Η Ρωσία αντικαθιστά την Visa και την MasterCard - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/08/2014

Η Ρωσία αντικαθιστά την Visa και την MasterCard

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πληρωμών με πιστωτική κάρτα για να ανταγωνιστεί τις υφιστάμενες διεθνείς πράξεις, όπως η Visa και η MasterCard. Το νέο σύστημα δεν θα βασίζεται στο δίκτυο της Sberbank PRO-100, όπως είχε αρχικά αναφερθεί, αλλά θα δημιουργηθεί από το μηδέν. Μάλιστα ακόμα και σε τεχνολογικό επίπεδο θα σχεδιαστεί από την αρχή και θα είναι αποκλειστικά Ρώσικη υλοποίηση. Το νέο σύστημα πληρωμών προγραμματίζεται να λειτουργεί το 2015 και οι πρώτες κάρτες με το δικέφαλο αετό, το έμβλημα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, θα εκδοθούν σε ενάμιση χρόνο. Το άρθρο του Alexei Lossan στην Russia Beyond the Headlines είναι αρκετά διαφωτιστικό, και το συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα είναι ένα: Η Ρωσία δεν έχει αντίπαλο και κυρίως δεν έχει ανάγκη κανένα άλλο κράτος!

Το Ρωσικό εθνικό σύστημα πληρωμών θα δημιουργηθεί στη βάση τεχνολογικής πλατφόρμας που θα μας ανήκει, θα ανήκει στη χώρα μας, ανακοίνωσε στις 29 Ιουλίου η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Η απόφαση να δημιουργήσουμε και να χρησιμοποιούμε μια αποκλειστικά δική μας τεχνολογική βάση, είναι οριστική. Η πλατφόρμα θα στηθεί με βάση τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, αλλά και αυτές στο εξωτερικό», εξήγησε στο πρακτορείο Itar-Tass ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Κρατικής Δούμας, Anatoly Aksakov.

Η απόφαση ελήφθη μετά από την αναστολή της λειτουργίας του συστήματος πληρωμών Visa και MasterCard με πιστωτικές κάρτες που είχαν εκδώσει Ρωσικές Τράπεζες, όταν τα διεθνή ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών βρέθηκαν "παγιδευμένα", εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ, το Μάιο του 2014. Ειδικότερα, στη μαύρη λίστα των κυρώσεων βρέθηκε η Τράπεζα "Bank Rossiya" του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Yury Kovalchuk, καθώς και η "SMP Bank" των αδελφών Arkady και Boris Rotenberg, που θεωρούνται στενοί φίλοι του Ρώσου Προέδρου Vladimir Vladimirovich Putin.

Σύμφωνα με την Yelena Fedotkovaya, Manager of Credit Market Research and Analysis, τα χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του νέου συστήματος πληρωμών έχουν οριστικοποιηθεί: Ένα έτος για την ανάπτυξη του συστήματος και άλλοι έξη μήνες για την έκδοση των καρτών. Στη Ρωσία σήμερα ήδη έχουν αναπτυχθεί τέτοια συστήματα από τη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ρωσίας, την "Sberbank", καθώς και το σύστημα πληρωμών "золотая корона" ("χρυσή κορώνα"), που είναι ο απόλυτος ηγέτης των Ρωσικών συστημάτων σχετικά με τον αριθμό των καρτών που έχουν εκδοθεί.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Finam Investment Holding, Anton Soroko, η επιλογή ενός συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών αποκλειστικά από την Κεντρική Τράπεζα έγινε κυρίως επειδή η Ρωσία θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της «UFS IC», Ilya Balakirev, η απόφαση έχει σημαντικά πλεονεκτήματα: Δημιουργώντας ένα σύστημα από το μηδέν, οι σχεδιαστές μπορεί να επεξεργαστούν από την αρχή όλα τα επίμαχα ζητήματα για την «αποφυγή αιχμηρών γωνιών» που θα προκαλούσαν εμπόδια στο μέλλον. «Η ίδια η πλατφόρμα μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα με βάση τις υπάρχουσες εξελίξεις ή σύμφωνα με τα πρότυπα υφιστάμενων συστημάτων. Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου τελικά θα εξαρτηθεί από τη συγκέντρωση των πόρων, αλλά οριακά μπορούμε να μιλήσουμε για μερικούς μήνες», λέει. Κατά τον ίδιο πάντως, πολύ πιο φιλόδοξος στόχος είναι η προώθηση του "προϊόντος" στους χρήστες. Να καταφέρουν δηλαδή να πετύχουν πωλήσεις των νέων πιστωτικών καρτών σε τέτοιο επίπεδο που το Ρωσικό σύστημα να μπορεί να ανταγωνιστεί τις VISA και MasterCard στην εγχώρια αγορά. «Για να αποδειχθεί ότι το σύστημα λειτουργεί ανταγωνιστικά στην αγορά, απαιτούνται από ένα μέχρι και δύο χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του συστήματος πληρωμών "Rapida" Oleg Grishin.

«Η δημιουργία του εθνικού συστήματος πληρωμών θα συμβάλει ταυτόχρονα στην προστασία της Ρωσικής αγοράς από ένα σενάριο μιας πιθανής "στιγμιαίας κατάρρευσης" και στο να αποφευχθεί μια αδικαιολόγητη κατάσταση στην οποία οι απαιτούμενες εγκρίσεις μεταξύ δύο Ρωσικών συμμετεχόντων στα συστήματα πληρωμών, λαμβάνονται εκτός Ρωσίας» λέει ο Denis Khrenov, Senior Αντιπρόεδρος της τράπεζας Intercommerz. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες θα είναι σε θέση να κάνουν πληρωμές για κάρτες, ανεξάρτητα από το εάν μια ή άλλη εταιρεία είναι σε κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Συνεργασίας με Πιστωτικούς Οργανισμούς της FinExpertise, Natalya Borzova, το βραχύ χρονικό διάστημα που έχει ορισθεί για το έργο θα απαιτήσει τη σοβαρή κινητοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου