Περίεργη εμμονή της Wall Street Journal με την Ελλάδα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

12/07/2014

Περίεργη εμμονή της Wall Street Journal με την Ελλάδα

Η Wall Street Journal εδώ και ένα μήνα αναφέρεται στην πατρίδα μας και επιμένει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη» από την Ελλάδα. Η εφημερίδα συνεχίζει την κριτική της προς την πολιτική του Δ.Ν.Τ. και τις προβλέψεις του όσον αφορά στην εξέλιξη των οικονομιών διαφόρων χωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, από την οποία η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., Christine Lagarde, ζήτησε συγγνώμη.

Αυτό το γεγονός έδωσε την αφορμή και στις 13/6/2014 ο αρθρογράφος της WSJ ξεκίνησε μια σειρά από άρθρα, με το πρώτο να έχει τίτλο "Που είναι η συγνώμη του Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα;", μέσα από τα οποία εξέφραζε την άποψη πως όπως στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας έτσι και σ' αυτή της Ελλάδας, το Δ.Ν.Τ. οφείλει να ζητήσει συγνώμη για τις λανθασμένες προβλέψεις και τους χειρισμούς του. Δύο μέρες μετά (15/6/2014) ο Nixon επανέρχεται στο ίδιο θέμα με νέο άρθρο με τίτλο "Θα ζητήσει το Δ.Ν.Τ. συγνώμη από την Ελλάδα;". Στις 20/6/2014 ένας άλλος αρθρογράφος της WSJ, o Ian Talley, θα διατυπώσει σε άρθρο του με τίτλο "Το Δ.Ν.Τ. δεν ζητάει συγνώμη από Ελλάδα" την άποψη πως το Δ.Ν.Τ. έμαθε μεν από την περίπτωση της Ελλάδας, αλλά δεν απολογείται για τις επιλογές του.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Simon Nixon επανέρχεται χτες (11/7/2014) με νέο άρθρο με τίτλο "Το Δ.Ν.Τ. κάνει ξανά λάθος" όπου διατυπώνει την άποψη ότι «είναι λυπηρό το Δ.Ν.Τ. να αρνείται να υιοθετήσει την πρότασή μου πως πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα για τις προσπάθειές του να εξαναγκάσει δια της βίας τη χώρα να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, στο τέλος του 2013 ώστε να καλύψει μια τρύπα στον προϋπολογισμό που όμως δεν υπήρχε. Το ίδιο συνέβη τώρα με την Ισπανία, όπου ακόμη μια φορά οι προβλέψεις του Ταμείου αποδείχτηκαν λανθασμένες». Όπως τονίζει ο κ. Nixon, «ακόμη και σήμερα, παρά την ανάκαμψη των οικονομιών και τις δικές του αποτυχημένες προβλέψεις, το Δ.Ν.Τ. συνεχίζει να προτείνει περαιτέρω δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης, μια πολιτική που ικανοποιεί τις αριστερές κυβερνήσεις στη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά είναι απογοητευτική για πολλούς άλλους πολιτικούς της ευρωζώνης που πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ισχυρότερη ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι η έλλειψη προόδου όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία».

Δεν διαφωνώ καθόλου με τα όσα υποστηρίζει στα άρθρα του ο Nixon, ούτε με τις διαπιστώσεις του. Με προβληματίζει η εμμονή της εφημερίδας στο ζήτημα και ειδικά στην αναφορά της στην πατρίδα μας. Με δεδομένο ότι αποδεδειγμένα επηρεάζει άμεσα την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, προσπαθώ να καταλάβω τι πρόκειται να συμβεί τις προσεχείς ημέρες και ομολογώ πως δεν μου είναι αρκετά καθαρό. Μόνο υποψίες έχω, γι' αυτό... θα επανέλθω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου