Τουρκία: Π(λ)ηγή λαθρομεταναστών για τη χώρα μας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/08/2014

Τουρκία: Π(λ)ηγή λαθρομεταναστών για τη χώρα μας

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της Hurriyet που αναφέρει πως πολλά καταστήματα στο Basmane, μια γειτονιά της Σμύρνης, έχουν τροποποιήσει τα εμπορεύματα τους και έχουν συμπεριλάβει στις αποθήκες τους σωσίβια και άλλο παρόμοιο εξοπλισμό, τα οποία πωλούν σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες από το Ιράκ, τη Σομαλία και τη Συρία που ζουν στο Basmane και σκοπεύουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Τη συνέχεια βέβαια τη γνωρίζουμε αφού όλοι αυτοί δεν φτάνουν ποτέ στην Ευρώπη, παρά μένουν στην Ελλάδα δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα, η Σμύρνη έχει γίνει κόμβος για τους μετανάστες, ενώ 5.789 άτομα έχουν συλληφθεί μέσα στο 2014 από την ακτοφυλακή της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν 38 άτομα για δουλεμπόριο μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στα Ελληνικά νησιά. Στις 18 Ιουλίου, ένα πλοίο που μετέφερε 17 μετανάστες από την Ερυθραία και το Αφγανιστάν και είχε στόχο να τους οδηγήσει στην Ευρώπη, βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Αϊβαλίου στο Αιγαίο, με θύματα τέσσερις νεκρούς. Αυτό ήταν το τελευταία θανατηφόρο κρούσμα σε πλοία που έχουν βυθιστεί στα ανοικτά των Τουρκικών ακτών.

Επίσης η δημοσιογραφική ενημέρωση από το Αιγαίο κάνει λόγο για συνολικά 86 λαθρομετανάστες τους οποίους διέσωσαν και κατόπιν συνέλαβαν οι άνδρες του λιμενικού στην Μυτιλήνη και στο Αγαθονήσι. Συγκεκριμένα, 11 λαθρομετανάστες διεσώθησαν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αγαθονησίου, από πλωτό του λιμενικού σώματος, την Παρασκευή 8 Αυγούστου. Οι λαθρομετανάστες στη θέα του σκάφους του λιμενικού έσκισαν τη φουσκωτή λέμβο στην οποία επέβαιναν και έπεσαν στη θάλασσα. Περισυνελέγησαν σώοι από τα στελέχη του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο Αγαθονήσι. Επίσης, 75 λαθρομετανάστες συνολικά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες την ίδια ημέρα (8/8) σε διάφορες περιοχές του νομού Λέσβου.

Θα επαναλάβω κάτι που είχα πει στο παρελθόν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας "Χριστιανική": «Ο κανονισμός "Δουβλίνο ΙΙ" συντάχθηκε για να καλύψει τα κενά και τις ατέλειες που -κατά τις χώρες που τον υπέγραψαν- άφηνε η πρώτη του έκδοση, ο "Δουβλίνο Ι". Η χώρα μας θα έπρεπε να έχει πρωτοστατήσει στην κατάργησή του, αλλά δυστυχώς λόγω της υπόδουλης πολιτικής που ακολουθείται στην πατρίδα μας είμαστε από τους τελευταίους που ασχολήθηκαν με το θέμα. Οι μέχρι στιγμής χλιαρές προσπάθειες για καταρτισμό του κανονισμού "Δουβλίνο III" δεν έχουν καρποφορήσει παρότι αυτό είναι κάτι που άμεσα έχει ανάγκη η πατρίδα μας που είναι η άμεσα θιγόμενη και ζημιωμένη από τον υπάρχοντα κανονισμό». Θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες επί του κανονισμού, αλλά και το τι θα πρέπει να επιδιώξει η χώρα μας με τον καταρτισμό του "Δουβλίνο III".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου