Χαρίζει τον εθνικό πλούτο η κυβέρνηση;

Ένα πολύ περίεργο δημοσίευμα της Εφημερίδας "των Συντακτών" παραμένει αναπάντητο από την πλευρά της κυβέρνησης! Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Αν δεν είναι αληθές το δημοσίευμα γιατί δεν διαψεύδει η κυβέρνηση επιβάλλοντας παράλληλα κυρώσεις στην εφημερίδα; Αν, όμως, είναι αληθές τότε πρόκειται για την έμπρακτη εφαρμογή της δήλωσης του πρωθυπουργού πως "ο πλούτος της Ελλάδας ανήκει στην Ευρώπη", όπως έχω ξαναγράψει.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κυβέρνηση μεθοδεύει να παραχωρήσει σε ιδιώτες «μεσίτες» τη διαχείριση των διαγωνισμών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας τον δημόσιο φορέα που ιδρύθηκε το 2011 για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου. Ειδικότερα, λίγες μέρες πριν αρχίσει ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων 20 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σπεύδει να αναθέσει με «κλειστό» διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία ή «ένωση φυσικών ανθρώπων» τη μεγάλη δουλειά των πετρελαίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε προκηρύξει από τις 27 Ιουνίου κλειστό διεθνή διαγωνισμό με σκοπό την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρείας η οποία όχι μόνο θα αναλάβει την όλη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης του μεγαλεπήβολου σχεδίου για τον γύρο παραχωρήσεων αλλά παράλληλα θα έχει και ενισχυμένο ρόλο ως προς την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου και αυτή καθεαυτή τη στελέχωση της δημόσιας Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Όπως αναφέρει η σχετική προκήρυξη, ο εν λόγω διαγωνισμός φέρει τον τίτλο «Προμήθεια συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου» και πρόκειται να ολοκληρωθεί με την υποβολή προσφορών στις 30 Ιουλίου 2014. Η αμοιβή της εταιρείας που θα μειοδοτήσει προϋπολογίζεται σε 772.357 ευρώ (950.000 με ΦΠΑ), ενώ είναι άξιο αναφοράς πως ο σύμβουλος θα παρέχει υπηρεσίες στο Δημόσιο για περισσότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30/11/2015. Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό προσωπικά δεν κατάφερα να τον βρω αναρτημένο ούτε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ούτε στην "Διαύγεια".

Σύμφωνα με την Εφημερίδα "των Συντακτών", προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το χρονικό διάστημα συμπίπτει απόλυτα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει πως ο γύρος παραχωρήσεων θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2015 και μέχρι Ιούνιο-Ιούλιο θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και η ανακήρυξη των αναδόχων. Το ύψος της αμοιβής δε, είναι συμπτωματικά τόσο όσο υπολογίζουν να εισπράξουν το Δημόσιο και η νορβηγική PGS από την πώληση σεισμικών δεδομένων έκτασης 1.500 χλμ προς 500 ευρώ το χιλιόμετρο σε κάθε μία από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα οικόπεδα. Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση προτιμά να προσλάβει μια ιδιωτική «αντι-ΕΔΕΥ» αντί να βγάλει από τον πάγο τον δημόσιο φορέα που συστάθηκε για αυτόν τον σκοπό, ενισχύουν και οι όροι προκήρυξης για τη στελέχωση της εταιρείας συμβούλων που ουσιαστικά είναι ακριβώς ίδιες με αυτές του δημόσιου φορέα. Έτσι, η εταιρεία που θα αναλάβει τη δουλειά θα πρέπει να έχει ακριβώς 20 άτομα προσωπικό, όσα δηλαδή προβλέπεται ότι θα προσληφθούν και στην ΕΔΕΥ, επιπλέον των 5 που θα αποσπαστούν από το δημόσιο. Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει πως με βάση τους όρους του διαγωνισμού που δείχνουν να είναι φωτογραφικοί, η εταιρεία που θα προσληφθεί πρέπει να έχει κατ' ελάχιστο ετήσια έσοδα 1,5 εκατομμύρια ευρώ τα 3 τελευταία χρόνια και θετικά λειτουργικά κέρδη, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα να υποβάλει προσφορά κοινοπραξία φυσικών προσώπων ή joint ventures, που σε αυτή την περίπτωση μπορούν να πληρούν τα κριτήρια αθροιστικά όλοι μαζί.

Ούτε το δημοσίευμα με πείθει ιδιαίτερα με δεδομένο το ότι δεν μπορώ να βρω τον διαγωνισμό, αλλά και η σιωπή της κυβέρνησης με προβληματίζει αφάνταστα. Άλλωστε έχει δώσει πολλά και σαφή δείγματα γραφής "εκποίησης του εθνικού πλούτου". Αναμένοντας τις εξελίξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.