Ο Αττίλας και πάλι προ των πυλών! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

05/10/2014

Ο Αττίλας και πάλι προ των πυλών!

Τις τελευταίες ημέρες παίζονται πολύ άσχημα παιχνίδια στην διεθνή διπλωματία με πρωταγωνιστή το μαρτυρικό νησί της Κύπρου. Μετά τα όσα έγραφα χτες, έρχεται η σημερινή ειδησιογραφία για να τονώσει την διάσπαρτη ανησυχία σχετικά με το μέλλον της Κύπρου. Οι Τούρκοι εμποδίζουν την αξιοποίηση της ΑΟΖ από την κυβέρνηση της Κυπριακής δημοκρατίας, η οποία απαντάει άτονα και άτολμα με μετριοπαθείς δηλώσεις:
«Η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών», δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για «προκλητική συμπεριφορά» της Ελληνοκυπριακής πλευράς και τόνισε πως θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι Τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην Κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως την Παρασκευή (3/10) το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποδείκνυε το παράνομο της Τουρκικής οδηγίας. Το θέμα, σημείωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αφού παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τα δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Έχουμε προβεί σε διαβήματα και θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η Κυπριακή κυβέρνηση αναμένει «από όλους αυτούς που και δημόσια μάλιστα έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ, να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα».
Σε ερώτηση, εάν μέσα από τη δήλωσή του εννοεί τερματισμό των συνομιλιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι συμβατό με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών» και πρόσθεσε: «Για τέτοια σοβαρά θέματα εκείνο που μετρά περισσότερο είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια και αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση». Ανέφερε ακόμη ότι χθες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη σε υπουργικό επίπεδο, με την παρουσία και τεχνοκρατών και πως η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει να δει τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται πως η χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε: «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα, στα οποία θα προβεί η ΤΔΒΚ (σημ. ΜΒΒ: Το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου) για κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί να κύρια δικαιώματά της επί των πηγών αυτών».
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις μονομερείς προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου για έρευνες επί των πηγών υδρογονανθράκων στη δήθεν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, δίχως να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις που έχει κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά περί δίκαιης κατανομής» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση που προσθέτει πως η Άγκυρα «συμμερίζεται τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2014 το υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ (σημ. ΜΒΒ: Το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου)».
Η προκλητικότητα της Τουρκικής πλευράς συνεχίζεται λέγοντας πως «η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στην ισότιμη ιδρυτική βούληση των δύο λαών και στην πολιτική τους ισότητα».

Το θράσος της Τουρκικής ανακοίνωσης κορυφώνεται με την επισήμανση: «Περιμένουμε, η Ελληνοκυπριακή πλευρά να πάψει να συμπεριφέρεται σαν μοναδικός κύριος των πηγών του νησιού, να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει την αντίληψη περί σύστασης ενός νέου συνεταιρισμού. Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη αυτή στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα έχει αρνητικές επιδράσεις στις συνομιλίες που ξεκίνησαν και πάλι με βάση την κοινή ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται και στη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Ελπίζουμε ότι θα είναι κοινός στόχος όλων η αξιοποίηση του νερού που θα αρχίσει να μεταφέρεται προς τα τέλη του έτους στην ΤΔΒΚ (σημ. ΜΒΒ: Το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου), των φυσικών πόρων του νησιού, αλλά και των άλλων ευκαιριών που θα προκύψουν μετά την επίλυση, για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος ευημερίας για αμφότερες τις πλευρές. Αλλά, όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφέρει, θα είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο αν προτεραιότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι οι μονομερείς της κινήσεις επί των φυσικών πηγών αντί του συνεταιρισμού και της δίκαιης κατανομής».

Οι Τούρκοι είναι προκλητικοί και ανεξέλεγκτοι ενώ οι χειρισμοί της ενδοτικής Κυπριακής κυβέρνησης είναι από αστείοι έως ανύπαρκτοι. Το ζήτημα είναι πως η Τουρκία με την πολιτική της έχει αποκτήσει το δικαίωμα να μιλάει για την αναγνώριση κράτους που δημιουργήθηκε δια της βίας και αποσπώντας καθαρά Ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει τουρκοκυπριακό κράτος και δεν πρόκειται να υπάρξει, παρεκτός εάν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο επαναλάβουν το έγκλημα της 20ης Ιουλίου του 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου