Στοιχεία Ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

06/08/2014

Στοιχεία Ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν σημαντικά κατά 1.067 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2014, έναντι αντίστοιχης αύξησης κατά 770 εκατομμύρια ευρώ τον Μάιο, 207 εκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο και 472 εκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο του 2014. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2014 οι ατομικοί λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 224 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι λογαριασμοί των επιχειρήσεων κατά 843 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank.

Κατά συνέπεια, οι θετικές ροές των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα συνεχίστηκαν επί τέταρτο κατά σειρά μήνα στο τρέχον έτος. Επισημαίνεται ότι από τον Ιανουάριο 2014 οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 2,2 δις ευρώ. Από τα μέσα του Ιουνίου του 2012 έως και το τέλος του Ιουνίου του 2014, έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 17,6 δις ευρώ. Οι καταθέσεις που επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα προέρχονται κυρίως από επιστροφή αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων και σε μικρότερο βαθμό από καταθέσεις που "επαναπατρίστηκαν" από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Η είδηση αυτή "χαροποίησε" ήδη το επιτελείο του υπουργείου των Οικονομικών που ανακάλυψε ακόμα μια πηγή αισχροκέρδειας και έσπευσε, αρχικά, να ζητήσει από τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών που υπερβαίνουν τις 100.000, ενώ προσωπική μου εκτίμηση είναι πως αυτό θα επεκταθεί και στις καταθέσεις από το ύψος των 50.000 και πάνω. Ο κόπος χιλιάδων Ελλήνων θα βρεθεί άδικα και ξαφνικά στα αδηφάγα χέρια και στόματα των αχόρταγων "διαχειριστών" του δημοσίου χρήματος. Οι ίδιοι δεν δημοσιοποιούν πλέον τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά απαιτούν από τους πολίτες να φορολογηθούν και για τον αέρα που αναπνέουν!

Δεν είναι μόνο αυτό! Τα σκάνδαλα και τα μέτρα δεν έχουν τέλος παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των συγκυβερνώντων το σκάφος της απελπισίας που λέγεται Ελλάδα. Επιπλέον, κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της NBGI Private Equity, του βραχίονα εξαγορών της Εθνικής Τράπεζας, βρίσκονται οι μονάδες private equity των Goldman Sachs και Deutsche Bank, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο, οι Goldman Sachs Asset Management και η DB Private Equity έχουν καταθέσει προσφορά, ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων στερλινών (δηλαδή 376 εκατομμυρίων ευρώ) στην Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για ποσό ίσο με το ένα τρίτο από το αρχικό ποσό που έχει επενδύσει η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της NBGI Private Equity, Παύλος Στελλάκης, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να παραμείνει στην εταιρεία μετά την ολοκλήρωση του «deal», αν και μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απόφαση γύρω από το θέμα. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιδόσεις της NBGI δεν είναι οι καλύτερες σε ότι αφορά τον κλάδο της, αφού έχει υποαποδόσει, με 10 από τα 11 funds της να έχουν χάσει περίπου 25 ευρώ σε κάθε 100 ευρώ που έχουν επενδύσει, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στα χέρια του το πρακτορείο.

Αν θυμάστε, η πρόβλεψή μου είναι πως ολόκληρη η Εθνική τράπεζα θα "παραχωρηθεί" και τυπικά στην Deutsche Bank. Η απορία μου, όμως, είναι η εξής: Αν αληθεύουν τα στοιχεία του Bloomberg, τα οποία δεν αμφισβητώ,  γιατί δεν έχουν απολυθεί όλοι όσοι διαχειρίζονται το επενδυτικό κομμάτι; Πως είναι δυνατόν σε μία τόσο μεγάλη επένδυση να ανέχονται συμβούλους που το μόνο που έχουν να συστήσουν είναι απώλειες της τάξεως του 25%; Αν το ψάξει κανείς θα δει το γιατί... θα επανέλθω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου