Έριδες στο κουκλοθέατρο της Ε.Ε. - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/08/2014

Έριδες στο κουκλοθέατρο της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται πιο άνευρη και πιο ασύνδετη από ποτέ. Δεν υπάρχει σύμπνοια σε κανένα τομέα, ακόμα και στα πιο απλά ζητήματα, ενώ στα σοβαρά θέματα η κάθε χώρα-μέλος έχει τη δική της άποψη ενώ δεν είναι λίγες οι χώρες που εμφανίζονται να έχουν παραπάνω από μία απόψεις! Το ζήτημα των κυρώσεων στην Ρωσία καταδεικνύει το μέγεθος της ασυνεννοησίας που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Ε.Ε. ουσιαστικά "σύρθηκε" από τις ΗΠΑ έτσι ώστε να πάρει θέση και μέτρα σε βάρος της Ρωσίας. Η Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα εμφανίζει πολύ έντονα δομικά και ουσιαστικά κενά. Η έλλειψη συνοχής και αποφασιστικότητας, η αδυναμία στη λήψη των αποφάσεων καθώς και η παντελής απουσία στρατηγικής και πολιτικής καθιστούν την Ε.Ε. ουραγό στις εξελίξεις και σύντομα θα τεθεί εκτός του παγκοσμίου κέντρου λήψης των αποφάσεων. Μεγάλο ρόλο στο πρόβλημα είναι το ότι κάθε χώρα ξεχωριστά δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι η γενικότερη στάση της. Φυσικά δεν αναφέρομαι καθόλου στη χώρα μας γιατί θα ήταν αστείο με δεδομένο ότι εδώ οι κυβερνώντες δεν αποφασίζουν για τίποτε, απλά εκτελούν τις εντολές που λαμβάνει ο καθένας από τους ανωτέρους του. 

Βλέπουμε την Γερμανία, το ουσιαστικό αφεντικό της Ε.Ε., να προσπαθεί και να επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό, από ότι φαίνεται, να έρθει σε συμφωνία με την Ρωσία. Η καγκελάριος, στην οποία η Ευρώπη καταλογίζει πολλά από τα δεινά της, φαίνεται να έχει κάνει μια σωστή επιλογή στην παρούσα κρίση δηλαδή την επιλογή της αναζήτησης συμφωνίας με την Ρωσία και όχι την αντιπαράθεση. Ήδη η χτεσινή (6/8) νέα επικοινωνία της με τον Ρώσο ηγέτη φανερώνει την πρόθεσή της που σίγουρα δεν είναι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αλλά και από στο Σκανδιναβικό μέτωπο της Ε.Ε. υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. Ειδικά οι Φινλανδοί δια στόματος του πρωθυπουργού τους εμφανίζονται ακόμα και επιθετικοί προς την Ε.Ε. υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά τους που θίγονται στην περίπτωση εφαρμογής κυρώσεων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Cai-Göran Alexander Stubb δήλωσε σήμερα έτοιμος να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «κάποια μορφή αποζημίωσης» στην περίπτωση που οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προκαλέσουν ζημία στην Φινλανδική οικονομία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν οι κυρώσεις πλήξουν δυσανάλογα τη Φινλανδία, θα επιδιώξουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας», είπε ο Stubb μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Espoo, προάστιο του Helsinki. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στην αρχή της οικονομικής αλληλεγγύης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες-μέλη που πλήττονται περισσότερο από τις κυρώσεις θα λάβουν και κάποια μορφή αποζημίωσης», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους ισοδύναμα μέτρα θα επιθυμούσε ο ίδιος.

Η Φινλανδία, που προσπαθεί να βγει από την ύφεση στην οποία βρέθηκε η οικονομία της το 2012 και το 2013, βιώνει ήδη τις επιπτώσεις από τον περιορισμό των εμπορικών συναλλαγών με τη γειτονική Ρωσία από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία. Κατά τον Stubb, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω. «Τολμώ να πω ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο -και υπογραμμίζω τη λέξη ενδεχόμενο- οικονομικής κρίσης […] οι άμεσες επιπτώσεις από τις κυρώσεις μπορεί να είναι σημαντικές», δήλωσε. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Φινλανδίας, η μείωση της ανάπτυξης κατά 3 μονάδες στη Ρωσία επιφέρει μείωση 0,5 μονάδων στην ανάπτυξη της Φινλανδίας. Αργά χτες (6/8) το απόγευμα η κυβέρνηση παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, στις προβλέψεις του οποίου θα λαμβάνεται υπόψη η αδύναμη κατάσταση της Ρωσικής οικονομίας.

Εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου