Τα σύννεφα του πολέμου πύκνωσαν! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/08/2014

Τα σύννεφα του πολέμου πύκνωσαν!

Τι κι αν Πρόεδρος της Ρωσίας συνιστά παγκοσμίως ψυχραιμία και προσεκτική ανάγνωση της ιστορίας; Ο Putin είναι ένας αλλά οι μαριονέτες πολλές! Ο ανελέητος ακήρυκτος πόλεμος των ΗΠΑ στη Ρωσία μαίνεται σε πολλά μέτωπα, με πρόσφατο αυτό της Αργεντινής. Μια νέα σκηνή του περιοδεύοντος θίασου του πολιτικού παραλογισμού, με πρωταγωνιστές οικονομικούς δολοφόνους και αγορασμένες δικαστικές συνειδήσεις. Ο εκρηκτικός συνδυασμός που μαζί με την δόλια πολιτική ανάμιξη έχει ως αποτέλεσμα την χρεοκοπία ενός έθνους και την δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων. Όλο αυτό το σκηνικό με έπαθλο την παγκόσμια κυριαρχία σε ένα παιχνίδι 100% στημένο, προσχεδιασμένο και κυρίως αηδιαστικό!

Όπως μετέδωσαν αργά το απόγευμα τα πρακτορεία ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters, η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA) ουσιαστικά κήρυξε το απόγευμα της 1ης Αυγούστου την Αργεντινή σε κατάσταση χρεοκοπίας, θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δις δολάρια. Η 15μελής επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε συμβάν "αδυναμίας πληρωμής" συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί. Η απόφαση αυτή, που χρειαζόταν μια πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ελήφθη έπειτα από ένα αίτημα που υπέβαλε χθες Πέμπτη η Ελβετική τράπεζα UBS.

Όλα αυτά προβληματίζουν ιδιαίτερα και σε συνδυασμό με ένα πολύ "παράξενο" άρθρο που δημοσίευσε πριν τρεις μέρες (30/7/2014) η "Καθημερινή", εφημερίδα-κήρυκας της Αμερικανικής πολιτικής, μου δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Διαβάστε τι ισχυρίζεται ο Mohamed A. El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz SE: «Καθώς η Αργεντινή πλησιάζει στο χείλος μιας πιθανής χρεοκοπίας, αξίζει να αναλογιστούμε μιαν άλλη χώρα που θα μπορούσε να βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση: τη Ρωσία.
Το δράμα της Αργεντινής θα φτάσει στην κορύφωσή του αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι αύριο να έρθει σε συμβιβασμό με μικρή ομάδα επενδυτών που αρνήθηκε να πάρει μέρος σε προηγούμενες αναδιαρθρώσεις χρέους· σε διαφορετική περίπτωση, θ’ αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών προς πιστωτές που είχαν αποδεχθεί τις αναδιαρθρώσεις. Όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση για την Αργεντινή, οι επενδυτές δεν ανησυχούν σχετικά με την εμφάνιση ευρύτερων επιπτώσεων στις αγορές: μια κρατική χρεοκοπία, αν επέλθει, θα οφείλεται σε νομικά προβλήματα που σχετίζονται ειδικά με την Αργεντινή και όχι σε γενικότερα οικονομικά προβλήματα.
Τούτων λεχθέντων, η περίπτωση της Αργεντινής δεν είναι μοναδική. Η Ρωσία βρίσκεται σε παρεμφερές μονοπάτι, αν και διαφέρουν οι λεπτομέρειες και τα χρονοδιαγράμματα. Η κυβέρνηση της Ρωσίας, οι εταιρείες της και οι τράπεζές της δεν είναι ανάγκη ούτε επιθυμούν να χρεοκοπήσουν. Αν, παρ’ όλα αυτά, ενισχυθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν σχέση με την Ουκρανία και αυξηθούν οι πιέσεις που ασκούνται στις δυτικές κυβερνήσεις ώστε να επιβάλουν νομικές κυρώσεις που να περιορίζουν τη δυνατότητα των Ρωσικών τραπεζών να κάνουν συναλλαγές για λογαριασμό Ρωσικών εταιρειών, τότε η Ρωσική πλευρά ίσως να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα και ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.
Μετά την κλιμάκωση των Αμερικανικών κυρώσεων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη ετοιμάζεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις επιπλέον κυρώσεις που θα επιβάλει. Δεδομένου ότι θεωρείται απίθανο να αλλάξει η στρατηγική της Μόσχας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε με την τραγική κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροσκάφους στις 17 Ιουλίου, σύντομα θα μπορούσε να ακολουθήσει η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.
Η αγορά δεν έχει ακόμη σταθμίσει πλήρως αυτή την πιθανότητα. Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι τα Ρωσικά γεωπολιτικά ζητήματα με κάποιο τρόπο θα επιλυθούν από μόνα τους, διότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να παγιδευτεί σε μια κατάσταση που είναι επιζήμια και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της Αργεντινής, η λογική δεν είναι πάντοτε καλός οδηγός για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Αν δεν υπάρξει διόρθωση πορείας, η σύγκρουση θα πάρει ένα τέτοιο μονοπάτι που θα περιορίζει την ευελιξία των δύο πλευρών, μαζί και το πόσο ελέγχουν το αποτέλεσμα. Τα περισσότερα από τα ειδικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι επενδυτές περιγράφουν αρκετά καλά τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την προθυμία και την ικανότητα των οφειλετών να πληρώσουν. Ωστόσο, δεν είναι τόσο καλά στο ν’ αντιμετωπίζουν τα μεμονωμένα εξωγενή σοκ που οφείλονται σε πολιτικές αποφάσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι σήμερα η Αργεντινή. Αν η Ρωσία δεν αλλάξει πορεία, τότε θα μπορούσε να γίνει το επόμενο παράδειγμα».

Ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα είναι σε εξέλιξη. Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου είναι αρκετά ώστε να ανοίξουμε ακόμα έναν ενδιαφέροντα φάκελλο. Θα επανέλθω!

1 σχόλιο:

  1. Τρελαντώνης02 Αυγούστου, 2014 11:50

    Όλος ο πλανήτης έγινε χώρος να παίζουνε τα στρατιωτάκια μερικοί ανεγκέφαλοι!!! Να πάνε στην αυλή τους να παίξουνε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή