η Κύπρος πρέπει να συνδράμει ώστε να εξουδετερωθεί η απειλή του ISIS. Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή Κύπρου» της Κυριακής ο Ιωάννης Κασουλίδης τονίζει ότι ήλθε η ώρα να δοκιμαστεί στην πράξη ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου ως «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Ε.Ε. και της Δύσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, μιλάει για τα οφέλη από τις στρατηγικές συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και αργότερα τον Λίβανο και για την τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, που διευκολύνουν οι ανακατατάξεις στους συσχετισμούς δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Ο Κύπριος υπουργός κάνει λόγο για τη «μέθη της επιτυχίας», που παρασύρει τον Recep Tayyip Erdoğan σε συγκρουσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, ενώ επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, με την ενίσχυση που πρόσφερε στην ISIS, δημιούργησε ένα «τερατούργημα», το οποίο βρίσκει τώρα μπροστά του. «Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες έχει αποτύχει παντού», επισημαίνει.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «για πρώτη φορά τοποθετούν το Κυπριακό σε ένα στρατηγικό πλαίσιο και αυτή η νέα πραγματικότητα εξηγεί το πρόσφατο αυξημένο Αμερικανικό ενδιαφέρον για επίλυσή του».

Ο Κύπριος υπουργός αποκαλύπτει ότι όσον αφορά τον Λίβανο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη δεσμευτεί για την ενίσχυση και εκπαίδευση του Λιβανικού στρατού, ο οποίος αποτελεί σύμβολο της ενότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας αυτής.

Η Κύπρος, αναφέρει, έχει επίσης προθυμοποιηθεί να προσφέρει πυρομαχικά στον Λιβανικό στρατό, τα οποία είναι συμβατά με συγκεκριμένο τύπο οπλισμού που διαθέτει. «Η στάση μας αυτή θα πρέπει να αποτελέσει για τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παράδειγμα της αλληλεγγύης που επιδεικνύει μια μικρή χώρα με περιορισμένες δυνατότητες» προσθέτει.

Διάβασα με ιδιαίτερη ανησυχία τις παραπάνω πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και δημοσιεύει μερίδα του Ελληνικού τύπου. Αυτή τη στιγμή με πρόσχημα την απειλή του ISIS επιχειρείται η εμπλοκή της Κύπρου σε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με απρόβλεπτες συνέπειες. Προσωπικά είμαι αντίθετος με την οποιαδήποτε ανάμειξη της Κύπρου σε αυτό το ζήτημα και πολύ περισσότερο στην οποιαδήποτε πρόχειρη διευθέτηση του Κυπριακού με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η κυβέρνηση στην Κύπρο για ακόμα μια φορά σχοινοβατεί επικίνδυνα και απέχει πόρρω της πολιτικής του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Η ένταξή της στη συμμαχία εναντίον του ISIS ήταν εξαρχής μια εντελώς λανθασμένη πολιτική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.