Ουκρανία: Αναδίπλωση των θρασύδειλων - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

06/09/2014

Ουκρανία: Αναδίπλωση των θρασύδειλων

Είναι γεγονός πως οι αντίπαλοι της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας έχουν το άδικο με το μέρος τους. Εκτός από αυτό, όμως, αποδεικνύεται πως και οι κυρώσεις που θέλησαν να της επιβάλλουν ζημίωσαν τελικά τους ίδιους. Μοιραία σκέφτονται πάρα πολύ την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας παρά τις ανόητες και παιδικές απειλές τους. Την ώρα που στην Ουαλία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. συζητούν για «βαθύτερες, ευρύτερες και αυστηρότερες κυρώσεις» κατά της Ρωσίας, υψηλόβαθμος διπλωμάτης από τις Βρυξέλλες μιλά για αναβολή του νέου πακέτου. Όπως δήλωσε καλά ενημερωμένη διπλωματική Ευρωπαϊκή πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass και αναμετέδωσε η "Russia Beyond the Headlines", στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκε η νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας, αναμενόταν η τελική απόφαση, «λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα».

Προχτές (4/9) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, μιλώντας από το Newport της Ουαλίας για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία, επεσήμανε πως κανείς δεν θα ήθελε ένα πόλεμο, μια γενικευμένη ένοπλη σύρραξη: «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης. Και για να διευκολυνθεί μια τέτοια πολιτική λύση, πιστεύω ακράδαντα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά απέναντι στη στάση της Ρωσίας, με βαθύτερες, ευρύτερες και πιο αυστηρές κυρώσεις που θα συνδράμουν στην περαιτέρω απομόνωση της Μόσχα και θα "χτυπήσουν" τη Ρωσική οικονομία». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Dorothea Merkel, η οποία δήλωσε πως τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να προβάλλουν τις πολιτικές τους απαιτήσεις για την επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας μέσω της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Από την πλευρά του ο Gάλλος πρόεδρος François Gérard Georges Nicolas Hollande δήλωσε πως η επιβολή του νέου πακέτου κυρώσεων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, οι οποίες κρίνονται ώρα με την ώρα.

Σήμερα (6/9) ανακοινώθηκε η χτεσινή (5/9) απόφαση για την μετάθεση της τελικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ερχόμενη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου. Tόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Achille Van Rompuy όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Durão Barroso δήλωσαν χθες (5/9) πως οι προτάσεις είναι έτοιμες και θα οριστικοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τηρούν στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων στην Ουκρανία και των διπλωματικών προσπαθειών για επίτευξη εκεχειρίας. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Hussein Obama, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβάλλει ΗΠΑ και Ε.Ε. στη Ρωσία, μπορούν άμεσα να αρθούν από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Ρωσικό Υπουργείο των Εξωτερικών δηλώνει πως η Ε.Ε. από τη μία εξετάζει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και από την άλλη δείχνει τι απαιτείται για να τερματιστεί ο εμφύλιος στην Ουκρανία. «Έχουμε πει πολλές φορές πως οποιεσδήποτε κυρώσεις πέρα από αυτές που εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι παράνομες και αντιπαραγωγικές» τόνισε η Αναπληρωτής Διευθύντρια του Τομέα Ενημέρωσης και Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου των Εξωτερικών Maria Zakharova, επισημαίνοντας πως όλες οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην κατάπαυση του πυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου