Κατασκευάζοντας την λαϊκή βούληση - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/09/2014

Κατασκευάζοντας την λαϊκή βούληση

Πολλές φορές στο παρελθόν έχω τονίσει την αναγκαιότητα του να βλέπει κανείς πίσω αλλά και πέρα από μια είδηση. Να βλέπει τις πολιτικές κινήσεις που κρύβονται στο παρασκήνιο μιας φαινομενικά "αδιάφορης" είδησης. Δεν υπάρχει είδηση ή πληροφορία, ακόμα και η πιο μικρή στο αστυνομικό δελτίο, που να μην εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Τίποτε δεν δημοσιοποιείται χωρίς λόγο. Μια τέτοια είδηση είναι αυτή που αφορά στις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις του πρώην διευθυντή της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras, ο οποίος έδωσε στα μέσα ενημερώσεως της χώρας τα ονόματα δεκάδων βουλευτών και τουλάχιστον ενός κυβερνήτη πολιτείας που φέρονται να είναι αποδέκτες προϊόντων χρηματισμού από τις συμβάσεις που υπέγραφε η εταιρεία. Όπως αναφέρει το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ελλάδας (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου διαφθοράς στην Petroleo Brasileiro SA. απειλεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πονοκέφαλο για την πρόεδρο Dilma Vana Rousseff ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα Estado de S. Paulo ανέφερε πως 32 βουλευτές κατονομάστηκαν από τον Paulo Roberto Costa, πρώην επικεφαλής των μονάδων διύλισης και προμήθειας της Petrobras, ο οποίος συνελήφθη στις 20 Μαρτίου μετά από αστυνομική έρευνα και με την κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος. Η ίδια εφημερίδα συνεχίζει τις αποκαλύψεις και σήμερα (7/9), έχοντας εκτενή αναφορά στο ζήτημα. Επίσης η Folha de S. Paulo ανέφερε σε δημοσίευμά της πως ο Costa κατονόμασε 61 βουλευτές και γερουσιαστές ως αποδέκτες χρηματισμού. Όσοι φέρονται ως αποδέκτες χρηματισμού ελάμβαναν το 3% από τις συμβάσεις που έκλεινε η εταιρεία πετρελαίου με τρίτους κατά τη χρονική περίοδο όπου ο Costa ήταν διευθυντής των μονάδων της Petrobras.

Η πρόεδρος Rousseff έχει ήδη αντιμετωπίσει σκληρή κριτική για την οικονομική παρακμή της Petrobras χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίας αλλά περισσότερο ως αποτέλεσμα των επιλογών της που αφορούν σε συνεργασία με την Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τις Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία, τα κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης και στην Βραζιλία προσπαθούν να καλλιεργήσουν αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη σε βάρος της προέδρου που έχει δείξει πρόθεση συνεργασίας με τη Ρωσία.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο στην πολιτική της Μόσχας. Προσπαθούν να εξολοθρεύσουν και να εκμηδενίζουν τους συμμάχους ή τους εταίρους της. Προσπαθούν να θέσουν όλο τον πλανήτη απέναντί της και να την απομονώσουν. Το σχέδιό τους και στη Βραζιλία είναι γνωστό και από καιρό ορατό. Η τακτική που ακολουθούν είναι η πολλάκις και σε πολλές χώρες δοκιμασμένη: αποσταθεροποίηση του κράτους, αλλαγή της κυβέρνησης και εγκαθίδρυση μιας παντελώς νέας, κατευθυνόμενης και πρόθυμης να ακολουθήσει σε όλες τις προσταγές τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., πάντοτε "δημοκρατικά" εκλεγμένης κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου