Βρώμικος πόλεμος - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

17/06/2014

Βρώμικος πόλεμος

Κι ενώ δεν πέρασαν ούτε είκοσι μέρες από την ανακοίνωση της Αργεντινής πως πέτυχε διακανονισμό με τη Λέσχη των Παρισίων για την αποπληρωμή του χρέους της ύψους 9,7 δις δολαρίων σε χρονοδιάγραμμα πέντε ετών, δέχεται ένα χτύπημα κάτω από τη μέση από την Αμερικανική δικαιοσύνη. Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α αρνήθηκε χθες να εξετάσει την ύστατη προσφυγή της Αργεντινής, επικυρώνοντας την απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης που καταδίκαζε το Buenos Aires να πληρώσει 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια στα Αμερικανικά hedge funds NML Capital και Aurelius Capital Management.

H πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Elisabet Fernández de Kirchner διαβεβαίωσε χτες το βράδυ (16/6/2014) ότι δεν θα υπάρξει αθέτηση πληρωμής του χρέους, μετά τη δικαστική ανατροπή για το Μπουένος Άιρες απέναντι στα αντισταθμιστικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου. Παρότι η Kirchner υποσχέθηκε να συνεχίσει την καταβολή των οφειλομένων πληρωμών στο 93% των ιδιωτών πιστωτών που είχαν δεχτεί τις αναδιαρθρώσεις του χρέους του 2005 και 2010, άφησε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τους όρους πληρωμής των hedge funds, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση.

«Η Αργεντινή δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών. Έχουμε αποδείξει τη βούλησή μας να διαπραγματευτούμε. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη Repsol, συνάψαμε επίσης μια συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής σε τηλεοπτική της ομιλία. «Η απόφαση δεν με εκπλήσσει. Δεν είμαι αναστατωμένη, είμαι ανήσυχη. Υποχρέωσή μας είναι να πληρώσουμε τους πιστωτές μας, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να μας εκβιάζουν», πρόσθεσε με νόημα η Kirchner. Η πρόεδρος τόνισε κυρίως ότι το 2008, σχεδόν επτά χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2001, το NML Capital είχε εξαγοράσει χρέος της Αργεντινής καταβάλλοντας 48 εκατομμύρια δολάρια και το 2014 ζητεί 832 εκατομμύρια, δηλαδή 1.600% παραπάνω σε σχέση με την αρχική του επένδυσηΗ Αργεντινή θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του αναδιαρθρωμένου χρέους της, εκ των οποίων η επόμενη δόση των 900 εκατομμυρίων είναι καταβλητέα στις 30 Ιουνίου.

Η αλήθεια πίσω από αυτή την είδηση; Ο βρώμικος πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απέναντι στην Αργεντινή. Ο λόγος; Η συμφωνία που υπέγραψε η Kirchner με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Vladimirovich Putin και αφορούσε στη δημιουργία Ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αμερικανική ήπειρο. Η Ρωσία συμφώνησε επίσης να ενισχύσει οικονομικά την Αργεντινή με μια σειρά επενδύσεων τόσο στον ενεργειακό, όσο και στον βιομηχανικό τομέα. Επίσης, συμφώνησε να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αποδυναμωθεί πλήρως, παρά το ανοιχτό μέτωπο με το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα των νησιών Falkland.

2 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΤΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ,ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς! Χρέος, λοιπόν, όλων μας είναι να διαδίδουμε όποια αλήθεια μαθαίνουμε, τουλάχιστον σε αυτούς που αγαπάμε και νοιαζόμαστε.

    Νομίζω, πως ότι μας δίνει κουράγιο θα πρέπει να το μοιραζόμαστε, αν μη τι άλλο, με τους κοντινούς μας ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή