Θνητός γεγονώς άνθρωπε, μη φρόνει μέγα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

13/08/2014

Θνητός γεγονώς άνθρωπε, μη φρόνει μέγα

Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό που αποκτούν με την γέννησή τους όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι, παντού στον πλανήτη; Η βεβαιότητα ότι μια μέρα θα πεθάνουν! Το μόνο κοινό όλων των ανθρώπων από τον Αδάμ και την Εύα μέχρι σήμερα. Κι όμως οι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε σαν να πρόκειται να συμβεί ακριβώς το αντίθετο: Σαν να είμαστε αιώνιοι σε αυτή τη ζωή. Στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό γίνεται έντονα λόγος για την καύση νεκρών, θέμα το οποίο έχω θίξει και πιο παλιά. Στο εξωτερικό, ωστόσο, η "βιομηχανία" των κηδειών και ότι σχετίζεται με αυτή, αναδεικνύεται επικερδής. Πολύ ανησυχητικές είναι οι τάσεις που εμφανίζουν να έχουν ανταπόκριση σε αρκετά ευρύ κοινό.

Όπως αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα του ξένου τύπου «η "πελατεία" θεωρείται δεδομένη, τα συνολικά κέρδη του κλάδου εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς η έλλειψη χώρων ταφής έχει εκτοξεύσει τις τιμές ακόμη και στις αποτεφρώσεις». Προσωπικά όχι μόνο αμφισβητώ αυτήν τη διαπίστωση, αλλά πιστεύω ακριβώς το αντίθετο: Δεν είναι η έλλειψη των χώρων, αλλά το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να πλουτίσουν από τον θάνατο των ανθρώπων. Στο τεχνητό πρόβλημα εμπλέκονται και τεχνολογικές εταιρίες προσφέροντας ως εναλλακτικές μία ευρεία γκάμα μεταθανάτιων επιλογών: από εφαρμογές αιωνιότητας, έως και διαστημικές κηδείες!

Η Αμερικανική εταιρεία Celestis, για παράδειγμα, πραγματοποιεί κηδείες στο διάστημα στέλνοντας τα λείψανα των πελατών της στο υπερπέραν! Έστειλε το πρώτο "διαστημόπλοιο-φέρετρο" στο διάστημα το 1997 μεταφέροντας τις στάχτες του δημιουργού του Star Trek, Gene Roddenberry, καθώς επίσης και του Αμερικανού ψυχολόγου και συγγραφέα Timothy Francis Leary, που είναι γνωστός ως υπέρμαχος της έρευνας και της χρήσης του διαιθυλαμιδίου του λυσεργικού οξέος (LSD). Σήμερα, η Celestis έχει διευρύνει το πεδίο δραστηριοποίησής της προσφέροντας από μία απλή τροχιά γύρω από τη Γη έναντι 4.995 δολαρίων, έως μία σεληνιακή τροχιά περίπου στην τριπλάσια τιμή. Οι συγγενείς των εκλιπόντων μπορούν να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή σε πραγματικό χρόνο αυτό το ταξίδι στο διάστημα μέσω της ιστοσελίδας της Celestis, η οποία κάνει χρήση δορυφόρων. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα εγγραφής της εκτόξευσης, μαζί με ένα video-βιογραφικό του "ταξιδιώτη" σε DVD! Η παραφροσύνη της Αμερικανικής εταιρείας φτάνει στο σημείο να ανακοινώνει πως το 2016 θα ξεκινήσει η υπηρεσία Voyager και με την οποία υπόσχεται ένα αέναο, μεταθανάτιο διαστημικό ταξίδι.

Επίσης υπάρχουν και εφαρμογές, όπως για παράδειγμα η "Your Last Will" που είναι διαθέσιμη στο iPhone, όπου κάποιος μπορεί να καταγράψει το τελευταίο μήνυμα προς τους αγαπημένους του αντί διαθήκης. Γίνεται η εγγραφή και η ανάρτηση του video-διαθήκη, εκδίδεται ένας κωδικός QR (γραμμωτός κώδικας (barcode) δύο διαστάσεων που δημιουργήθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave το 1994), τον οποίο κανείς διαχειρίζεται όπως ακριβώς την διαθήκη του. Μετά θάνατον ο εκτελεστής της "διαθήκης" χρησιμοποιώντας τον QR μέσα στην εφαρμογή λαμβάνει ένα email με το link του video-διαθήκη το οποίο πηγαίνει ταυτόχρονα σε όλους τους κληρονόμους! Προς το παρόν αυτού του είδους η διαθήκη δεν έχει νομική αξία εκτός εάν ο χρήστης πληρώσει κάτι παραπάνω στην εταιρία που διαχειρίζεται την εφαρμογή, προκειμένου να προβλεφθεί η σχετική διαδικασία.

Τέλος δύο χαρακτηριστικές προσπάθειες "εκσυγχρονισμού" του θανάτου είναι:
(Α) Η Εθνική Ένωση Γραφείων Τελετών της Βρετανίας (NAFD) εγκαινίασε τη δωρεάν online υπηρεσία, με τον μάταιο τίτλο «Forever Online», η οποία φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την καταχώρηση αναγγελίας κηδειών στις εφημερίδες
(Β) Όσον αφορά στο οικονομικό κόστος ορισμένα γραφεία κηδειών στις ΗΠΑ και στην Βρετανία έχουν αρχίσει να δέχονται πληρωμές σε ηλεκτρονικά νομίσματα, όπως το bitcoin. Από τον οβολό των αρχαίων στο bitcoin! Το νόμισμα άλλαξε, αλλά η αιτία που θα χρησιμοποιηθεί εξακολουθεί να είναι ο θάνατος! Αυτό ούτε άλλαξε, ούτε πρόκειται να αλλάξει ποτέ!

Ο άνθρωπος παλεύει με νύχια και με δόντια να εξωραΐσει τον θάνατο και να τον απομακρύνει όσο μπορεί από τη μνήμη του. Πιο μάταια επιδίωξη δεν μπορεί να υπάρξει... ματαιότης, ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης όπως σοφά είπε ο Σολομώντας στον Εκκλησιαστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου