Η Ρωσία δεν αστειεύεται! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/08/2014

Η Ρωσία δεν αστειεύεται!

Η Ρωσία είναι βέβαιο πως δεν αστειεύεται στην πολιτική που ακολουθεί και δεν παρεκκλίνει από το σχέδιό της που είναι η ισχυροποίηση και η ανεξαρτησία της. Έτσι, λοιπόν, μετά τα αντίμετρά της στην ανόητη στάση της Ε.Ε., η Ρωσία μελετάει και επιπλέον κινήσεις που θα την ισχυροποιήσουν απέναντι στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και θα καταστήσουν σαφές η Ρωσία δεν εκβιάζεται από κανέναν. Ήδη η Τουρκία, η Βραζιλία και η χώρες τις Λατινικής Αμερικής εν γένει φαίνεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τα αντίμετρα της Ρωσίας, αφού σύμφωνα με τους "Times της Μόσχας" θα αποκομίσουν μεγάλα οφέλη αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση στην τεράστια αγορά της Ρωσίας.

Η Ρωσία, όμως, δεν σταματάει εδώ. Όπως έγραψε στο τέλος της εβδομάδος (8/8) η "Russia Today", η Ρωσική και η Κινεζική κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας ανταλλαγής συναλλάγματος, το οποίο θα τους επιτρέψει να αυξήσουν τις συναλλαγές σε ξένα νομίσματα και να μειώσουν την εξάρτηση τους από το δολάριο των ΗΠΑ στις διμερείς πληρωμές. «Το προσχέδιο μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας για τις εθνικές πράξεις ανταλλαγής νομισμάτων έχει συμφωνηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη, και βρίσκεται στο στάδιο των τυπικών διαδικασιών έγκρισης», αναφέρει το γραφείο της Ρωσικής ρυθμιστικής αρχής την Πέμπτη και μεταδίδει το ITAR-TASS.

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα δεν δημοσιοποίησε τις ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος των πράξεων ανταλλαγής συναλλάγματος, ούτε το πότε θα ξεκινήσει. «Θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση», όπως σημειώνει. Σύμφωνα με την τράπεζα, η συμφωνία θα χρησιμεύσει ως ένα επιπλέον μέσο για τη διασφάλιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα απόκτησης ρευστότητας σε κρίσιμες καταστάσεις. «Η συμφωνία θα τονώσει την περαιτέρω ανάπτυξη των άμεσων συναλλαγών σε yuan και ρούβλια στις εγχώριες αγορές συναλλάγματος από τη Ρωσία και την Κίνα», είπε ο Ρώσος ρυθμιστής. Επί του παρόντος, πάνω από το 75% των πληρωμών στις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας-Κίνας γίνονται σε δολάρια των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta. Στις αρχές Ιουλίου η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Sakhipzadovna Nabiullina δήλωσε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο ήταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη διενέργεια πράξεων ανταλλαγής στα εθνικά τους νομίσματα με σκοπό να ενισχύσουν το εμπόριο. Η συμφωνία συζητήθηκε αργότερα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Κίνα.

O Πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Shanghai τον Μάιο, δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των Ρωσικών και των Κινεζικών τραπεζών αυξάνεται και οι δύο πλευρές έχουν προετοιμαστεί για να συνεχίσουν την ανάπτυξη της οικονομικής υποδομής. «Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη για να αυξηθεί το ποσό των αμοιβαίων πληρωμών στα εθνικά νομίσματα και έχουμε την πρόθεση να εξετάσουμε το ενδεχόμενο νέων χρηματοπιστωτικών μέσων», δήλωσε ο Putin μετά από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Xi Jinping. Αργότερα κατά τη συνάντησή του με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς ειδήσεων στο περιθώριο του οικονομικού forum στην Αγία Πετρούπολη, ο Putin δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν κάνει «τα πρώτα μέτρια βήματα» για τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις διεθνείς οικισμούς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να διερευνούν τις ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία.

Τα συμβόλαια ανταλλαγής συναλλάγματος είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα και επιτρέπουν ταυτόχρονα την ανταλλαγή ενός συγκεκριμένου ποσού από ένα νόμισμα σε ένα άλλο νόμισμα με δύο διαφορετικές ημερομηνίες διακανονισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου