Οι προκλήσεις των ... ανύπαρκτων!

Την ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συνεχίζουν τις διακοπές τους στην Θεσσαλονίκη με καφεδάκι στην παραλία, βόλτες στο κέντρο και στο ενδιάμεσο μια κενή περιεχομένου ομιλία και αόριστες προεκλογικές εξαγγελίες, οι "γείτονες" Σκοπιανοί βρήκαν την πόρτα ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα κι αποφάσισαν να κινηθούν δραστικά με σκοπό να λεηλατήσουν κι αυτοί ότι μπορούν από το υπό κατάρρευση Ελληνικό κράτος. Έτσι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός του "κράτους" των Σκοπίων άρχισε να αποκαλύπτει σιγά-σιγά τις προθέσεις του λέγοντας πως οι προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τα Σκόπια. Ο Nikola Gruevski φαίνεται αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί την ανυπαρξία της Ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας πως «λόγω των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων της η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος».

Ιδιαίτερα καυστικός, αλλά δυστυχώς αληθινός, ο Gruevski, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο φιλοκυβερνητικό περιοδικό των Σκοπίων "Republika", δήλωσε πως η Ελλάδα έχει "δύο θέσεις" στο ζήτημα της ονομασίας: μία επίσημη και μία ανεπίσημη. «Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι θέλει να λύσει το ζήτημα της ονομασίας, αλλά ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μάλιστα, οι προϋποθέσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην έχουν πέραση σε εμάς. Ωστόσο, δεν λένε ότι δεν θέλουν να το λύσουν, είτε πως είναι κατά της επίλυσης, είτε κάτι παρόμοιο. Όχι, η ρητορική τους είναι: θέλουμε να το λύσουμε εφόσον βέβαια η κυβέρνησή μας αποδεχτεί αυτές τις προϋποθέσεις, για τις οποίες εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στη Μακεδονία δεν πρόκειται να τις αποδεχτεί.
Η ανεπίσημη θέση της Ελλάδας, δηλαδή αυτό που γνωρίζουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όλες οι άλλες χώρες που εμπλέκονται στο πρόβλημα προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία, είναι ουσιαστικά ότι τώρα η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να λύσει αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, ότι έχει υπερβολικά πολλά εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα ώστε να εισέλθει και σε ένα ενδεχόμενο επίλυσης αυτού του ζητήματος. Αυτή την περίοδο δεν πρέπει να ζητείται κάτι τέτοιο από αυτήν. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι έτοιμη να προσφέρει κάποια ευκαιρία ώστε η Μακεδονία να σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης».

Επίσης ο Gruevski εκτίμησε πως ο διεθνής παράγοντας δεν προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα για το θέμα του ονόματος καθώς, όπως είπε, η προσοχή του σχετικά με την Ελλάδα εστιάζεται στην υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος όμως γνωρίζει πολύ καλά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει το ζήτημα της ονομασίας για να πιέσει έτι περαιτέρω τους υποτακτικούς της στην Ελληνική κυβέρνηση. Ως πρωθυπουργός προτεκτοράτου και όχι κράτους, ο Gruevski βρίσκεται ακόμα μία φορά σε διατεταγμένη υπηρεσία και ασκεί πίεση. Ξέρει καλά πως πρόκειται για ένα ρόλο και όχι για εφαρμογή πολιτικής. Ξέρει καλά πως το παιχνίδι είναι με το μέρος του γιατί δεν υπάρχει αντίπαλος. Αυτό που πρέπει να κάνει τώρα είναι να ασκήσει πίεση και να αρχίσει να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας. Η Ε.Ε. πρέπει να έχει έτοιμη τη νέα υπόθεσή της μιας και η Ουκρανία βαδίζει το δρόμο του τέλους.

Για το Σκοπιανό ζήτημα έχουμε να πούμε πολλά και να φέρουμε στη δημοσιότητα ακόμα περισσότερα. Είναι ακόμα ένας φάκελλος που πρέπει να ανοίξει και πέσει άπλετο φως και σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση. Μία υπόθεση που ξεκίνησε από το απόλυτο τίποτε και έχει καταλήξει σε μείζον εθνικό ζήτημα για τη χώρα μας. Μια ακόμα χαμένη εκ των έσω υπόθεση...

Θα επανέλθω!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.